TOP 5 načina kako da otkrijete skrivene kamere u hotelu

U posledenje vreme sve je više senzacionističkih naslova i vesti o postavljenim kamerama u svlačionicama tržnih centara, hotelskim sobama i drugim nedozvoljenim mestima. Danas su informacije i podaci skuplji od nafte, najvažniji kapital, a trgovina i prodaja istih izuzetno unosan posao. Zbog toga je neophodno da budete obazrivi kome dajete vaše podatke i da li vas neko snima. Imajući tu praksu u vidu, stručnjaci navode i načine kako da se zaštitite u takvim situacijama.

7071
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svedoci smo da se u poslednjih nekoliko godina sve više dešavaju situacije kojima se ugrožava privatnost pojedinaca, da li instalacijom video nadzora u toalete na radnim mestima, ili instalacijom CCTV sistema ili uvođenjem neke druge tehnologije kojom se vrši snimanje ili prikupljanje bioloških ili genetskih podataka (biometrija) ili vrši fizičko praćenje putem GPS sistema bez obaveštavanja lica o tome, najčešće zaposlenog. U posledenje vreme sve je više i senzacionističkih naslova i vesti o postavljenim kamerama u svlačionicama tržnih centara, hotelskim sobama i drugim nedozvoljenim mestima. Imajući tu praksu u vidu, stručnjaci navode i načine kako da se zaštitite u takvim situacijama.

Navešćemo 5 jednostavnih načina koje svako može primeniti i locirati kamere postavljene i na otvorenom i na zatvorenom prostoru, uključujući hotelsku sobu, kupatilo, svalčionicu ili gde god da se nalazite, a opravdano sumnjate na postojanje istih.

Ko može postaviti (špijunske) kamere i zašto?

Ukoliko govorimo o radnom mestu, u najvećem broju slučajeva je to poslodavac koji nije upućen u zakonsku regulativu, prava, obaveze i domete korišćenja tehnologije tehničkih uređaja, pa neretko krši zakon i bezbednosne standarde iz neznanja postavljajući video nadzor na mestima koja nisu adekvatna, ili radi ispunjenja svrhe koja nije legitimna. U takvim slučajevima, neophodno je izraditi Procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja i osloniti se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kojim se uređuje pravo na privatnost pojedinaca, a kompanija usaglašava sa zakonskim zahtevima.

U drugom slučaju, ukoliko je reč o apartamnu ili hotelskoj sobi, postoje više opcija. To može biti bilo ko, najčešče bivši posetioci, osoblje hotela. Takva situacija nije nepoznanica i može predstavljati veliki problem jer ne znate ko vas posmatra, zašto, i kuda odlaze vaši podaci snimljeni objektivom kamere. Danas su informacije i podaci skuplji od nafte, najvažniji kapital, a trgovina i prodaja istih izuzetno unosan posao. Zbog toga je neophodno da budete obazrivi kome dajete vaše podatke i da li vas neko snima.

U vezi sa tim, u daljem tekstu predstvaljamo kraći vodič koji vam omogućava da pronađete skrivene kamere u roku od nekoliko minuta i šta da učinite ukoliko ih pronađete. Većina načina je potpuno besplatna, bezbedna i primenjiva! Ponekad samo mali trik može učiniti da skrivene kamere više ne budu skrivene. Pa da vidimo.

#1. Pažljivo skenirajte prostor

Verovali ili ne, mnoge bežične kamere jednostavno se mogu sakriti bilo gde, posebno ukoliko je enterijer pogodan i ukoliko su one zaista malih gabarita. Jedan od najlakših načina za otkrivanje skrivene kamere je pažljivo pretraživanje okoline – skeniranje prostora. Prilikom provere prostora akcenat stavite posebno na glomazne predmete. Špijunske kamere se takođe mogu maskirati u nekoliko drugih uobičajenih predmeta za domaćinstvo ili “stopiti “ sa enterijerom spavaće sobe ili nekog drugog prostora – „kameleon kamere“.

Koja su najčešća mesta na kojima mogu pronaći kameru?

  • Detektori dima
  • Oprema za filtriranje vazduha
  • Knjige
  • Zidni dekor
  • Električni priključci
  • Stolne biljke
  • Punjeni plišani medvedići
  • Jastuci za kauč, stolovi i police
  • DVD futrole
  • Lampe
  • Digitalne TV kutije
  • Zidne utičnice
  • Držači za fen
  • (Zidni) budilnici
  • Kuke za odeću – čiviluk
  • Ogledala
  • Sijalice
  • Zvučnici
  • Štipaljke za kravate
  • Olovke

Najčešći položaji za lociranje skrivenih kamera i mikrofona na otvorenom

  • Sobne biljke
  • Rupe na vratima
  • Krov kuće
  • Zvono na spoljnim vratima

Ako ste tek pristigli u hotelsku sobu i vidite da punjač ili budilnik direktno gledaju na tuš ili krevet, obavezno istražite. Tajne kamere više nego verovatno pokazuju posmatrani ugao koji je interesantan za posmatranje i to bi trebalo da bude najveći pokazatelj.

“ Načuljite uši“ – Slušajte dok hodate kroz sobu. Neke skrivene nadzorne kamere koje detektuju kretanje stvarale bi gotovo nečujno zujanje dok rade.

#2. Isključite svetla – uključite lampu

Zašto isključiti svetla? Vrlo često, postavljene mikro kamere imaju funkciju noćnog vida, a najlakše ćete otkriti ukoliko prostor zamračite i osvetljavate baterijskom lampom na onim mestima za koje sumnjate. Kompanije koje se bave proizvodnjom cctv opreme prvenstveno proizvode kamere sa sličnim plastičnim materijalom koji podseća na uobičajene kućne potrepštine. Međutim, da bi se sačuvao kvalitet snimka ili strima, samo sočivo mora biti od stakla. Staklene površine, uključujući i bežične objektive fotoaparata, reflektuju svetlost i vi tada vidite odsjaj. Ako u prostoriji postoje špijunske kamere, stakleno sočivo bi trebalo da reflektuje svetlost.

Postoje dve važne stvari koje treba zapamtiti kada baterijskom lampom proveravate da li postoje skrivene kamere. Prvo, obavezno isključite svetla kako biste videli odsjaj. Drugo, krećite se polako i budite temeljni – špijunske kamere treba da ostanu skrivene i mogu biti prilično male, pa ih vrlo često i uz provere možete i prevideti.

#3. Koristite svoj mobilni telefon

Pitate se kako je moguće pametnim telefonom detektovati neki uređaj? Moguće je na više načina. Pomoću aplikacije za pametni telefon možete skenirati uređaje povezane na mrežu kako biste pronašli Wi-Fi kamere. Ovo svakako neće raditi sa žičanim kamerama (napajanje preko Etherneta). Neke aplikacije takođe mogu otkriti infracrvene kamere.

Takođe možete koristiti telefon i bez aplikacije. Drugi način za proveru objavio je bivši haker koji je  objasnio kako možete da proverite skrivene kamere u svojim pansionima, hotelima ili drugom smeštaju. Stručnjak za hakovanje i sajber bezbednost ohrabruje ljude da započnu svoj boravak na svakom novom mestu proverom skrivenih kamera. Marcus Hutchins, „bivši haker“ koji sada radi u sajber bezbednosti i na svojoj stranici objašnjava sve tehnike otkrivanja tehničkih uređaja koji mogu da ugroze vašu bezebdnost. Objasnio je da se ove male kamere mogu sakriti u bilo čemu, od požarnog alarma do radija, pa čak i utikača kako smo gore naveli u listi. Istako je da jedan od načina da vidite da li je uređaj kamera jeste da ga osvetlite jakim svetlom. Ako udarite u objektiv fotoaparata, dobiće plavi odsjaj.

Zatim je pokazao ogledalo sa satom koji je otkrio kameru iznutra kada je direktno na nju sijalo jako svetlo, tehnika koja se može koristiti na dvosmernim ogledalima.

Objasnio je da će neke skrivene kamere imati infracrvenu vezu kako bi mogle snimati noću, pa je preporučio da koristimo prednju kameru telefona, zapravo možemo videti LED diode. Prednja kamera je jedina koja funkcioniše jer zadnja kamera ima IC filter.

#4. Nabavite profesionalni detektor kamere ili senzor

Kamere su toliko male da se mogu sakriti gotovo bilo gde. Neke kamere koriste radio frekvencije, druge su žičane, a mnoge su bežične. U tom slučaju možete nabaviti detektor koji ih sve može uočiti. Uređaj precizno detektuje položaj špijunskih kamera, GPS uređaja za praćenje i uređaje za snimanje zvuka.

#5. Proverite ogledala u svojoj sobi da biste odredili skrivene špijunske kamere

Ne zaboravite da pronađete skrivene kamere u ogledalima u toaletu, svlačionicama ili prostorijama za probe itd. Kao što možda znate, neki  loši momci bi instalirali skrivenu špijunsku kameru na drugoj strani ogledala koja je providna, dok je na drugoj strani izgleda isto kao normalno ogledalo, pa i ne čudi kada neki snimci završe na „sajtu za odrasle“.

Kako pronaći skrivene kamere u ogledalu?

Postoji koristan savet koji možete primeniti za otkrivanje ovakvih dvosmernih ogledala u prostorijama za oblačenje, toaletima, kupatilima, spavaćim sobama itd. Pogledaje sliku.

Kako da znam da li sam bezbedan i da je moja privatnost samo moja? Napravite mali test kao na slici koja prikazuje razliku između jednosmernih ogledala i normalnih ogledala:

  • Stavite prst na na ogledalo .
  • Posmatrajte razmak između prsta i ogledala .

Ako postoji razmak između prsta i slike, to je pravo ogledalo. Ako se prst i slika dodirnu od vrha do vrha, u ogledalu bi bila skrivena špijunska kamera. Pomoću ovog trika možete saznati postoje li skrivene kamere u vašim hotelskim sobama.

Šta da učinim ako otkrijem špijunske kamere? Kome da se obratim?

Ako pronađete skrivene kamere u svojoj sobi, trebalo bi da preduzmete sledeće procedure.

  • Ne pomerajte i ne dodirujte uređaj, obavestite policiju, obezbeđenje hotela i glavnog menadžera
  • Premestite sve svoje stvari koje su u okviru objektiva /ugla kamere.
  • Fotografišite instalirani uređaj ili napravite video zapis.
  • Ako je to nešto bez utikača, poput plišane životinje, pokrijte to da vas ne snima dalje
  • Dokumentujte situaciju sa što više detalja pre nego što obavestite bilo koga.
  • Ako se osećate ugroženo, idite što je pre moguće.

Česta pitanja o skrivenim / špijunskim kamerama za video nadzor

Pregršt je pitanja na ovu temu i došlo se do zaključka da svako ima tremu da bude tajno snimljen. Niko ne želi da mu se naruši privatnost! Dozvolite nam da vas provedemo kroz neka najbolja pitanja iz ove kategorije.

P 1. Kako izgleda tipična skrivena kamera? 

O 1 : Skrivene nadzorne kamere dolaze u različitim oblicima i veličinama. Često ih je još teže otkriti jer su napravljene da izgledaju ili da stanu u svakodnevne predmete.

Na tržištu postoji više  popularnih vrsta skrivenih kamera:

  • Špijunske kamere sa USB fleš diska
  • Tip adaptera za naizmeničnu struju
  • Tip detektora dima
  • Radio tip sata i drugo

P 2. Gde nisu dozvoljene kamere?

O 2: Skrivene špijunske kamere nisu dozvoljene u sledećim oblastima:

  • Toaleti
  • Spavaće sobe
  • Svlačionice
  • Javni tuševi u teretani
  • Tuđi domovi
  • Druge oblasti koje se odnose na privatnost

P 3. Kome se obratiti za narušavanje privatnosti?

O 3. Uvek možete da kontaktirate organe MUP-a, uz dokaz (gorenavedeni saveti).

Takođe možete kontaktirati Poverenika za informacije od javnog značaja prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ukoliko je došlo do povrede vašeg podatka i ugrožavanja na radnom mestu ili ste kao korisnik usluga neke kompanije imali neprijatnu situaciju u kojoj su vaši podaci prikupljeni putem video nadzora kompromitovani, čime je povređeno vaše pravo na privatnost.

Summa summarum: Kako kamere postaju sve manje, sa dužim trajanjem baterije i pristupom bežičnim mrežama, možete očekivati da će biti više špijuniranja. Zdrav razum i pridržavanje ovih saveta trebalo bi da vam pomognu da se zaštitite. Srećno!

Bezbednost naše privatnosti – Da li je imamo?

4.9/5 - (13 votes)
IZVORzositech
Prethodni članakPrepoznavanje lica i nije baš tako savršeno: „pametni Makeup“ ipak može prevariti pametne sisteme
Sledeći članakKOLIKO KOŠTA PRIVATNOST? Šta je DOKSING i šta se dešava sa vašim ličnim podacima?