Put do pakla popločan je dobrim namerama

Službenik obezbeđenja ruske umetničke galerije optužen je da je oštetio sliku vrednu milion dolara koja datira iz sovjetskog doba za koju je bio odgovoran još od prvog dana na poslu.

763
- Sponzor članka -hikvision srbija

Službenik obezbeđenja ruske umetničke galerije optužen je da je oštetio sliku vrednu milion dolara koja datira iz sovjetskog doba za koju je bio odgovoran još od prvog dana na poslu.

Tokom posete Jeljcin centru u Jekaterinburgu u decembru, dva posetioca su primetila oči iscrtane hemijskom olovkom na delu Ane Leporske – Tri figure. U pitanju je avangardna slika na kojoj se nalaze tri apstraktne i obične figure bez lica. Službenik obezbeđenja u međuvremenu je otpušten, a policija je otvorila krivičnu istragu.

Izvršni direktor Jeljcin centra Aleksandar Drozdov je u izjavi rekao da je obezbeđenje zaposleno od strane u privatne bezbednosne agencije.To je bio i prvi dan obezbeđenja na poslu, rekla je kustos izložbe Ana Rešetkina za ruski sajt ura.ru. „Njegovi motivi su još uvek nepoznati, ali administracija veruje da je to bila neka vrsta propusta u razumu“, izjavila je Ana. Takođe je dodala da je on u svom “naletu inspiracije“ za iscrtavanje očiju na slici koristio jedno od markiranih pera Jeljcin centra, prodirući u sloj boje.

Srećom, službenik obezbeđenja nije izvršio snažan pritisak na platno olovkom i zbog toga oštećenje nije prodrlo toliko duboko, navodi The Art Newspaper Russia koji je prvi objavio priču. Ali dodaje se da se sloj boje na levoj strani slike malo okrunio.

Šteta je prvi put prijavljena policiji 20. decembra, ali je ministarstvo unutrašnjih poslova prvobitno odbilo da pokrene krivičnu istragu pošto je šteta procenjena kao „neznačajna“. Kako se kasnije ministarstvo kulture požalilo kancelariji generalnog tužioca na odluku, policija je ipak prošle nedelje otvorila istragu. Ukoliko bude proglašen krivim, obezbeđenje osumnjičeno za krivično delo može se suočiti sa novčanom kaznom i zatvorom do tri meseca.

Slika je vraćena u Državnu Tretjakovsku galeriju u Moskvi, koja je pozajmila sliku Jeljcinskoj galeriji, na restauraciju dan nakon otkrića vandalizma. Procenjuje se da će restauracija koštati 250.000 rubalja (2.468 funti; 3.345 dolara). Od tada su postavljeni zaštitni ekrani u Jeljcin centru.

PODSETNIK!

Leporskaja je bila učenica poznatog umetnika Kazimira Maljeviča, koji je razvio avangardni pokret koji je zauzeo svet umetnosti 1920-ih. Leporskaja je postala poznata po projektovanju zgrada i izložbi kao i slikarstvu, a njeni radovi se nalaze u raznim muzejima širom Rusije.

PODSETNIK ZA SLUŽBU OBEZBEĐENJA

Shodno bezbednosnoj praksi, regulativama kojima se uređuje oblast privatnog obezbeđenja jasno su naznačene dužnosti delokruga rada službe obezbeđenja, šta se sme, a šta se ne sme. Zakonom se jasno preciziraju zaduženja, a Planom obezbeđenja kao izlaznom aktu Procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja detaljno specifikuju zadaci i aktivnosti u zavisnosti od institucije koja se obezbeđuje. Zajedničke aktivnosti SFO ogledaju se u zaštiti imovine, svih prisutnih lica na objektu i u krugu objekta, a indirektno i na samo poslovanje. Pročitajte više u našem članku – Šta treba da poseduje kvalitetan službenik obezbeđenja.

 

5/5 - (6 votes)
IZVORBBC
Prethodni članakNovi automobili sve više osetljiviji na krađe!
Sledeći članakVIDEO NADZOR I ZAPOSLENI: Zašto me snimaš na radnom mestu?