Novi automobili sve više osetljiviji na krađe!

63% svih proizvođača automobila na tržištu ne testira polovinu svojih softverskih rešenja, hardvera i drugih tehnologija implementiranih u njihova vozila. Novi automobili imaju sve vrste sistema „bez ključa“ pomoću kojih može da se pristupi vozilu, a kriminalci koriste apsolutno svaku moguću ranjivost da bi ukrali automobile.

436
- Sponzor članka -hikvision srbija

Istina je da tehnologija čini život značajno zanimljivijim i lakšim, međutim, sve ima i svoju  stranu medalje, a to je da krađe postaju sve sofisticiranije kako nove tehnologije napreduju. Na primer, krađa automobila je od običnog krivičnog dela koje zahteva neke ručne veštine i “praksu u zanatu“ postalo praktično tehnološki zločin.

Razlog tome je drugačiji princip funkcionisanja vozila, pa je otvaranje vrata automobila nekada isključivo zavisilo od mehaničke brave. Drugim rečima, da bi otvorio vrata, provalnik je imao ključeve direktno ili je zavisio od složenog sistema poluga ili nekog drugog trika za pristup vozilu u zavisnosti od toga koje su mu favorizovane metode. Novi automobili imaju sve vrste sistema „bez ključa“ pomoću kojih lopovi mogu da pristupe vozilu, a kriminalci koriste prednosti svih vrsta ranjivosti u tim sistemima da bi ukrali automobile.

Presretanje frekvencije ključa

Postoji nekoliko metoda pomoću kojih sofisticirani lopovi mogu da vam ukradu automobil, posebno ako su svesni slabih tačaka u vozilima, kao što je otvaranje vrata „bez ključa“. Lopovi najčešće koriste uređaj kojim se “hvata“ frekvencija ključa, skenira se kod i otključava vaš automobil. Veoma jednostavno.

Iz tog razloga preporučljiv trik je da ključeve automobila držite u metalnoj konzervi ili da ih umotate u parče aluminijumske folije, kako bi sistem bio izolovan. Takođe možete nabaviti i Faradey zaštitnu torbicu za blokiranje signala.

Korišćenje ometača

Još jedna od novih tehnika krađe je postavljanje ometača blizu automobila, koji se može pričvrstiti ispod vozila, pošto su veoma malih gabarita. Kada vlasnik parkira automobil i emituje signal za zatvaranje vrata, ometač blokira ovaj signal, ostavljajući vrata otvorena i spremna za lopove.

U tom slučaju neophodno je da više puta zaključate- otključate-zaključate i proverite ručno da li je vozilo zaključano, takođe možete redovno pregledati vozilo sa spoljne strane kako bi bili sigurni da nemate prikačen ometač za zatvaranje vrata.

Upad u aplikaciju mobilnog telefona

Trenutno veoma mali broj modela automobila ima aplikaciju koja zamenjuje sistem ‘bez ključa’, međutim, ovaj sistem postaje sve popularniji, pa će i krađe sa ovim sistemom biti sve više. Dovoljno je hakovati terminal žrtve ili napraviti lažnu aplikaciju koja preko malvera može da pristupi aplikaciji automobila i na taj način je kontroliše.

Skeniranje kodova sistema samog vozila – daljinska kontrola

Ova tehnika se koristi da bi se mogao pokrenuti automobil daljinski, što znači kada vam hakuju sistem automobila, mogu ga otključati, pokrenuti, menjati brzine, uključiti radio ili klimu, imati kontrolu nad spuštanjem prozora. Dakle potpuna kontrola i tu ne postoji adekvatna zaštita. To se može desiti dok pijete jutarnju kafu spremajući se za posao ili još opasnije – dok ste u vozilu.

Uređaj koji omogućava potpunu kontrolu nad vozilom, može biti i prilično jeftin i za manje od 15 sekundi omogućava lopovu da se poveže sa softverom za pokretanje vozila, da ga pokrene i odveze daljinski bez ikakvih daljih problema.

U ovom slučaju proizvođači automobila treba da stave akcenat na sisteme zaštite vozila i da pojačaju bezbednosne mere kako bi i automobili i vozači bili sigurni.

Korišćenje uređaja koji oponaša signal ključa

Ovo je nesumnjivo najzanimljiviji metod. Preko daljinskog uređaja lopovi uspevaju da otključaju i pokrenu automobil. Uređaj prodaje bugarska kompanija SOS Auto Keys i moguće je navesti i proizvođača i model automobila kako ne bi došlo do greške u pokušaju otvaranja vozila. Uređaj počinje da radi kada se pritisne dugme na vratima automobila, zatim hvata signal i registruje jedinstvenu šifru automobila.

Iako uređaj nije proizveden za ovu svrhu, već da pomogne legitimnim vlasnicima, u slučaju da izgube ključ; postao je ključni alat za kradljivce automobila. Ovaj uređaj je već koristila banda lopova u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je prošlog oktobra ukrala pet Micubiši Outlandera u vrednosti od 211.207 evra, navodi BBC.

Kako izbeći ovakve krađe­?

Pored saveta da ključeve stavite u foliju ili Faradey torbicu, druga opcija je da ih isključite ili izvadite baterije iz daljinskog upravljača noću. Takođe je preporučljivo da uvek proverite da li su vrata vozila zaključana, da uvek ažurirate softver automobila ili da instalirate skriveni lokator u vozilo kako bi ste locirali svog ljubimca ako ga ukradu.

Ranjivosti u sigurnosnim sistemima ne zavise uvek od korisnika. Iste godine, Kia Motors, Nissan, BMW, Tesla i Honda prijavili su incidente sajber bezbednosti. Na primer, Mercedes-Benz je video da je izvorni kod za različite komponente pametnih automobila instalirane u mnogim kombijima grupe procurio na Internet. Dok je Nissan, u januaru prošle godine video izvorni da je procureo kao rezultat pogrešne konfiguracije Git servera kompanije. Povrede sistema dovele su do otkrivanja podrazumevanih korisničkih  imena i lozinki administratora.

Prema izveštaju Ponemon instituta, organizacije specijalizovane za informacione tehnologije i obrazovanje, 30% kompanija u automobilskom sektoru nema adekvatan tim za sajber bezbednost koji bi upravljao svojom trenutnom bezbednosnom infrastrukturom, niti se (adekvatno) obezbeđuje zaštita pametnih vozila i rad integrisanih uređaja.

Isto tako, 63% svih proizvođača automobila na tržištu ne testira polovinu svog softvera, hardvera i drugih tehnologija implementiranih u njihova vozila. Ovo predstavlja rizik u kome korisnik može malo da učini da ga izbegne, jer zavisi od samih proizvodnih kompanija.

Od krucijalnog značaja je da se ojačaju bezbednosni sistemi pametnih vozila, primenom mera kao što su zaštitni zidovi i antivirus, kao i neka vrsta šifrovanog softvera koji je neprobojan za lopove. U tom smislu, ključno je da sve kompanije i javna tela koja rade u tehnološkom sektoru rade zajedno kako bi predvideli rizike sajber bezbednosti.

5/5 - (3 votes)
IZVORPanda Security
Prethodni članakHakovana A1 mreža u Hrvatskoj: Izloženi lični podaci jednog dela korisnika, ime, adresa, telefon, jmbg…
Sledeći članakPut do pakla popločan je dobrim namerama