Evo šta treba da znate: Favorizovane metode lopova u krađi vozila!

Od “probijanja točkova“ do hakovanja pametnih tastera, svaki lopov ima svoju taktiku. Lopovi radije kradu starije automobile jer ih je lakše ukrasti za razliku od (naj)novijih modela koje karakteriše moderna tehnologija koja zahteva ipak neko znanje.

455
Evo šta treba da znate: Favorizovane metode lopova u krađi vozila!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Lopovi su uvek na oprezu, bez obzira na vreme i godine. Iako se tokom leta povećao broj krađa automobila, izvori iz Mossos d’Eskuadre objasnili su ovom mediju da ne treba biti uznemiren jer ova vrsta krivičnog dela ima poslednjih meseci niske rezultate zasigurno, imajući u vidu izolaciju i uvođenje karantina od početka 2020. godine.  Zatvaranje stanovništva tokom alarmantnog stanja u vezi sa pandemijom COVID-19 imalo je direktan uticaj na formiranje ovih podataka.

Naime, smanjenje broja slučajeva ne osporava činjenicu da smo uvek na oprezu i da ne preduzimamo mere predostrožnosti kako ne bismo postali žrtve ljubitelja kriminalnih aktiovnosti. Iz tog razloga napravili smo kompilaciju od četiri metode koje neki kriminalci koriste: metode koje se koriste kao “mamac“ za prevaru vlasnika vozila u cilju iznude novca, za krađu predmeta unutar istog i za krađu samog vozila, što je i glavni cilj.

Prilikom obavljanja ovog  “zanata“  lopovi  više preferiraju da  kradu starije modele automobila jer ih je lakše ukrasti od najmodernijih koje karakteriše savremena tehnologija za koju je, složićete se, poptrebno mnogo više od pukog zanata, a to je poznavanje tehnologije, enkripcije, dakle hakerski posao. Morate biti proaktivni i pokušati da ne parkirate automobil na nebezbednim mestima, koja svojom lokacijom, okruženjem ili naznakama u istom daju jasan signal da ćete imati posla sa ovakvim tipom ljudi.

 

Metoda „probijanja točkova“

Ova tehnika pljačke javlja se uglavnom na naplatnim rampama autoputa i na parkiralištima koja su predviđena za odmor vozača. Ključan momenat koji se koristi je momenat zabune vozača. Kada se vozač zaustavi da plati putarinu ili kada izađe iz automobila da se odmori u tom trenutku se pojavljuje osoba sa oštrim instrumentom koja oštećuje odnosno buši  gumu vozila. Sve  je planski organizovano, da, kada vozač nastavi sa daljom vožnjom, jednostavno bude prisiljen da se zaustavi zbog oštećenja a kriminalci  koriste priliku da iz vozila ukradu sve što mogu dok vozač pokušava da sanira problem.

”Prevara sa retrovizorima“

Ovo je još jedna od brojnih metoda krađe koja je zastupljena poslednjih godina. Modus operandi ovih kriminalnih bandi koje su usmerene na krađu vozila veoma je sofisticiran. Prema navodima policije, prevaranti putuju u vozilu stranih registarskih tablica i izazivaju sudar sa automobilom koga odaberu prilikom vožnje i osmatranja i to na takav način da šteta utiče direktno na retrovizor automobila kriminalaca (otuda i naziv prevare). Strategija se pokazala uspešnom jer se krivica za lomljenje retrovizora i ostale štete svaljuje na žrtvu koja se u potpunosti okrivljuje za nesreću. Na žrtvu – vozača drugog vozila vrši se pritisak da navodno oštećena strana mora hitno da se se vrati u svoju zemlju iz nekih zdravstvenih, poslovnih ili drugih razloga. Stoga žrtva pod pritiskom prihvata predlog da poveze prevarante ili se u malo težim situacijama zove “policija” . Poziv obavljaju lopovi “izrevoltirani” udesom pri čemu poziv nije upućen policiji već  ljudima iz njihovih redova koji dolaze uniformisani i na taj način obave posao.

Takođe, jedna od izuzetno prolaznih metoda prilikom udesa je i telefoniranje sa osiguravajućom kompanijom. Naime lopovi obavljaju telefosnke razgovore kako bi navodno saznali kako treba da popune dokument u slučaju udesa pod izgovorom da je vozilo iznajmljeno u drugoj zemlji. U tom momente, oni traže od žrtve da razgovara sa  ”svojim“ menadžerom osiguranja tako što će ih ovi povezati preko telefona ilij dostaviti telefonski broj, što je u svakom slučaju opet član bande koji se predstavlja kao radnik kompanije.

Žrtvi se objašnjava da su postupci koji se sprovode oko  vozila iz različitih zemalja spori i da uključuju visoke ekonomske troškove. Dakle, da bi te procese ubrzali, preporučuju plaćanje u gotovini za popravaku oštećenih retrovizora ili nekih drugih oštećenih delova koje obično košta između 1.200 i 1.500 evra. Na kraju, prevarant objašnjava da će ovaj napredni iznos novca kasnije platiti njihovo osiguranje, što se naravno  nikada neće dogoditi.

 

Peruanska metoda

Ova metoda se sastoji od postavljanja oštrog predmeta na točak parkiranog vozila. Naime dok je žrtva parkirana postavlja se oštar predmet na točak i potom se fizički prati dok se vozilo usled oštećenja negde ne zaustavi.  Kada putnici shvate problem zaustavljau se i u tom trenutku, lopovi  koriste i ometaju putnike koji su naravno uplašeni i zbunjeni  i  gledaju kako da reše problem. Uglavnom se dešava da u vozilu ne ostane niko, pa upravo taj momenat predstavlja raj da se izvuče sve vredno iz automobila.

Napad čovek u sredini – man in the middle

U ovom slučaju govorimo o tehnici koja koristi prednost tehnologije pametnih tastera ili inteligentnih tastera automobila. Napadač mora naterati vozilo da poveruje da je pametni ključ u dometu koji omogućava otvaranje vozila i da bi to učinio, moraće manje-više znati gde je ključ i nabaviti uređaj koji na Internetu jedva košta 30 evra, sposoban da pojača signal čineći da automobil veruje da je to pravi ključ. Neki proizvođači svojim kupcima već nude aplikaciju iz koje je dozvoljena interakcija sa njihovim automobilom. Na primer, zamislimo da je dotično vozilo parkirano ispred restorana, a njegov vlasnik jede unutra. Prestupnik bi se približio korisniku dovoljno da uhvati signal sa svog pametnog ključa i pojača ga tako da ga automobil primi kao da mu je nadohvat ruke. Kada se postigne, automobil će se otvoriti i prestupnik će moći da uđe unutra, sa velikom verovatnoćom da će ga uzeti, pošto su automobili sa ovim sistemom obično integrisani sa dugmetom Start-Stop da bi mogli da ih pokrenu.

5/5 - (3 votes)
IZVORLA VANGUARDIA
Prethodni članakDa li je merenje temperature pre ulaska u objekat pitanje obrade podataka u kontekstu GDPR-a i kada?
Sledeći članakVajber imenovao svog predstavnika za Republiku Srbiju u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti