- Sponzor članka -hikvision srbija

 

Vozač ste? Imate vozilo? Onda znate o čemu pričamo. Koliko se puta desilo vama ili nekome koga poznajete da mu je ukraden auto ili da je došlo do oštećenja prilikom obijanja vozila? To se može desiti svakome – bilo kada i bilo gde, dok ste u kupovini namirnica, na poslu, dok čvrsto spavate u vašem stanu ili dok ste na letovanju sa porodicom ili prijateljima. A šta ako ste dobili auto na korišćenje i nije vaša lična svojina? Priznaćete da je neprijatan osećaj pri samoj pomisli, ali to je nešto što se dešava svaki dan i morate biti svesni da su opasnosti od krađa vozila, njegovih delova ili uništenja i te kako realne i da nema garancije da će vas zaobići.

Samo zato što možda imate kvalitetne sisteme za navigaciju, oni vam neće pomoći u slučaju nestanka vozila, osim ako ne nabavite pravi tip Globalnog pozicionog sistema – GPS sistema, koji može pratiti vaše vozilo u stopu.

GPS sistemi za praćenje vozila postali su sve prisutniji poslednjih godina, i to sa dobrim razlogom. Ako razmišljate o nabavci GPS sistema za praćenje, u daljem tekstu vam dajemo odgovore na sva vaša pitanja – zašto oni mogu biti od pomoći i na koji način ih sve možete koristiti.

UZ GPS Uvek znate gde vam je vozilo

U situacijama kada ne zateknemo naše vozilo na mestu gde smo ga i ostavili, prva misao koja se javi: „Daj Bože da je pauk“. To nam je nekako draže u datom trenutku nego da se oprostimo od ukradenog ljubimca. Ali, kada je vaše vozilo opremljeno GPS uređajem za praćenje, uvek ćete videti gde se nalazi na mapi ili u aplikaciji za pametni telefon. Ovo je izuzetno korisno upravo kada se krađa i desi i smanjuje stresne i panične reakcije, tako da policija može da ga locira mnogo brže.

Sistem sa GSM uslugom osigurava da uvek znate gde se kreće vaše vozilo posebno ako je vaše dete od nedavno postalo vozač. A ako ga ukradu, bez brige! Uz GPS zaboravićete rečenicu „Propao je u zemlju“! Uvek ćete moći da ga vratite gde god se nalazi. Zašto propustiti dobre strane tehnologije?

Upravljate vozilom “na dugme“

Neki napredniji sistemi pored navedenog omogućavaju da daljinski kontrolišete širok spektar funkcija vozila, kao što su zaključavanje i otključavanje vrata, pokretanje ili zaustavljanje motora vozila, aktiviranje farova i sirene, otvaranje ili zatvaranje prozora, gepeka i krova. Možete čak i da upalite grejač ili klimu pre nego što uđete u vozilo. Sjajno zar ne?

Daljinski pristup vam takođe omogućava da postavite „geo-ograde“ kao što su na primer školske zone koje automatski zaključavaju vrata vašeg vozila ili isključuju njegov motor dok ste na putu. Neke kompanije vam čak dozvoljavaju da daljinski menjate kanale na radiju.

Moćno sredstvo prilikom krađa

Instaliranje sistema za praćenje vozila jedan je od najboljih načina da zaštitite svog ljubimca. GPS tragač predstavlja dodatnu liniju odbrane od lopova. Znaćete gde se nalazi vaš automobil u slučaju krađe i možete daljinski aktivirati i oglasiti alarm ako je potrebno.

Lopovi će dvaput razmisliti o provali u automobile sa instaliranim sistemima za praćenje jer im je teško da „obave posao“ sa saznanjem da će biti uhvačeni za tili čas. Tako da je vaše vozilo uz GPS bezbednije od običnih nezaštićenih vozila. Ako je vaše vozilo ukradeno, možete odmah obavestiti nadležne organe sa tačnom lokacijom gde je odvedeno, štedeći vreme policije i novac za osiguranje. Takođe, u kombinaciji sa autokamerama dobijate sveobhvatnu zaštitu. Više o auto kamerama kliknite OVDE.

SJAJNo rešenje za brižne očeve

Prvo, možete i trebalo bi da koristite GPS tragač automobila u svom ličnom vozilu zbog vas samih jer vam daje spokoj i mir koji vam je potreban i koji zaslužujete. Možete da podesite push obaveštenja da biste bili obavešteni kad god se dogodi bilo kakva neočekivana aktivnost sa vašim vozilom.

gps

Međutim, postoji još jedan razlog zbog kojeg biste možda želeli da imate jedan od ovih uređaja u svom automobilu……deca.

Ako dozvolite svojim ćerkama ili sinovima da upravljaju vašim vozilom, podaci koje možete da vidite su zaista od velike pomoći, moći ćete da znate kako i gde voze. Može vam pružiti obaveštenja kada se pređe dozvoljeno ograničenje brzine, na primer. Neki vas mogu obavestiti kada je došlo do oštrog kočenja ili skretanja. Može da vas obavesti gde je vaš tinejdžer, kako vozi i da li postoji hitan slučaj. Postoji čak i opcija za nedeljne izveštaje o vožnji da biste dobili pregled kako kako se rukovalo vozilom.

Ako ste dali na korišćenje auto prijatelju ili emotivnom partneru, znaćete zasigurno kuda se uputio i koliko dugo zadržao i kako je koristio vaš auto.

…I za vlasnike kompanija

Kao što možete zamisliti, mnoga preduzeća koja imaju vozne parkove mogu takođe imati koristi od ove vrste informacija. Bez obzira da li imate dostavna vozila koja isporučuju lokalno ili vozila koja se transnacionalno koriste i prelaze državne granice da bi se isporučila roba ili obavio poslovni put, GPS lokator biće od velike pomoći. Možete dobiti mnogo bolji osećaj o tome koliko su vozači sposobni i sigurni za volanom. Ovo je važno jer ne želite da svoja vozila poverite onima koji će ih zloupotrebiti na bilo koji način i potencijalno izazvati štetu za vašu kompaniju ili saobraćajnu nesreću.

Sistem za praćenje vam takođe omogućava da shvatite koliko će im vremena trebati da stignu tamo gde treba zahvaljujući karakteristikama GPS praćenja.  Ovo ima tendenciju da bude korisnije od jednostavnog navigacionog sistema za automobile. Možete videti da li se zaista voze do svojih odredišta ili se zaustavljaju mimo plana i obilaze druge lokacije. Ovo može pomoći u poboljšanju produktivnosti i osigurava da kancelarija ne mora da zove vozača da ga pita gde se nalazi. Oni mogu jednostavno da provere računar ili aplikaciju da bi dobili odgovor.

Ovakvo rešenje je interesantno i za firme koje se bave iznajmiljivanjem automobila. Ako ljudi ne vrate vozila, na primer, ovo bi mogao biti siguran način daće vozilo biti vraćeno.

Napomena: Budući da GPS sistem u poslovnoj upotrebi podleže zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, neophodno je ispuniti sve protokole u skladu sa ZZPL/GDPR-om i sve zaposlene koji koriste vozila sa GPS tragačem video nadzorom i drugim tehnologijama koje mogu da daju osetljive informacije, obavestiti i upoznati sa svrhom i načinom prikupljanja podataka.

5/5 - (5 votes)
Prethodni članakTOP činjenice o provalama i sigurnosnim alarmnim sistemima
Sledeći članakSAMO JE NEBO GRANICA: DUBAI – EKSPERIMENTALNI GRAD BUDUĆNOSTI