ODBRANITE SE SA STILOM: Evo šta treba da ima svaka ženska torbica!

Budući da nema baš svaka devojka snažnog dečka koji bi je odbranio od napadača, niti je svaka devojka profesionalni karatista, važno je da znate kako da se odbranite u slučaju fizičkog napada, šta da nosite za samoodbranu, a šta da iskoristite od postojećih “stvarčica” u tašni ili džepovima.

391
odbranite-se-sa-stilom-evo-sta-treba-da-ima-svaka-zenska-torbica
- Sponzor članka -hikvision srbija

Opšte je poznato da su ženske tašne “prenatrpane” raznim “neophodnim” stvarima, od šminke, preko nakita, turpija za nokte, četkica za zube, sve do rezervnih komada odeće ili obuće. Idealno bi bilo kada bi sve moglo da stane, ali to nije uvek slučaj. Zbog “gužve” u pregradama, zaboravimo ili jednostavno odlučimo da elektro – šoker ili biber sprej ostavimo na komodi pored kreveta iako znamo da tu neće biti od pomoći dok smo van.

Treba imati na umu da je čitav svet u poslednje vreme postao napet i da se globalne prilike reflektuju i na lokalnom planu. Sa trenutnom političkom klimom i društvenim tenzijama, sve je opasnije kretati se napolju potpuno sam, pogotovu u noćnim časovima. Ovo, nažalost, sve više važi za pripadnice ženskog pola i decu, posebno imajući u vidu da ljudi oko vas ne reaguju i kada ste vidno napadnuti.

Budući da nema svaka devojka snažnog dečka koji bi je odbranio od napadača, niti je svaka devojka profesionalni karatista, važno je da znate kako da se odbranite u slučaju fizičkog napada, šta da nosite za samoodbranu, a šta da iskoristite od postojećih “stvarčica” u tašni ili džepovima.

Obavezno nabavite!

  1. Biber sprej

biber sprej

Ovo hemijsko jedinjenje je najpopularnije za samoodbranu među ženama, njegovo dejstvo se kreće od iritacije očiju do suza ili izazivanja privremenog slepila. Stručnjaci savetuju da je za pravilnu upotrebu proizvoda neophodna prethodna obuka – vežba, inače je velika verovatnoća da se u trenutku panike može upotrebiti protiv same žrtve jer se mogu prskati pod različitim uglovima. To i jeste prednost, pa zbog toga i treba da budete spremne u svakom trenutku kako bi biber sprej „radio za vas“. Neka vam uvek bude pri ruci, nikako nemojte da ga pakujete na dno torbice ili u unutrašnje pregrade. Izgubićete silno vreme. Idealno bi bilo da stoji odmah na vrhu ili na mestu koje vam odgovara kada pružite ruku po “prvu pomoć“.

Šta je dozvoljno za samoodbranu, a šta ne, pročitajte OVDE

  1. Elektro-šoker

Elektro šokeri se smatraju najefikasnijim i najopasnijim oružjem za samoodbranu. Postoji nekoliko razloga zašto se smatra izuzetno efektivnim –  njegovo pražnjenje izaziva paralizu mišića i jak bol, a možete ga koristiti samo ako ste na veoma maloj udaljenosti od napadača, ne više od ispružene ruke. Vežbajte svoj pokret pre nego što ga upotrebite, šanse su jednake da će napadač moći da ga izbegne ili da ga upotrebi protiv vas. Još jedna prednost je zastrašujući zvuk koji često odbije napadača. Prilikom upotrebe u zimskom periodu efekat korišćenja može imati manje dejstvo zbog jakne napadača i zato se savetuje da uperite na delove tela koji su slabo pokriveni.

  1. Narukvice

Ako ste ljubitelji nakita, ovo je fantastična opcija za vas. Sigurno se pitate kako narukvice možete upotrebiti u samoodbrani? Zapravo, za razliku od svih prethodnih predmeta koji su transparentni, ovo nije samo narukvica. U pitanju je uređaj kamufliran jednostavnim komadom nakita. Njegove funkcije samo vi znate – možete zatražiti pomoć za samo 3 sekunde pritiskom na dugme skriveno u narukvici i poslati trenutnu poruku sa svojom lokacijom na vaše kontakte bez potrebe da tražite bilo šta u torbi. Takođe, mogu bti povezane na aplikaciju u telefonu. Sjajno, zar ne?

narukvice

Lista korisnih stvari iz tašne kao sredstva za samoodbranu

Razume se da ne mogu biti zamena za biber sprej, elektro šoker, no, lista sledećih predmeta koje skoro uvek nosite u tašni može poslužiti u slučaju nužde:

  • Kišobran
  • Turpija i grickalica za nokte
  • Šalovi i marame
  • Dezodoransi i parfemi
  • Sprej / lak za kosu
  • Ključevi
  • Sama tašna

 

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakBEZBEDNI I NA GRADILIŠTU: ŠTA SVAKI IZVOĐAČ MORA DA ZNA?
Sledeći članakOdlaganje operacija zbog hakerskog napada