Da li nas pametni telefoni prisluškuju? Evo načina da prepoznate da li ste meta prisluškivanja

Da li ste se ikada zapitali koliko informacija o vama imaju platforme društvenih medija? Da li ste ikada otvorili aplikaciju, a onda na telefonu pronašli oglas za stavku o kojoj ste nedavno razgovarali? Da li se osećate kao da vas prate na mreži i pitate se da li vaš pametni telefon sluša vaše razgovore? Niste sami.

773
- Sponzor članka -hikvision srbija

To je priča koja se često ponavlja: ​​Neko razgovara sa prijateljem o određenoj stvari, a onda se, na ekranu pametnog telefona pojavljuje oglas za to.

Ali neki slučajevi izazivaju više sumnje. Na primer, niste ranije pričali o trenizima, jednog dana iznesete ideju i, odjednom, vidite oglas za opremu za teretanu. Slučajnost?

Nakon što čuju takve priče, ili ih lično dožive, mnogi ljudi postaju uvereni da nas svi internet giganti slušaju preko mikrofona pametnih telefona. Da li je ovo činjenica ili fikcija?

Kako društvene platforme znaju toliko o meni?

Većina nas redovno otkriva svoje podatke širokom spektru veb lokacija i aplikacija. To uglavnom činimo, kada dozvolimo programima, pristup određenim funkcijama ili jednostavno omogućimo kolačićima (cookies) da prate našu aktivnost na internetu. Ti isti kolačići imaju funkciju da zapamte detalje o našoj interakciji na stranici, npr. oni će sačuvati naše podatke o prijavi, kako bi sledeći put mogli da se ulogujemo bez unosa korisničkog imena i šifre.

Programeri aplikacija prikupljaju podatke o nama, od imena do podataka o kreditnoj kartici. Mogu, takođe, da prate lokaciju pomoću GPS mogućnosti vašeg telefona.

Na primer, Facebook prati vaše navike pregledavanja izvan svoje platforme tako što prati šta gledate, čitate i stavljate u korpu za kupovinu.

Kompanije kao što je Google kombinuju podatke iz mnogih svojih besplatnih aplikacija, što na kraju stvara korisnički profil za svrhe ciljanja oglasa. Kao rezultat toga, ako biste tražili na Google-u određenu vrstu tegova za vežbanje, koristite Google mape da se odvezete do prodavnice opreme, a zatim koristite svoj Gmail nalog da biste se prijavili na mejling listu te prodavnice – možete planirati da vidite reklame za teretane preko vašeg veb pretraživača i Facebook-a.

Evo kako da znate da li je vaš mobilni telefon prisluškivan.

Problemi sa baterijom

Pre nego što su iOS i Android postali popularni, problemi sa baterijom bili su znak prisluškivanja telefona. Vruće baterije stvaraju zabrinutost kada su u pitanju pametni telefoni.

Verovatno vam je ionako dobro poznata baterija koja se pregreva. Možda ste čak posetili prodavnicu telefona i žalili se na problem. U većini slučajeva, jednostavno će vam biti rečeno da je to standard za pametne telefone. Apple, na primer, obično brine samo ako je vaš uređaj toliko zagrejan da se sam isključio.

Zašto se vaš pametni telefon toliko zagreva? Korišćenje brojnih aplikacija i korišćenje medija će učiniti vaš telefon toplijim, iako to ne bi trebalo da bude dovoljno da izazove bilo kakvu štetu. Gledanje velikog broja video snimaka će potrošiti veći procenat vaše baterije nego slušanje pesama ili listanje Instagrama, na primer. Dakle, da, vaša baterija može biti problem, bez obzira da li je vaš telefon prisluškivan ili ne.

Ipak, vruća baterija može biti znak prisluškivanja mobilnog telefona. Zlonamerni softver može da radi u pozadini, omogućavajući nekom drugom da sluša.

I budite sumnjičavi ako vaš telefon jednostavno nije napunjen.

Pratite svoj telefon: zapamtite koje ste aplikacije koristili i kako utiču na bateriju. Ako je baterija stalno pri kraju, uprkos tome što ga ne koristite tako često, to je previše čudno da biste ignorisali. Stariji telefoni se ne naplaćuju tako dobro kao noviji modeli, tako da morate eliminisati druge mogućnosti pre nego što tražite zle svrhe.

Obratite pažnju na druge razloge zbog kojih bi vaša slušalica mogla biti vruća. Da li ste se sunčali sa njim u blizini? Da li ste koristili mnogo aplikacija uzastopno? Da li futrola za telefon zaključava toplotu?

Povećana upotreba mobilnih podataka

Pažljivo praćenje telefonskih računa može vam uštedeti mnogo novca. Ali takođe vam može pomoći da uočite špijunski softver. Bezbrojne aplikacije koriste ogromne količine podataka, posebno ako se ne povežete na besplatni javni Wi-Fi . Još je gore ako dozvolite svojoj deci da koriste vaš uređaj dok nisu kod kuće. Ipak, trebalo bi da znate otprilike koliko podataka koristite svakog meseca.

Ako se ovaj iznos dramatično poveća, morate tačno da saznate zašto se to dešava. Ako ne možete da pronađete razlog, moguće je da treća strana presreće vaše poruke. Zlonamerni softver koristi vašu količinu podataka da pošalje informacije koje je prikupio spoljnom izvoru. To znači da se ne oslanja samo na vaš kućni Wi-Fi, on će trošiti podatke gde god da se nalazite.

Neželjeni oglasi i aplikacije

Lako se možete previše upoznati sa svojim operativnim sistemom, što znači da zaboravite polovinu aplikacija. Ali imperativ je da tačno znate šta je na vašem telefonu, posebno aplikacije koje rade u pozadini. Ako ih niste instalirali, mogli bi biti zlonamerne.

Ovi oglasi mogu postati nametljivi da podstaknu žrtve da kliknu na njih čak i slučajno, i generišu prihod na osnovu plaćanja po kliku.

Ne zaboravite da klik na bilo koju vezu može dalje dovesti do više malvera. Te aplikacije je uklonio Apple, ali se i dalje mogu skrivati na zastarelim sistemima i predstavljaju solidan primer zlonamernih aplikacija koje prolaze kroz zvanične provere. Apple je rekao da je uklonio preko 60 miliona recenzija aplikacija koje su zapravo bile neželjene samo u 2020. godini, i iako je to dobra stvar, zabrinjavajuće je primetiti da je proliferacija lažnih recenzija tako široka. Zlonamerni softver može da generiše mnogo saobraćaja oglasa i time dodatno poveća upotrebu podataka.

Čudne poruke mogu ukazivati na prisluškivanje telefona

Kako znate da li se vaš telefon prisluškuje ili špijunira? Možda već ignorišete znakove! Ono što biste mogli, da prođete kao neželjenu poštu, smetnju ili pogrešan broj može biti upozorenje da nešto nije u redu.

Sumnjivi SMS može da sadrži naizgled nasumične serije cifara, znakova i simbola, što će vam se odmah učiniti čudnim, ali možda ne posebno zlonamernim.

Ne ignorišite sumnjive poruke.

Najverovatniji uzrok ovoga je greška u špijunskom softveru koji koriste sajber kriminalci. Ako nije pravilno instaliran, u vašem prijemnom sandučetu će se pojaviti kodirane poruke koje bi inače ostale neprimećene. Ovi nasumični skupovi podataka su uputstva koja se šalju sa servera hakera da se umeša u lažnu aplikaciju. Alternativno, to može biti aplikacija koja pokušava da kontaktira svog kreatora.

Mogu li da sprečim da moj pametni telefon prati moju aktivnost?

Vaš telefon neprekidno prati vašu lokaciju , ali možete ograničiti pristup tako što ne koristite univerzalne funkcije za prijavljivanje koje nude Google i Facebook i tako što se ne prijavljujete u Chrome pregledač. Pazite i na dozvole date vašim aplikacijama. Iako preduzimanje ovih koraka može ograničiti informacije koje prikuplja vaš pametni telefon, oni ne garantuju da se vaši podaci ili lokacija neće prikupljati.

„Da li je moj telefon prisluškivan?“  Verovatno ne. Ne možemo živeti u paranoji. Većina nas neće biti žrtve prisluškivanja telefona. Ipak, vredi se pozabaviti nekim osnovnim bezbednosnim merama.

Smanjite rizik od infekcije,  preuzimanjem samo iz zvaničnih prodavnica aplikacija.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članak*REC – AKCIJA! Uz ove uređaje privatni detektivi briljiraju u istragama
Sledeći članakNajmanji aparat za gašenje požara – najveći stepen zaštite!