„Šefe koji ti je vrag?“- Odbio da uključi web kameru i dobio otkaz!

„Ne osećam se prijatno kada me kamera prati 9 sati dnevno. Ovo je zadiranje u moju privatnost i čini da se osećam zaista neprijatno.“ Da li je u pravu kompanija ili zaposleni? Gde je granica privatnosti?

136
odbio-da-ukljuci-web-kameru-i-dobio-otkaz-neposlusnost-zaposlenog-ili-kompanijski-prekrsaj
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kompanija sa sedištem na Floridi pod nazivom Chetu Inc., koja je angažovala zaposlenog iz Holandije u domenu telemarketinga, dala je istom otkaz za neposlušnost. Naime, zaposleni je odbio da uključi svoju veb kameru kako bi onemogućio kompaniji – poslodavcu da ga prati.

Holandski sud kaže da je prisiljavanje zaposlenih da uključe veb kamere kršenje ljudskih prava. Iako je dobio otkaz, dobio je i 75.000 evra shodno presudi holandskih sudova.

Veb kamere u eri pandemije postale su ključni deo tehnologije, pošto su video konferencije poslednjih godina prešle na online mod jer ljudi nisu mogli da komuniciraju lično.

U većini slučajeva veb kamere korišćene su radi lakše komunikacije i odražavane sastanaka, u opakim slučajevima one su korišćene za praćenje i narušavanje privatnosti zaposlenih koji rade na daljinu.

Prema nedavnoj presudi suda u Holandiji, takve prakse predstavljaju kršenje ljudskih prava. Ovom čoveku je nedavno dodeljeno 75.000 evra nakon što je odbio da uključi svoju veb kameru kada su to tražili njegovi poslodavci. Zaposleni je postajao sve više frustriran činjenicom da kompanija prati njegovu aktivnost preko veb kamere devet sati dnevno.

Da li smo dotle došli?

otkaz zbog gašenja kamere„On je radio za američku firmu više od godinu i po dana, ali mu je 23. avgusta naređeno da učestvuje u virtuelnom periodu obuke pod nazivom ‘Program korektivnih akcija’. Rečeno mu je da će tokom tog perioda morati da ostane prijavljen tokom celog radnog dana sa uključenim deljenjem ekrana i aktiviranom veb kamerom“, navodi NL Times .

„Ne osećam se prijatno kada me kamera prati 9 sati dnevno. Ovo je zadiranje u moju privatnost i čini da se osećam zaista neprijatno. To je razlog zašto moja kamera nije uključena.“, odgovorio je radnik svojim poslodavcima dva dana nakon što je dobio gorenavedeno obaveštenje. Zatim je otpušten 26. avgusta, a razlog njegovog otpuštanja je kategorisan kao neposlušnost.

Nakon otkaza, zaposleni je izneo slučaj pred sud koji je stao na stranu zaposlenog, uz napomenu da „poslodavac nije dovoljno jasno naveo razloge za otpuštanje. Štaviše, nije bilo dokaza o odbijanju da se radi, niti je postojalo razumno uputstvo. Uputstva da se kamera ostavi uključena je u suprotnosti sa pravom zaposlenog na poštovanje njegovog privatnog života.”

Sud je dodao da se „video-nadzor zaposlenog na radnom mestu, bio tajno ili ne, mora smatrati značajnim upadom u privatni život zaposlenog. ”

Kako je „rad od kuće“ postao sve više popularan, ne bi nas iznenadilo da se ovakvi incidenti nastave i da više zaposlenih bude prinuđeno da uključi svoje veb kamere.

5/5 - (2 votes)
IZVORHyper text
Prethodni članakBEZBEDAN GOST – Glavna briga vrhunskih hotela
Sledeći članak„TRANSPORTER“ NA PUTU: Bezbedniji na točkovima uz ličnog vozača!