Ko snima i ko prati? Ne zna se da li kamere na Nikšićkom trgu rade i u čijoj su nadležnosti

Iako postojeće kamere na Trgu, po svemu sudeći, stoje tek tako, još se ne zna dokle se stiglo sa najavljenim video-nadzorom iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i da li su iste instalirane u sklopu projekata planiranih za 2021. godinu.

122
- Sponzor članka -hikvision srbija

REGION: Kada prođete gradskim trgom, zasigurno možete videti da je pokriven sistemom video nadzora. Kamere se mogu videti na stubovima Nikšićkog trga slobode, no iako su instalirane, ne zna se da li je ispravan i gde se vrši praćenje istog, kako saznaje portal Onogošt.

“Postupajući po vašem zahtevu obaveštavamo vas da nismo mogli utvrditi da li je ispravan video-nadzor koji je instaliran na Trgu slobode niti gde se vrši praćenje istog. Praćenje istog se nije vršilo u Opštini Nikšić, a samim tim ni u Komunalnoj policiji Nikšić, a u saznanju smo da praćenje video nadzora najverovatnije nije vršeno ni od strane policije“, navodi se u odgovoru Komunalne policije koji je dostavljen portalu Onogošt.

“U ovom periodu vrši se popravka i instaliranje video-nadzora i pristupa u prostorijama Komunalne policije, a nakon završetka istog pristupićemo utvrđivanju ispravnosti video nadzora na Trgu slobode i drugih činjenica vezanih za praćenje istog“, kazali su iz Komunalne policije.

Dok proveravaju kamere na Trgu, iz ove opštinske službe poručuju da im je u planu „postavljanje video-nadzora na javnim površinama u gradu, koje su u nadležnosti Komunalne policije, a koji će biti postavljen nakon svih dobijenih zakonskih odobrenja.“

Na pitanja koliko su kamere plaćene, kad su postavljene, koja ih je firma ugradila, novo opštinsko rukovodstvo nije odgovorilo.

Nikšić, FOTO: onogost.me
Nikšić, FOTO: onogost.me

Iako postojeće kamere na Trgu, po svemu sudeći, stoje tek tako, još se ne zna dokle se stiglo sa najavljenim video-nadzorom iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

MUP je 2020. godine u sklopu projekta “Sistem video- nadzora gradova Crne Gore” najavio uvođenje video-nadzora na ukupno 75 lokacija u Glavnom gradu, Baru i Budvi. Druga faza ovog svojevrsnog “Velikog brata” 2021. godine trebala je da obuhvati i opštine Kotor, Herceg Novi i Nikšić.

“Glavni razlog postavljanja video- nadzora javnih površina je povećanje bezbednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbednost učesnika u saobraćaju. Do sada je u realizaciju višegodišnjeg projekta “Sistem video-nadzora gradova Crne Gore, faza I” uloženo oko 2,6 miliona eura iz budžeta MUP-a, dok je ukupna vrednost investicije oko pet miliona eura“, kazali su ranije iz MUP-a.

Na upit portala Onogošt nije odgovoreno iz MUP-a, tako da se ne zna da li je Nikšić, kako je najavljivano, i dalje obuhvaćen projektom pokrivanja pojedinih gradskih lokacija video- nadzorom, dokle se stiglo sa implementacijom projekta, pod kojim obrazloženjem se postavljaju kamere na javnim površinama…

I dok se još ne zna da li su pod nadzorom svi koji prođu Trgom slobode, jedno je sigurno – imovina je bila na meti nesavesnih građana. To dokazuju ranije slike uništenih umetničkih panoa, polomljenog novogodišnjeg mobilijara i slično.

5/5 - (1 vote)
AUTOROnogost
IZVORCDM
Prethodni članakZABORAVITE NA TURIRANJE I DRIFT! Uvode se kamere koje snimaju buku!
Sledeći članakTOP 11 uobičajenih grešaka prilikom instalacije video nadzora