SAVETI ZLATA VREDNI: Kako ostati bezbedan u taksiju? TOP 12 za SPOKOJNU VOŽNJU!

Obavezno proverite da li je vaš odabrani taksi legalno registrovan za pružanje usluga da biste bili potpuno sigurni kako izgledaju zvanična vozila u tom gradu.

315
kako ostati bezbedan u taksiju
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svaki put kada uđete u taksi, uber ili u vozilo osobe koju baš i ne poznajete, budite oprezni jer vam je ta osoba potpuno nepoznata i verovatno ćete se pitati:

  • Da li je bezbedno uzeti taksi i voziti se u nepoznatom gradu?
  • Gde bi trebalo da sednem u taksi ili ride-share vozilu?
  • Da li je bezbedno da se vozim taksijem noću?

Mnogi taksisti su zaista sjajni izvori informacija o lokalnim običajima, aktuelnim događajima, najboljim restoranima, lokacijama gde možete dobro da se zabavite.

taksiČesto su “stručnjaci“ za bezbedna, ali isto tako i nesigurna naselja i dosta vam mogu biti od pomoći o tome kakve pretnje mogu vrebati u vašem hotelu ili destinaciji na koju idete. Zašto se ne biste oslonili na njihov savet? Ako vas put nanosi u stranu zemlju, neki od njih će vam biti odlična prilika za komunikaciju na stranom jeziku, no, nikad ne uzimajte zdravo za gotovo ono što budete čuli.

Sa druge strane, javlja se pitanje: Kako se osloniti na nekoga koga ne poznajete? Ipak, budite oprezni sa davanjem ličnih informacija jer ih mogu preneti nekom drugom – slučajno ili namerno  – a to svakako nije u vašem interesu.

Kako ostati bezbedan u taksiju?

Došli ste u drugu državu mrtvi umorni posle dugog leta, šta vam je činiti? Prvo i osnovno dok ste još na aerodromu, naručite osveženje u nekom kafiću i zatražite preporuku za taksi/uber ili CPO vozača. Imajte na umu da preporuke koje ste dobili od barmena za šankom proverite na internetu i izbegavajte „divlje taksiste“. Raznorazne opasnosti vas mogu zadesiti ako uđete u pogrešno vozilo; od krađa, preko fizičkog nasilja i uvreda na različitim osnovama (političke, verske, rodne), seksualnog zlostavljanja, otmica u svrhe iznude novca ili sa nekim drugim ciljem.

Da bi ste znali da li ulazite u pravi automobil sa pravim vozačem, UVEK:

  • Uskladite broj registarskih tablica
  • Uskladite marku i model automobila
  • Proverite sliku vozača (ako je to moguće)

Par saveta pre vožnje

  1. Zamolite hotel da rezerviše taksi za vas

Ako imate let kasno uveče ili rano ujutro, zamolite hotel da rezerviše vožnju umesto da izađete na ulicu i pozovete taksi. Mnogi hoteli takođe mogu pomoći u rezervisanju taksija koji će vas pokupiti sa aerodroma kada stignete. Ovo je posebno korisno ako posećujete novi grad/ državu ili ako znate da ćete stići umorni!

  1. Proverite i sačuvajte kontakte za hitne slučajeve

Suštinski deo vašeg planiranja putovanja je da proverite i sačuvate brojeve za hitne slučajeve za zemlju ili zemlje koje ćete posetiti – posebno za policiju. Nadajmo se da vam nikada neće zatrebati, ali to je nešto što morate znati. Takođe je mudro da imate listu pouzdanih kontakata sačuvanu kao kontakte za hitne slučajeve na vašem telefonu u slučaju da vam zatrebaju.

  1. Razmotrite GPS praćenje

Jedan od najboljih načina da ostanete bezbedni je da stalno obaveštavate svoje voljene gde se nalazite i da im omogućite da vas provere. Možda biste želeli da razmislite o  GPS praćenju kao dodatnu sigurnost.

  1. Koristite samo licencirani taksi

bezbednost taksiJedan od najvažnijih saveta za ličnu bezbednost je da proverite da li je odabrani taksi legalno registrovan za pružanje usluga da biste bili potpuno sigurni kako izgledaju zvanična vozila u tom gradu.

Većina taksija koji čekaju na aerodromu su službeni, ali imate i pozamašan broj onih koji to nisu i  vrebaju svoje klijente van vozila ne bi li zaradili neki cent ili pak one kojima je to samo paravan jer su u sprezi sa lopovima. Iskustva govore sama za sebe, posebno ako uđete u nelicencirano vozilo. Može se desiti da unapred dogovorite jednu cenu sa vozačem, a kasnije da zahteva više novca tokom putovanja, tvrdeći da je kilometraža veća od očekivane. Pored toga, još jedan značajan razlog koji treba da uzmete u obzir su saobraćajne nesreće usled gužvi, neprilagođene brzine, tehničke neispravnosti vozila, vremenskih uslova i slično. U takvim situacijama „divlji taksisti“ često nemaju osigurano vozilo i mogu vas ostaviti na cedilu zajedno sa vozilom zbog dolaska policije.

  1. Ne razbacujte se gotovinom

Iako je sada moguće digitalno platiti taksi, još uvek postoje brojna mesta gde je gotovina “zakon“ za plaćanje. Budite spremni za ovo. Kao deo plana putovanja, proverite da li taksi plaćate gotovinom, ako da pripremite onoliko koliko je neophodno za pokrivanje elementarnih troškova za datu rutu.

Ako je gotovina norma, uverite se da imate mešovitu ponudu lokalne valute. Razmislite da se zaustavite na trenutak na aerodromu da kupite žvaku ili flašu vode kako biste mogli da razbijete krupne novčanice.  Zašto je to bitno? U nekim zemljama postoji loša prevarna praksa da vozači daju pogrešan kusur kada su plaćeni krupnim novčanicama ili pak da vrate tačan kusur ali u falsifikatima, a to i nije baš lako razaznati, posebno kada je reč o valuti koja vam nije poznata.

Saveti u toku vožnje

 Kada uđete u taksi, evo nekoliko stvari kojih treba da budete svesni:

  1. Proverite i dogovorite cenu pre nego što uđete u taksi

U Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogim drugim zemljama licencirani taksiji su norma, sa meračem koji izračunava cenu karte na osnovu pređene udaljenosti. To, međutim, nije slučaj u svakoj zemlji.

Najbolji savet: Ako taksi nema merač, proverite koliko će vožnja koštati pre nego što uđete u vozilo i budite jasni da je to ono što ste spremni da platite.

  1. Uvek zauzmite zadnje sedište

Iako postoje različite kulturne norme o tome da li je u redu sedeti na suvozačevom sedištu pored vozača, najbezbednije mesto za sedenje u taksiju je na zadnjem sedištu. Evo i par razloga zašto bi trebalo da sedite pozadi:

  • Više prostora između vas i vozača = manje mogućnosti za neprikladan kontakt.
  • To stvara dva moguća izlaza – nećete biti zarobljeni ako vozač stane pored drugog automobila ili zgrade.
  • Možete se osećati ugodno ako pažljivo pratite vozača. Na prednjem sedištu, pogled u vozača mogao bi se pogrešno protumačiti kao znak interesovanja za njih.
  • Možete se osećati sigurnije ako proverite rutu na svom telefonu ili pošaljete poruku/pozovete pomoć ako se u bilo kom trenutku osećate ranjivo a da to vozač ne primeti.

Davanje vozaču do znanja da pratite način na koji vozi je dobar način da poboljšate svoju bezbednost. Ako ništa drugo, danas je bar svima dostupna aplikacija google maps, kao i druge brojne aplikacije na koje možete da se oslonite u pogledu najkraće rute putovanja, budući da taksisti mogu iskoristiti nepoznavanje lokalnog terena i da vas „voze u krug“ ne bi li na taksimetru vaša destinacija ispala što dalje i što skuplje.

Možda će vas zanimati: Teško vozačima sa ovakvim suvozačima:  10 stvari koje loš suvozač radi

  1. Nikada ne stavljajte torbe u prtljažnik

Pored sedenja na zadnjem sedištu, pobrinite se da sve torbe držite kod sebe, pri ruci. Jedna popularna prevara je da se beskrupulozni taksisti samo zaustave i „izbace“ vas iz vozila, zadržavajući vaše dragocenosti u prtljažniku.

NIKAD ne stavljajte torbe sa dragocenostima ili ličnim dokumentima u gepek.  Nezgodno je da vam odeću ukradu, ali je izuzetno opasno ostati bez pasoša, telefona ili platne kartice. Platite vozaču tek onda kada vam pomogne oko iznošenja prtljaga, kada koferi budu van vozila i pored vas.

  1. Otvorite četvore oči!

Ne gledajte na vožnju taksijem kao na priliku da se potpuno isključite i opustite. Budite otvoreni u pogledu provere merača i rute, posebno:

  • Da li je cena vožnje premašila ono što vam je vozač rekao da će koštati na početku?
  • Da li vozač ide najlakšim/najbržim putem ili obilaznim putem?
  1. NIKADA ne priznajte da putujete sami

Uvek uključite u razgovor da vas neko čeka, posebno za pripadnice nežnijeg pola. Obavezno naglasite da vas dečko, muž, otac ili lokalni prijatelj čeka na vašem odredištu. U nekim zemljama, takođe je dobra ideja da nosite lažni venčani prsten. Takođe, dobra ideja je da pogledate zakonski okvir zemlje u koju idete u pogledu nošenja legalnih sredstava za samoodbranu.

  1. Savladajte nekoliko fraza na lokalnom jeziku (ili koristite Google prevodilac)

Nerealno je očekivati da svaki taksista u svakoj zemlji govori engleski, ali sposobnost komunikacije je od vitalnog značaja za vašu bezbednost. Posedovanje nekog opšteg znanja o lokaciji na koju idete, čak i nekih  osnovnih fraza na lokalnom jeziku može mnogo pomoći.

  1. Poštujte lokalnu kulturu

Poštovanje lokalne kulture i nošenje odeće koja se uklapa u mentalitet odličan je način da ostanete bezbedni kada putujete – posebno ako putujete sami. Nećete privući mnogo pažnje, a to je od ključnog značaja kako ne bi ste postali lak plen.

I za kraj – Da li je bezbedno putovati taksijem?

Većina taksi vozača pošteno obavlja posao sa očekivanjem da će biti plaćeni za svoj trud, i često moraju da istrpe nedolično ponašanje svojih klijenata. Razume se da ni putnicima koji koriste usluge prevoza nije lako, buduči da smo svedoci različitih krivičnih dela i neprijatnih situacija. Zato oprez!

 

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakZaštita podataka u radnom odnosu – Pregled važećih zakona u jugoistočnoj Evropi 2022.
Sledeći članak„Neka ostane lično“- OEBS podržao prvu kampanju zaštite podataka o ličnosti u Srbiji