WORLD SECURITY CUP – KATAR 2022: OBEZBEĐENJE NAVIJAČA NA SVETSKOM PRVENSTVU

Na Svetskom prvenstvu koje će se održati od 20. novembra do 18. decembra biće primenjeno prvo tehnološko rešenje na svetu koje svoju primenu nalazi na jedinstvenim pametnim  stadionima. Prodaja ulaznica za događaj približava se na neviđenih 1,2 miliona posetilaca što povlači da je „pametna bezbednost“ od krucijalnog značaja za događaj. Nove tehnologije obećavaju novo iskustvo, a kako ono izgleda, pročitajte u nastavku.

235
world-security-cup-obezbedjenje-navijaca-na-svetskom-prvenstvu-katar-2022
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prvi NA svetu U NOVOJ TEHNOLOGIJI

Katar 2022: Na svetskom prvenstvu koje će se održati od 20. novembra do 18. decembra biće primenjeno prvo tehnološko rešenje na svetu koje svoju primenu nalazi na jedinstvenim pametnim  stadionima, povezujući osam stadiona za Svetsko prvenstvo u jedan povezani digitalni centar. Dizajnirano i razvijeno od strane Intalek-a i na digitalnoj platformi Johnson Controls Openblue i Microsoft Azure.

Stvaranjem ovog revolucionarnog inteligentnog komandnog centra, Intalek je pokazao impresivne mogućnosti digitalne transformacije, integracije tehnologija i inovacija u saradnji sa Microsoftom i kompanijom Johnson Controls kako bi ovo novo digitalno rešenje oživelo za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022.

Prema kompaniji, prodaja ulaznica za događaj približava se na neviđenih 1,2 miliona posetilaca što povlači da je „pametna bezbednost“ od krucijalnog značaja za security event menadžment.

Digitalni komandni i kontrolni centar za Svetsko prvenstvo 2022. ima neuporedive performanse i omogućava transparentnost aktivnosti i operacija na svih osam fudbalskih stadiona u Dohi. Svaki stadion će imati „3D digitalni blizanac“, interaktivni digitalni model koji timu stručnjaka iz komandnog centra pruža informacije uživo o bezbednosti, udobnosti i toku događaja istovremeno na svakom od njih. Openblue prikuplja podatke sa edge uređaja i sistema, usklađuje informacije i pruža lako iskustvo za procenu bezbednosne situacije. To znači da se identifikuje svaki problem koji imaj potencijal da utiče na bezbednost navijača i igrača. Takođe nova tehnologija ukazuje kako veličina mase i promena vremena mogu da utiču na efikasnost i uslove igranja.

world_cup_digital_twin_lead_image„Menjamo način na koji upravljamo bezbednošću, udobnošću sportskih arena i prihvatamo digitalne inovacije“, rekao je Abdulaziz Al Mahmud, predsednik Intalek-a.

U osnovi umrežavanja stadiona je digitalno rešenje blizanca koje unosi podatke uživo sa oko 40.000 IoT uređaja. Operacijama se može upravljati preko OpenBlue-a bilo u komandnom centru, kao i na svakoj lokaciji gde se u realnom vremenu dobija razumevanje situacije na svakom stadionu.

Bilo da se radi o podešavanju svetla ili temperature, upravljanju protokom mase kroz određena vrata ili okretne otvore ili niz drugih oblasti delovanja, sistem upravljanja zgradom (BMS) omogućava ovim različitim uređajima da obezbede robusnu, koherentnu procenu trenutne situacije. Za komandni centar se takođe kaže da ima pristup tehnologiji prepoznavanja lica sa CCTV kamera u Dohi, kao i tehnologiji za nadzor dronova koju je razvio Univerzitet u Kataru.

Pre razvoja ovog novog digitalnog rešenja, veliki sportski događaji su se oslanjali više konvencionalnih sistema i operatera za prikupljanje i analizu podataka. Reagovanje na incidente bilo je manje efikasno i zahtevalo je mnogo više vremena, truda i resursa. Sada, digitalni blizanac i objedinjeni komandni centar omogućavaju pregled stadiona u realnom vremenu, interaktivni nadzor, daljinsko komandovanje i kontrolu, više konteksta za alarme i događaje i mogućnost rešavanja incidenta znatno brže od tradicionalnog rešenja za komandu i kontrolu. Pored toga, nova digitalna bezbednosna tehnologija pomaže korisnicima da automatizuju standardne operativne procedure u cilju efikasnijeg i znatno lakšeg upravljanja stadionima.

katar 2022

Ko obezbeđuje svetsko prvenstvo u KATARU?

  • Digitalne inteligentne tehnologije – upravljanje stadionima iz jednog komandnog centra
  • 32000 operativnih pripadnika obezbeđenja
  • 17000 iz privatnog sektora bezbednosti
  • 3000 turskih specijalnih pripadnika policije
  • 100 policajaca za specijalne operacije
  • 50 specijalista za bombe
  • 80 pasa tragača
  • 677 obučenih pripadnika bezbednosnih snaga u 38 različitih profesionalnih oblasti
  • 220 pripadnika obezbeđenja Francuske
  • Pakistanske vojne trupe
  • Marokanski sajber stručnjaci
  • Kraljevske mornarica UK – pomorske bezbednosne snage
  • Saradnja sa Ministarstvom odbrane Sjedinjenih Država na polju tehnike
  • Jordanska vojska

Angažovano preko 50.000 pripadnika obezbeđenja…

Očekuje se da će Katar rasporediti desetine hiljada snaga bezbednosti kako bi se obezbedilo nesmetano održavanje Svetskog prvenstva. Država domaćin potpisala je brojne sporazume o bezbednosnoj saradnji sa nekoliko zemalja. Očekuje se da će više od 1,2 miliona navijača posetiti Katar tokom sportske manifestacije.

Katarske snage bezbednosti, zajedno sa partnerima iz 13 zemalja, izvele su petodnevnu bezbednosnu vežbu širom zemlje. Vežbe su imale za cilj testiranje spremnosti i odziva hitnih službi, kako navode  lokalni mediji  -The Peninsula.

Prema bezbednosnom komitetu turnira, vežbe, nazvane Vatan (što na arapskom znači nacija), uključivale su 32.000 operativnih pripadnika obezbeđenja, 17.000 iz privatnog sektora bezbednosti.

Koje  DRŽAVE SU SE angažovaLE NA OBEZBEĐENJU WPRLD CUP QATAR 2022?

Turska je ranije najavila da će poslati više od 3.000 policajaca specijalizovanih za reagovanje i suzbijanje nereda kako bi doprineli u sveobuhvatnom obezbeđenju stadiona i hotela. Turska će takođe poslati 100 policajaca za specijalne operacije, 50 specijalista za bombe i 80 pasa tragača, navodi se u saopštenju.world cup KATAR 2022

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je u januaru da je Turska takođe obučila 677 katarskog bezbednosnog korpusa u 38 različitih profesionalnih oblasti, ne precizirajući detalje.

Pakistan je u avgustu pristao da pošalje trupe u Katar da za obezbeđenje turnira. Vojnici su se iskrcali u Dohu ranije ovog meseca, navodi Radio Pakistan, državni emiter.

Takođe tog meseca, francuski parlament je odobrio raspoređivanje oko 220 pripadnika obezbeđenja u zalivskoj državi na turniru. Raspoređivanje će obezbediti navijače, uključujući francuske državljane, saopštilo je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Katar je takođe potpisao sporazum o bezbednosnoj saradnji sa Marokom, izvestila je katarska novinska agencija prošlog meseca. Prošle godine su marokanske novinske kuće izvestile da će Rabat tokom turnira rasporediti stručnjake za sajber bezbednost u Katar.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u maju saopštilo da će podržati Dohi da obezbedi „bezbedno“ Svetsko prvenstvo.

Ministarstvo je saopštilo da će podržati Katar vojnim kapacitetima da se suprotstavi „terorizmu“ i drugim pretnjama na fudbalskim utakmicama. Podrška će uključivati podršku pomorske bezbednosti od strane Kraljevske mornarice, naprednu obuku za pretragu mesta događaja, operativno planiranje i podršku komandovanju i kontroli, kao i dalje specijalističke savete, saopštilo je ministarstvo.

Katar takođe ima sporazum sa Ministarstvom odbrane Sjedinjenih Država o saradnji na „tehničkim aranžmanima“ tokom turnira. „Tehnički aranžmani imaju za cilj da identifikuju i uspostave odgovornosti u vezi sa saradnjom između dve strane, kao i doprinosom američkih oružanih snaga pružanju podrške događaju Svetskog prvenstva u fudbalu 2022“, navodi se u saopštenju katarskog ministarstva odbrane.

The National sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izvestio je ranije ove godine da su bivšim jordanskim vojnicima takođe ponuđene uloge na Svetskom prvenstvu.

Kako se Svetsko prvenstvo približava, na ulicama Katara se mogu videti pojačane aktivnosti obezbeđenja. Postavljen je centralni komandni centar za praćenje snimaka sigurnosnih kamera sa svih osam stadiona Svetskog prvenstva.

Obavezno pročitajte:

OBEZBEĐENJE SPORTSKIH STADIONA: Izazovi i trendovi u security menadžmentu

5/5 - (3 votes)
AUTORaljazeera
IZVORSecurity World Market
Prethodni članakStiže nova tehnologija za SNIMANJE PREKRŠAJA: Evo zašto se uvode nove kamere i “super“ radari
Sledeći članakAKT O BEZBEDNOSTI IKT SISTEMA: Obaveza ili nasušna potreba?