TOP 10 špijunskih sprava za koje nećete verovati da postoje

Tokom Drugog svetskog rata i Hladnog rata, pripadnici bezbednosnih organizacija su imali na raspolaganju niz visokotehnoloških terenskih naprava: od eksplodirajućih kutija za olovke do kišobrana sa otrovnim vrhom. Evo koji gedžeti se nalaze na listi.

418
TOP 10 špijunskih sprava za koje nećete verovati da postoje
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tokom moderne istorije, špijuni su koristili uređaje sa visokotehnološkim performansama koje su bili daleko iznad konvencionalnih. Uređaji su se koristili za prikupljanje obaveštajnih podataka, za bezbednije izvršavanje zadataka.

Bez sumnje, holivudski filmovi su preuveličali život špijuna. Ali u 20. veku, posebno tokom ratnih operacija, bezbednosne organizacije poput MI6 i KGB-a trudile su se da razviju što kreativnije naprave za svoje agente. Pošto već raspolažemo listom špijunskih uređaja kroz istoriju, verujte da oni danas zasigurno raspolažu daleko sofisticiranijom tehnologijom.

Tokom Drugog svetskog rata i Hladnog rata, pripadnici su imali na raspolaganju niz visokotehnoloških terenskih naprava: od eksplodirajućih kutija za olovke do kišobrana sa otrovnim vrhom. Evo koji gedžeti se nalaze na listi:

obaveštajne službe

1. Kišobran sa otrovnim vrhom

Neupadljiv, ali smrtonosni kišobran koristio se za likvidacije. Njegov vrh je bio natopljen ricinom – otrovom sporog dejstva i u to vreme praktično nedostupnim.

Kišobran sa otrovnim vrhom bio je “u akciji“ 1978. godine, kada je bugarski disident Georgi Markov šetao londonskim mostom Vaterlo. Markov je osetio peckanje u nozi dok je nepoznati muškarac prolazio. Četiri dana kasnije, Markov je preminuo. Patolog je pronašao sićušnu metalnu kuglicu zaglavljenu u njegovoj nozi, a učinilac nikada nije optužen.

2. Insekti na daljinsko upravljanje i prisluškivanje

CIA je premijerno predstavila ‘insectothopter’, lažnog insekta na daljinsko upravljanje dizajniranog da tajno snima razgovore od interesa.

Mašina nije bila bez svojih ograničenja. Ideja je vrhunska, složićete se, ali uređaj nije bio primenjiv.  U njemu se nalazio minijaturni gasni motor, koji se mogao koristiti samo oko jedne minute. A uređaj se pokazao nezgrapnim čak i pri slabom vetru, tako da nikada nije korišćen u misiji.

Bez obzira na to, ‘insektokopter’ je dokazao da se bespilotne letelice mogu koristiti za prikupljanje informacija. Tehnologije za prikupljanje obaveštajnih podataka iz vazduha bi zaista igrale ključnu ulogu u izviđanju, posebno nakon pojave efikasnih i modernih dronova.

3. Dugmad kamere

Minijaturne kamere su koristili operativci iz Evrope, Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Predstavljeni su modeli dovoljno mali da se mogu sakriti u dugme jakne, sa zatvaračem kamere koji se obično kontroliše pomoću prekidača skrivenog u džepu kaputa.

dugmad kamereSlične kamere, ili ponekad minijaturne mikrofone, CIA je sakrivala u drugim predmetima odeće, kao što su ogrlice i broševi.

4. Eksplodirajuće kutije za olovke

Tokom Drugog svetskog rata, Kancelarija za strateške službe SAD naručila je zapaljivu bombu prerušenu u kutiju olovaka. Sprava je imala koristi od vremenski odloženog detonatora, što znači da je njen korisnik mogao da pobegne sa lica mesta pre nego što uređaj eksplodira. Izdata je američkim agentima između 1943. i 1945. godine.

5. Golub – kamera

Golubovi opremljeni tajnim kamerama korišćeni su za mapiranje vojnih bojišta, ciljeva i teritorija tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Mala, automatska kamera bi bila vezana za grudi goluba i letela preko ciljeva od interesa. Ove kamere su bile u stanju da snime stotine fotografija, a golubovi „nosači“ su mogli da prođu neprimećeni na daleko manjim visinama od aviona.

golub kamera6. Uređaji za otvaranje prepiski

Agenti su tokom Drugog svetskog rata koristili uređaje za otvaranje pisama kojima se ne može ući u trag kako bi čitali poštu a da njen primalac nije znao.

Tanka šipka bi se provukla kroz uski otvor na vrhu preklopa koverte. Klješta bi tada uhvatila vrh pisma. Kako bi se uređaj rotirao, pismo bi se namotalo oko metalne šipke. Šipka, sa pismom čvrsto namotanim oko njega, tada bi bila izvučena iz koverte. Kada bi se sadržaj pročitao ili kopirao, pismo bi se ponovo ubacilo u poklopac koverte i odmotalo. Koverta bi i dalje bila netaknuta. A njen primalac, nadamo se, ne bi bio svestan da je njegov sadržaj kompromitovan.

  1.  Ručni sat kamere

Krajem 1940-ih, zapadnonemački stručnjaci razvili su minijaturnu kameru prerušenu u ručni sat. Sprava je imala funkcionalno fotografsko sočivo umesto brojčanika. A ispod sočiva je bila sakrivena sićušna rolna filma, prečnika otprilike jedan inč, sposobna da snimi 8 fotografija.

  1. Pištolji za rukavice

Američka mornarica razvila je prvi „pištolj za rukavice“, namenski napravljeno minijaturno vatreno oružje prerušeno u neopisivu zimsku rukavicu. KGB je takođe osmislio svoju verziju.

Ideja je bila da će agenti moći da se približe svojim neprijateljima ako im oružje bude sakriveno. Kada bi meta bila u neposrednoj blizini, skriveni okidač bi se pritisnuo i metak bi bio ispaljen.

  1. Kofer – Primopredajnik za poruke

Kada je Jedinica za specijalne komunikacije Ujedinjenog Kraljevstva izmislila primopredajnik poruka prerušenog u kofer za put, i SAS i MI6 su usvojili tehnologiju. Mk.123, kako je uređaj zvanično bio poznat, bio je sposoban da šalje i prima poruke širom sveta. Mašina je ostala popularna kod britanskih bezbednosnih i obaveštajnih agencija sve do 1980-ih.

  1. Karmin – pištolj

karmin pištoljGodine 1965. američki zvaničnici su uhapsili i pretresli sumnjivu osobu na blokadi puta u Zapadnom Berlinu. Na osumnjičenom su pronašli neobičan držač karmina. Kada je otvoren, otkriven je skriveni pištolj kalibra 4,5 mm koji je mogao da ispali jedan metak kalibra 177. Oružje , nazvano ‘Kiss of Death’, sada se nalazi u Međunarodnom muzeju špijuna u Vašingtonu. Prikriveno vatreno oružje, kao što je karmin, koristili su agenti povezani s KGB-om tokom Hladnog rata.

5/5 - (2 votes)
AUTORHistory hit
Prethodni članakAKT O BEZBEDNOSTI IKT SISTEMA: Obaveza ili nasušna potreba?
Sledeći članakSveobuhvatna sajber zaštita Vašeg poslovanja uz Acronis Cyber Cloud