“Tuča“ video dokazima: Vozači će od sada moći da prijave jedni druge za prekršaje

Britanska tehnološka firma napravila je aplikaciju koja će biti dostupna od maja. Vozači će moći da prijave jedni druge direktno policiji za razne prekršaje kao što je nedavanje žmigavca, prolazak kroz crveno, korišćenje telefona.

215
tuca-video-dokazima-vozaci-ce-od-sada-moci-da-prijave-jedni-druge-za-prekrsaje
- Sponzor članka -hikvision srbija

Vozači će moći da prijave jedni druge direktno policiji za razne prekršaje kao što je nedavanje žmigavca, prolazak kroz crveno, korišćenje telefona…

Britanska tehnološka firma napravila je aplikaciju koja pretvara pametne telefone u kontrolnu kameru – sa mogućnošću da prijave druge vozače policiji pritiskom na dugme putem specijalno dizajnirane aplikacije. To isto važi i ukoliko vozač ima instaliranu auto kameru. Svi odlično znamo da najbolje kamera može zabeležiti i verodostojno preneti raznovrsna, pa u najmanju ruku i najčudnija vozačka iskustva.

Iako mogućnost pretvaranja vašeg pametnog telefona u kontrolnu kameru nije ništa novo, samo ćete je koristiti da bi ste druge učesnike u saobraćaju uhvatili na delu.

Iako je dobro rešenje, ipak postoje sporna pitanja i nedoumice.

  • Zar korišćenje mobilnog telefona u te svrhe ne bi bila distrakcija u vožnji kao i prilikom telefoniranja i kucanja poruka?

Morate da pripremite kameru, pre toga da otključate i uperite telefon ka učiniocu prekršaja i snimate. To je složenija procedura nego kada bi ste se regularno javili na telefon. Prijavljivanje dokaza prekršaja drugih vozača preko Auto kamere opet znači korišćenje telefona.

  • Ko će snimiti prekršaj onog koji snima tuđi prekršaj? Ili će biti dozvoljeno da se telefon koristi u vozilu samo za te svrhe?

Besplatna aplikacija može da pošalje snimke do 21 različitog prekršaja u vožnji, koji se postavljaju direktno na zvanični video portal kojim upravlja policija Velike Britanije.

Aplikacija će biti dostupna od maja u UK i omogućiće vozačima da prijave jedni druge direktno policiji. Iako znamo da postoje ljudi koji jedva čekaju da pogrešite, zasigurno je da će neko takav non-stop biti u pripravnosti ne bi li „ulovio“ nečiji prekršaj.

Lov na divlje vozače

Lov na divlje vozače nije ništa novo, policija u Australiji prati veb stranice društvenih medija u potrazi za snimcima opasnih vozača sa kontrolne kamere. Ali da li obični ljudi- učesnici u saobraćaju treba da preuzmu ulogu policajca?

Nema reči o tome da li će aplikacija biti dostupna za korišćenje u drugim zemljama, ali će vozači moći da se „tuku“  video dokazima kao što su prolazak kroz crveno, nekorišćenje žmigavca, prekoračenje brzine, upotreba mobilnog telefona i slično.

Problematika je kompleksija nego to se misli. Svako može da preuzme aplikaciju i prijavi nekog, ali broj prijava mogao bi da raste i toliki dokazni video materijal treba pregledati. Zbog eksponencijalnog rasta prijava, policija bi bila u problemu da procesuira sve slučajeve.

5/5 - (1 vote)
IZVORDrive
Prethodni članakPojačane kontrole inspekcije rada: Poslodavcima se više ne isplati da krše zakon
Sledeći članakAikom International: Pridružite se konferenciji CAMBIUM NETWORKS u Beogradu