Šta TikTok zna o vama? – I šta vi treba da znate o TikToku!

TikTok je najpopularnija i najčešće preuzimana aplikacija u 2022. širom sveta – bila je zahvaćena kontroverzama oko niza pitanja privatnosti i sajber bezbednosti, uključujući tvrdnje o prekomernom prikupljanju korisničkih podataka i njihovom deljenju, štetan uticaj na decu i njihovo mentalno zdravlje i curenje ličnih podataka.

495
sta-tiktok-zna-o-vama-i-sta-vi-treba-da-znate-o-tiktoku
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dok izvršni direktor TikTok-a pokušava da umiri izraženu zabrinutost u vezi ličnih podataka na globalnom planu, vreme je da svi razmislimo o bogatstvu ličnih podataka koje TikTok i drugi giganti društvenih medija prikupljaju o nama.

Svedoci smo da je aplikacija za snimanje kratkih video zapisa i te kako popularna i da je skoro svaka osoba i dete korisnik iste. Isto tako, svedoci smo da su se pojavila sporna pitanja u vezi zloupotrebe ličnih podataka koja su zabrinula zvaničnike brojnih država, te su aplikaciju Tik Tok stavili ad acta.

Ova aplikacija je bila najpopularnija i najčešće preuzimana aplikacija u 2022. kako u SAD tako i širom sveta – bila je zahvaćena kontroverzama oko niza pitanja privatnosti i sajber bezbednosti, uključujući tvrdnje o prekomernom prikupljanju korisničkih podataka i njihovom deljenju, štetan uticaj na decu i njihovo mentalno zdravlje i curenje ličnih podataka.

Iako prekomerno prikupljanje ličnih podataka ne važi samo za TikTok, nijedna druga platforma društvenih medija ne privlači toliko pažnje kao ova video aplikacija. Ovo nije samo zato što se za TikTok često kaže da prikuplja više informacija od korisnika od ostalih medijskih giganta i koristi moćniji algoritam preporuka od drugih platformi, već posebno zato što mnogi veruju da aplikacija predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost. U poslednje vreme, sve više institucija zapadnih zemalja bave se TikTokom, odnosno zabranjuju ovu aplikaciju zbog potencijalnog štetnog uticaja.

Tako je Indija uvela zabranu aplikacije širom zemlje 2020. godine, dok je sve veći broj zemalja zabranio TikTok na uređajima u SAD-u.  Tako je izvršna IT služba Evropske unije nedavno tražila od svih zaposlenih u Evropskoj komisiji da izbrišu TikTok sa državnih uređaja, kao i sa privatnih uređaja na kojima koriste korporativne aplikacije. Isto važi i za Evropski savet i Evropski parlament, a kao razlog za ovu instrukciju, iz EU su naveli „zabrinutost za zaštitu podataka“.

Evo nekih od glavnih pitanja vezanih za TikTok i možda još važnije, šta možete da uradite da zaštitite svoje podatke ili podatke vaše dece koja koriste TikTok.

Koje podatke prikuplja TikTok?

Diskusije i veliki deo dokaza nedavno su se vrteli uglavnom oko istraživanja  Internet 2.0, australijske kompanije za sajber bezbednost. Prema njihovom izveštaju iz jula 2022., TikTok zahteva preterane dozvole uređaja i prikuplja prevelike količine podataka – mnogo više nego što mu je potrebno za njegovo funkcionisanje. Na primer, aplikacija prikuplja podatke o svim aplikacijama koje su instalirane na telefonu, detaljne informacije o Android operativnom sistemu i zahteva pristup telefonskim kontaktima.

Koje podatke prikupljaTikTok

„Da bi aplikacija TikTok pravilno funkcionisala, većina podataka o pristupu i uređaju nije potrebna“, rekao je glavni inženjer bezbednosti Interneta 2.0 Tomas Perkins. „Aplikacija može i biće uspešno pokrenuta bez prikupljanja ovih podataka.“

Da napomenemo da se većina zahteva prikupljanja podataka se ne može isključiti i TikTok u svojoj politici privatnosti navodi da može da čita vaše poruke, tvrdeći da im je potreban ovaj nivo pristupa da bi zaštitili korisnike od neželjene pošte.

U isto vreme, kompanija prima vašu približnu lokaciju iz GPS podataka vašeg uređaja čak i kada je usluga lokacije isključena. Takođe prikuplja istoriju vaših transakcija i kupovine, prema izveštaju Internet 2.0.

Iz Tik Toka odgovaraju na ove optužbe da trenutne verzije aplikacije ne prikupljaju precizne ili približne GPS informacije od američkih korisnika. Takođe negiraju bilo kakvo deljenje podataka sa kineskom vladom. „TikTok, kao američka kompanija registrovana u Sjedinjenim Državama, podleže zakonima Sjedinjenih Država“. „TikTok nikada nije podelio, niti primio zahtev za deljenje podataka američkih korisnika sa kineskom vladom. Niti TikTok ne bi poštovao takav zahtev da je ikada i upućen.“

Jasno je da je aplikacija atraktivna budući da je za kratko vreme „zavela“ korisnike različitih starosnih dobi. Pretpostavimo da ćete se teško odreći satisfakcije i pogodnosti koju vam pruža u svakodnevnom virtuelnom životu i u vezi sa tim, daćemo odgovor na pitanje:

Kako možete zaštititi svoju privatnost dok koristite TikTok?

Ako želite da vidite sadržaj na TikTok-u dok dajete što je moguće manje podataka, koristite zvaničnu TikTok veb lokaciju u veb pretraživaču. Zapamtite da će TikTok i dalje moći da prikupi neke informacije koristeći kolačiće pretraživača i druge tragače.

Međutim, bez naloga nije moguće postavljati video zapise, komentarisati ili lajkovati bilo koji video. U slučaju da želite da budete aktivan korisnik sa nalogom, možete bar ograničiti deljenje nekih podataka u podešavanjima.

U svojoj politici privatnosti, TikTok izričito navodi da može prikupljati vaše podatke iz aplikacija trećih strana, čak i bez vašeg pristanka. Kada se prvi put registrujete na TikTok-u, razmislite o korišćenju telefona ili adrese e-pošte koju ne koristite nigde drugde, umesto naloga povezanog, na primer, sa drugom platformom društvene mreže  (fb, instagram, twiter itd).

Za veću zaštitu, ne dozvolite TikTok-u da sinhronizuje telefonske kontakte ili Facebook prijatelje i ograniči personalizaciju oglasa. Možete da koristite jeftin mobilni telefon dizajniran za privremenu upotrebu – samo za snimanje, nakon čega se može ukloniti, takođe možete sakriti vašu IP adresu i lokaciju.

Prikpljaju se podaci i o osobama kojE NE KORISTE TikTok?!

U istrazi iz 2022. godine, Consumer Reports, neprofitna potrošačka organizacija sa sedištem u SAD, otkrila je da TikTok prikuplja podatke čak i o ljudima koji nikada nisu imali TikTok aplikaciju ili posetili veb lokaciju platforme.

To je zato što TikTok prima podatke od svojih partnera koji prikupljaju informacije o ljudima koji posećuju njihove veb stranice. Druge istaknute platforme kao što su Google ili Meta (Facebook) koriste istu strategiju u reklamne svrhe. Dakle TikTok nije izolovan slučaj. Ako bi smo se detaljno pozabavili bezbednošću ostalih društvenih mreža, pitanje je koja bi uopšte ostala u igri.

ŠTA APLIKACIJA „TIK TOK“ RADI SA PODACIMA NAŠE DECE?

Kako kaže Melani Boselejt, portparol TikToka „Kao i druge platforme, podaci koje dobijamo od oglašivača koriste se za poboljšanje efikasnosti naših usluga oglašavanja“. Dakle, kao sve ostale socijalne platforme prikupljaju se prekomereni podaci, ali je TikTok za sada izbio u prvi plan.

Zaštita dece na TikTok-u

Za razliku od drugih sajtova društvenih medija, TikTok se bori sa zaštitom dece od izloženosti štetnom sadržaju, maltretiranju, samopovređivanju, poremećajima u ishrani ili drugim rizicima koji vrebaju na mreži.

Na primer, nedavno italijansko istraživanje među 78 pacijenata sa poremećajem u ishrani otkrilo je da je gledanje TikTok sadržaja smanjilo samopoštovanje kod 59% njih, a 27% je prijavilo značajne promene vezane za TikTok u njihovom svakodnevnom životu. TikTok je bio glavna platforma društvenih medija za skoro 63 procenta svih ispitanih pacijenata.

Povrh toga, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD je takođe pokrenulo istragu o navodima da TikTok ne čini dovoljno u borbi protiv materijala seksualnog zlostavljanja dece, izvestio je Financial Times u aprilu 2022.

Iz TikTok -a istakli su da aplikacija stalno proverava sadržaj na indikacije potencijalnog predatorskog ili uvredljivog ponašanja. Takođe uklanja sadržaj koji promoviše maltretiranje, ponašanje mržnje, neuređenu ishranu i nasilni ekstremizam.

Da bi se bavio pitanjima zaštite dece, TikTok je uveo funkciju pod nazivom Porodično uparivanje još 2020. Roditelj može povezati svoj TikTok nalog sa detetovim i podesiti roditeljski nadzor, uključujući dnevno vreme ispred ekrana, ograničenu izloženost nekom sadržaju, opcije detetove pretrage i mogućnost otkrivanja za druge.

Da li će TikTok poboljšati svoje bezbednosne performanse ili ostati meta kritike, pa i zabrane korišćenja, ostaje da vidimo.

5/5 - (1 vote)
IZVORWe live security
Prethodni članakAikom International: Pridružite se konferenciji CAMBIUM NETWORKS u Beogradu
Sledeći članakTelefoni na meti hakera: Da li je vaš na listi?