Da li je odzvonilo fizičkom obezbeđenju u trgovini?

Od kamera visoke rezolucije, senzora pokreta, do naprednih sistema za prepoznavanje lica, digitalna bezbednost postaje sve dominantnija. Da li to znači da će služba fizičkog obezbeđenja biti suvišna?

268
- Sponzor članka -hikvision srbija

Revolucija tehnološkog napretka zahvatila je sve aspekte našeg života, uključujući i način na koji obezbeđujemo naš poslovni prostor. Ali da li to znači da je vreme klasičnog organizovanja obezbeđenja u trgovinama odbrojano?

Uticaj tehnologije na fizičko obezbeđenje

Svetski trendovi ukazuju na sve veću upotrebu tehnologije u održavanju bezbednosti trgovine. Od kamera visoke rezolucije, senzora pokreta, do naprednih sistema za prepoznavanje lica, digitalna bezbednost postaje sve dominantnija.

Iako ove inovacije donose brojne prednosti, poput efikasnijeg praćenja i detekcije nepravilnosti, one ipak ne isključuju potrebu za konvencionalnim službom fizičkog obezbeđenja.

Značaj službe obezbeđenja

Klasična fizička bezbednost je ona koja uključuje prisustvo obezbeđenja i fizičke prepreke poput zaključavanja vrata i prozora, iako su tehnologije napredovale, ova konvencionalna metoda i dalje igra ključnu ulogu u zaštiti trgovine. Službenici obezbeđenja ne samo da deluju preventivno, odvraćajući potencijalne učinioce, već mogu i brzo da reaguju u slučaju incidenta.

Pored toga, fizička bezbednost je neophodna u situacijama kada tehnologija ne može da pruži rešenje, kao što su konfliktni momenti sa kupcima, ili kada je neophodna intervencija u realnom vremenu.

Fizičko obezbeđenje VS video nadzor: Kako obezbediti imovinu i poslovanje?

Dobitna kombinacija

Za najefikasniju zaštitu, najbolje je kombinovati klasičnu fizičku bezbednost sa savremenim tehnološkim rešenjima. Prisustvo obezbeđenja može biti dopunjeno tehnološkim sistemima za detekciju pretnji i praćenje aktivnosti.

Na primer, kamere mogu kontinuirano pratiti aktivnosti, dok službenici obezbeđenja mogu da se fokusiraju na situacije koje zahtevaju ljudsku intervenciju. Takođe, digitalni sistemi mogu pružiti izuzetno vredne podatke koji mogu pomoći u unapređenju strategije sistema obezbeđenja.

Zaključno, iako se svet sve više oslanja na tehnologiju, klasična fizička bezbednost u trgovini je i dalje nezamenljiva. Prava snaga leži u balansu i integraciji ove dve metode, pružajući robustan i sveobuhvatan sistem bezbednosti, formiran na osnovu prethodno izrađene Procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja i Plana obezbeđenja.

“POČETNIČKE” GREŠKE SLUŽBENIKA OBEZBEĐENJA

ZA ONE KOJI VOLE ADRENALIN: 🔥NAJOPASNIJI POSLOVI U OBLASTI BEZBEDNOSTI 🔥

 

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakKRIZE U FOKUSU: Metode pregovaranja u talačkim situacijama & Smernice za postupanje u masovnim pucnjavama
Sledeći članakUticaj 5G tehnologije na bezbednost: Prednosti i izazovi