UVEK U KADRU: Šta snimaju kamere na uniformama saobraćajne policije?

Kamere će koristiti policijski službenici saobraćajne policije prilikom obavljanja policijskih poslova ili primene policijskih ovlašćenja i dužni su da obaveste građane ukoliko se službeno postupanje snima audio i vizuelno. U daljem tekstu saznajte.

187
- Sponzor članka -hikvision srbija

Pravda kroz objektiv?

Da podsetimo da je Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić 15. avgusta u Srbiji potpisao sa Kristoferom Hilom, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Ugovor o donaciji 60 kamera.

Zvaničnici su potvrdili da bi ovaj „pilot projekat“, kako se za sada naziva, trebao da počne sa radom od 1. septembra, i to na teritoriji Beograda.

Pilot projekat” zapravo je samo nastavak realizacije nečega na čemu se u MUP-u radi godinama, što piše i u Proceni uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti u okviru projekta “Sigurno društvo” u Beogradu koji je MUP napravio još pre tri godine. U ovom dokumentu koji su morali da sačine i pošalju Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti se navodi da je MUP nabavio ili će nabaviti 2500 kamera na stubovima, 3500 mobilnih kamera, 600 kamera za vozila i 1500 kamera za uniforme.

Za sada će biti 60 kamera na uniformama saobraćajnih policajaca, a biće korišćene u „presretačima“, odnosno službenim vozilima bez policijskih oznaka koje se koriste u kontroli saobraćaja.

PAZI SNIMA SE! POLICAJCI U SRBIJI NOSIĆE KAMERE I NA UNIFORMAMA

Gašić je naglasio da će korišćenje ove opreme dodatno povećati transparentnost rada saobraćajne policije i doprineti većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, kao i policijskih službenika.

S obzirom da je ovo prvi put da se nešto ovakvo isprobava u našoj zemlji, ministar je istakao da se nada da će u budućnosti ovo postati praksa i sastavni deo osnovne opreme svakog saobraćajca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na društvenim mrežama pitanja i odgovore u vezi sa kamerama koje će saobraćajna policija nositi na uniformama od 1. septembra.

Evo šta sve treba da znamo:

  1. Šta su kamere za uniforme?

Kamere za uniforme su postavljene na vidljivom delu uniforme policijskog službenika saobraćajne policije koji, u skladu sa ovlašćenjima, obavlja poslove kontrole i regulisanja saobraćaja.

  1. Čega su kamere za uniforme deo? Šta je SAVD?

Kamere su deo tzv. sistema za audio i video dokumentovanje (SAVD).

  1. Kako se koriste kamere za uniforme?

Policijski službenik saobraćajne policije koristi kamere prilikom obavljanja policijskih poslova ili primene policijskih ovlašćenja.

  1. Kako građanin zna da se kamera koristi?

Policijski službenik saobraćajne policije je dužan da obavesti građanina ukoliko se službeno postupanje snima audio i vizuelno.

  1. Koja je svrha upotreba kamera za uniforme?

  • dokumentovanje i kontrola rada policijskog službenika
  • poboljšanje primene zakona i radnog učinka
  • utvrđivanje osnovanosti pritužbi građana
  • sprečavanje zloupotrebe i korupcije
  • unapređenje policijskih poslova, analize i obuka.
  1. U kojim situacijama se kamera za uniformu ne koristi?

Kamera se neće koristiti ukoliko postoji prepreka ili pretnja javnoj bezbednosti i bezbednosti policijskog službenika.

  1. Gde se koriste kamere za službenike?

Kamere za uniforme koristiće policijski službenici saobraćajne policije koji vrše kontrolu saobraćaja presretačima i na deonici auto-puta, na teritoriji Beograda.

  1. Da li se kamere za uniforme koriste u drugim mestima i gradovima?

Kamere će u kasnijim fazama koristiti i policijski službenici saobraćajne policije u svim policijskim upravama.

  1. Zašto je uvođenje kamera za uniforme važno?

Veća bezbednost službenika i učesnika u saobraćaju, veća transparentnost i poverenje u rad saobraćajne policije, manja mogućnost zloupotrebe, sprečavanje ometanja, napada i drugih krivičnih dela.

  1. Ko ima pristup nastalim snimcima (ličnim podacima)?

Pristup podacima imaju samo ovlašćeni policijski službenici saobraćajne policije, a kontrola pristupa sistemu ostvaruje se kroz jedinstveno korisničko ime i lozinku.

  1. Koje mehanizme kontrole pristupa ličnim podacima ima ovaj sistem?

Sistem je podešen da omogući vođenje evidencije o odgovornim osobama koje su odobrile pristup sistemu, kao i uspostavljanje procedura za identifikaciju i proveru ovlašćenog pristupa.

  1. U kojim državama se koriste kamere za uniforme?

SAVD je u primeni u 13 evropskih država, članica organizacije ROADPOL – Evropske mreže saobraćajnih policija (Bugarska, Litvanija, Slovenija, Holandija, Poljska, Malta, Letonija, Moldavija, Mađarska, Finska, Rumunija, Turska, Estonija), dok je implementacija projekta u toku u Belgiji, Italiji i na Kipru.

  1. Kakva su iskustva korišćenja kamera za uniforme u svetu?

U navedenim zemljama efekti primene su pozitivni, a sistem je doprineo većoj zaštiti i građana i policijskih službenika saobraćajne policije, kao i smanjenju slučajeva korupcije.

 

5/5 - (3 votes)
AUTORDanas
IZVORN1
Prethodni članakDo 101 i nazad: Top lista bezbednosne opreme za vozila
Sledeći članakBezbedno putovanje, uspešno poslovanje: Navigacija za bezbedan poslovni put