POGLED U ZELENU BUDUĆNOST: Održan Međunarodni Sajam ECOFAIR i ENERGETIKA u Beogradu

Sajam Energetike i Ekologije koji se odvijao od 28. do 30. novembra na Beogradskom sajmu, okupio je brojne učesnike iz različitih zemalja. Sa zajedničkim ciljem "Čiste energije za svetliju budućnost", sajam je bio mesto susreta brojnih stručnjaka, kompanija i institucija, koje su delile svoje znanje i inovacije u cilju promovisanja održive energetike i ekoloških rešenja.

81
Sajam Energetike i ekologije
- Sponzor članka -hikvision srbija

U hali 1 Beogradskog sajma, od 28. do 30. novembra 2023. godine, odvijala se značajna privredno-edukativna manifestacija – 18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair.

Pod sloganom „Čista energija za svetliju budućnost“, ovaj događaj je okupio brojne domaće i inostrane izlagače iz Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Kine, Izraela, DR Konga i Gane.

Šta nam to donosi sajam?

Sajam energetike i ekologije u Beogradu predstavlja ključni događaj za sve učesnike u energetskom i ekološkom sektoru, naglašavajući važnost zelene ekonomije, reciklaže, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva.

Međunarodni sajam energetike, koji se odlikuje prestižnom UFI licencom, predstavlja ključni godišnji skup u regionu, okupljajući širok spektar učesnika: od kompanija i korporacija do institucija i stručnjaka iz raznih sektora, uključujući električnu energiju, ugalj, naftu, gas, kao i obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i rudarstvo. Ovaj sajam se izdvaja ne samo po svojoj međunarodnoj prirodi, već i po tržišnom značaju, pružajući platformu za umrežavanje između investitora, proizvođača opreme, administracije, finansijskih institucija i lokalnih samouprava. Sadržaj Sajma energetike obuhvata sve od naučno-istraživačkog rada, proizvodnje, eksploatacije resursa, do njihovog obogaćivanja, distribucije, transporta, skladištenja i korišćenja.

Sajam Energetike i ekologijeParalelno sa tim, Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair, predstavlja najznačajniji regionalni događaj u svojoj oblasti. Sa svojim privredno-edukativnim pristupom, EcoFair se usredsređuje na vitalne aspekte zaštite životne sredine, ističući teme poput zelene ekonomije, industrije reciklaže i upravljanja otpadom. Sajam obuhvata širok raspon pitanja vezanih za ekologiju, uključujući zaštitu zemljišta, vazduha, voda, prirodnih resursa, kao i procese reciklaže, ekološke usluge, ulogu lokalne samouprave, komunalnu opremu i aktivnosti nevladinog sektora u zaštiti životne sredine.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, istakla je neraskidivu vezu između energetike i ekologije, kao i njihov doprinos održivoj zelenoj budućnosti i modernoj energetici kao motoru srpske privrede.

Učesnici i događaji

Kompanija MT-KOMEX bila je jedan od ključnih učesnika, sa fokusom na solarnim panelima i inverterima. Njihov projekt menadžer Nikola Grubor učestvovao je na panelu o značaju obnovljivih izvora energije, a kompanija je održala i edukativnu radionicu o invertorima Fronius i Huawei.

Privredna komora Srbije organizovala je različite događaje, uključujući poslovni forum Srbija-Mađarska i konferenciju „Srbija na putu održivog razvoja“. Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID organizovali su tribine i predavanja, a poseban akcenat bio je na efektima primene autobusa na električni pogon u Beogradu.

 Ecofair i Energetika - sajamEkološki efekti i inicijative

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Sandra Dokić, ukazala je na negativne posledice neracionalnog korišćenja prirodnih resursa. Ministarstvo je u poslednje tri godine napravilo značajan zaokret u upravljanju otpadom, čišćenju divljih deponija, i izgradnji reciklažnih centara. Projekat smanjenja ugljeničnog otiska i primena principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji istaknuti su kao ključni elementi u ekološkim inicijativama.

Energetska efikasnost i sigurnost

Energetska efikasnost i sigurnost su se pokazale kao neophodne u kontekstu globalnih izazova. Srbija je, preko različitih projekata i investicija, unapredila svoj energetski sektor, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, što ukazuje na značajne korake ka održivom razvoju.

Obrazovni uticaj

Sajmovi nisu samo privredni događaji, već i obrazovne platforme. Brojni seminari, radionice i panel diskusije omogućili su učesnicima i posetiocima da se informišu o energetskim temama, ekološkim izazovima, zaštiti biodiverziteta, i upravljanju vodama. Ova manifestacija je prilika za razmenu znanja i ideja, podsticanje inovacija, te promociju održivih praksi.

Bezbednost i korporativna bezbednost

Sajam je takođe obratio pažnju na industrijsku bezbednost i domaće zakonodavstvo u vezi sa ekološkim i energetskim pitanjima. Ministarstvo je radilo na povećanju investicija u energetski sektor, posebno u obnovljive izvore energije, što direktno doprinosi ekonomskoj stabilnosti i bezbednosti.

Budućnost i očekivanja

Gledajući unapred, sajmovi energetike i ekologije u Beogradu ne samo da su postavili temelje za buduće diskusije i inicijative, već su i otvorili nove puteve ka održivom razvoju. Očekuje se da će ove manifestacije imati dalekosežan uticaj, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou, promovišući Srbiju kao važnog aktera u globalnim naporima za čistiju i održiviju budućnost.

Ecofair EPSInicijative i projekti predstavljeni na sajmu pružaju uvid u napredak koji Srbija ostvaruje u oblastima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Očekuje se da će ovo poslužiti kao motivacija za dalje ulaganje u zelenu infrastrukturu, tehnološke inovacije i edukaciju, što će doprineti ne samo ekonomskom rastu, već i poboljšanju kvaliteta života građana.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakUBRZANJE: Najnoviji trendovi u CCTV tehnologiji
Sledeći članakLASER – Nevidljivi štit u sistemu obezbeđenja 24/7