Pogled iz svakog ugla: Instalirano 67 kamera na Kalemegdanu

Iako je fizičko obezbeđenje na tvrđavi stalno prisutno i uspešno mesecima sprečava krađe i akte vandalizma, nedostatak kamera za nadzor otežavao je identifikaciju i kažnjavanje učinilaca.

45
Pogled iz svakog ugla: Instalirano 67 kamera na Kalemegdanu
- Sponzor članka -hikvision srbija

Na Beogradskoj tvrđavi nedavno je postavljen sistem video-nadzora sastavljen od 67 kamera visoke rezolucije, kako bi se poboljšala bezbednost posetilaca i zaštitili spomenici, objavili su iz JP „Beogradska tvrđava“. Realizacija projekta, izvedena u saradnji sa Arhitektonsko-građevinskim institutom, omogućava stalni nadzor celog prostora Kalemegdana.

Pre nego što kamera počne s radom, potrebno je pridobiti saglasnost Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, a očekuje se da će sistem uskoro biti aktiviran. Ove mere su deo širih aktivnosti na unapređenju i očuvanju prostorno-kulturnog kompleksa Kalemegdana i okolnog parka.

Beogradska tvrđava, kao jedan od najposjećenijih turističkih lokacija u prestonici, dobija dodatni sloj zaštite. Iako je fizičko obezbeđenje na tvrđavi stalno prisutno i uspešno mesecima sprečava krađe i akte vandalizma, nedostatak video nadzora otežavao je identifikaciju i kažnjavanje učinilaca. Problemi su se manifestovali kroz česte vandalizme, uključujući grafite na Grobnici narodnih heroja i skorašnja oštećenja na spomenicima poput Pobednika i Stambol kapije.

Vrednost projekta, koji pored postavljanja kamera obuhvata i pokrivanje kompleksa bežičnim internetom, iznosi 52 miliona dinara. Ova investicija značajno će olakšati nadzor i omogućiti lakše pronalaženje izgubljenih predmeta poput ključeva, telefona, novca, ali i biti od ključnog značaja kao materijalni dokaz u slučaju izvršenja nekog krivičnog dela.

Povezani članci:

Izlazak na ulicu – Ulazak u rijaliti: Uskoro građani pod budnim okom biometrijskih kamera

5/5 - (2 votes)
IZVORNovosti
Prethodni članak„Od Kalkute do Manile“ – Zanimljivosti o 5G tehnologiji koje niste znali, a evo i u kojim državama se koristi
Sledeći članakKa jačanju regionalne saradnje – Ambasada Srbije ugostila crnogorske menadžere bezbednosti