Menadžeri bezbednosti u borbi sa izazovima i rastućim rizicima

Širom regiona ali i sveta menadzeri bežbednosti u kompanijama su pod velikim pritiskom da moraju da opravdaju neophodnost svojih poteza, zbog toga sto su sve njihove aktivnosti pod lupom. Poseban problem predstavlja pitanje optimalne raspodele budžeta i opadanje ulaganja u korporativnu bezbednost, što je posledica ekonomske krize i recesije

418
Menadžeri bezbednosti u borbi sa izazovima i rastućim rizicima
- Sponzor članka -hikvision srbija

Odvajanje investicija namenjenih korporativnoj bezbednosti uglavnom ostavlja širok prostor za procenu i raspodelu. Iako je sektor bezbednosti veoma bitan, na kraju dana menadžeri bezbednosti imaju dodatan pritisak da pokažu u kojoj meri njihove aktivnosti i investicije doprinose prosperitetu kompanije.

Uspešno i efikasno organizovan sistem korporativne bezbednosti štiti biznis od rizika, formira osnovu za donošenje važnih poslovnih odluka, garantuje uspešnu proveru sadašnjih ili potencijalnih poslovnih partnera i onemogućava oticanje poverljivih informacija. Ipak, čini se da korporativna bezbednost u nekim firmama ne zauzima mesto koje zaslužuje na listi prioriteta.

Ulaganje u korporativnu bezbednost je zapravo investicija koja se vraća kroz prevenciju gubitaka i izbegavanje suvišnih troškova. Kako kada je reč o opipljivim materijalnim sredstvima poput vremena i novca, tako i kroz nematerijalna sredstva kao što su sigurnost zaposlenih, reputacija i prednost u odnosu na konkurenciju.

Evidentno je da izazovi rastu iz dana u dan – industrijska špijunaža, sabotaža, terorizam, pretnje konkurencije, finansijske prevare nisu fiktivni termini već vrlo realne pretnje. Ipak, to je ujedno i prilika da se demonostrira važnost i značaj korporativne bezbednosti u poslovanju.

Pre svega, osnovna mislija bezbednosnih timova je proaktivno delovanje i efikasno ublažavanje rizika koje se tiču fizičke sigurnosti – jer je bezbednost zaposlenih i imovine najvažnija.

Setimo se slučajeva tragičnih bombaških napada u Briselu, dva samoubilačka teroristička napada dogodila su se na aerodromu, a jedan u metrou u centru grada. Veliku ulogu tada su odigrali bezbednosni timovi kompanija koji su putem poruka za masovno obaveštavanje upozoravali zaposlene da se vrate u svoje hotele ili skloništa,  a bili su koordinisani od strane GSOC (Global Security Operation Center). Tokom čitavog dana, GSOC delio je ažurne informacije u realnom vremenu kako bi turisti i zaposleni bili informisani i što je najvažnije bezbedni.

U rizičnim situacijama, kompanije se pored najvećeg rizika – gubitka života, suočavaju sa pitanjem kontinuiteta poslovanja, pitanjem odgovornosti, ali i sa eventualnim zakonskim problemima.

Spremnost na reagovanje na nepredviđene situacije je ono što odlikuje kvalitetan tim. Bez neposrednog i odlučnog odgovora korporativna imovina i poslovni procesi mogu biti veoma ugroženi. Aktivno delovanje spremnih bezbednosnih timova pokazalo se vrlo efikasnim u pokušaju državnog udara u Turskoj, u julu 2016. godine.

Menadžeri bezbednosti nalaze se pred teškim zadacima, ali ohrabruje činjenica da svest o važnosti kulture poslovne zaštite polako ali sigurno raste.

5/5 - (5 votes)
IZVORsecuritymagazine.com
Prethodni članakPREDLOG SINDIKATA POLICIJE: Za provalnike metak u čelo
Sledeći članakNulta tolerancija prema nasilju nad ženama: NE SMEŠ DA ĆUTIŠ I TRPIŠ