Pljačke robe u transportu: Organizovane i diskretne

U toku transporta, svaki proizvod je potencijalna meta pljačke, ali su cigarete, farmaceutski proizvodi, garderoba i elektronski uređaji lopovima favoriti, zbog njihove velike vrednosti na „crnom tržištu”

453
Pljačke robe u transportu: Organizovane i diskretne
- Sponzor članka -hikvision srbija

Roba je bez obzira na relaciju prevoza ili njenu vrstu, tokom puta do odredišta izložena čitavom nizu najrazličitijih rizika, a jedan od najčešćih je krađa. Ovo nije novost. Krađe se događaju već vekovima, počev od pljačkaša koji su napadali trgovačke putnike, preko pirata koji su napadali brodove, do razbojnika na konjima. Nažalost, savremene krađe su vrlo suptilne i organizovane, i predstavljaju međunarodni problem. Kako se zaštititi?

  • Detaljno isplanirajte i kontrolišite rutu

Većina krađa robe dešava se kada se kamion zaustavi. Bez pažljivog planiranja, roba veoma lako može postati laka meta lopovima, i zbog toga mnoge od zaustavnih lokacija nisu dobar izbor.

Kada se planira ruta, treba voditi računa o tome da se smanji broj zaustavljanja, ali i da se izaberu dobro poznate i veoma obezbeđene lokacije.

Takođe, vreme koje se provodi „pored puta” treba svesti na minimum, zbog toga što su kamioni lopovima ovde najlakša meta. Postojanje magacina na nekim od ključnih lokacija, umnogome će smanjiti rizik.

Nakon što se napravni najbolja moguća ruta, neophodno je pratiti je i kontrolisati. Ono što je u pripremi zvučalo kao dobra ideja, može se pokazati veoma nebezbednim na putu.

  1. Obratite pažnju na „dobre prakse”

Prvi korak ka bezbednom transportu je odgovor na neka od bazičnih pitanja koja se tiču pouzdanog prevoza robe. Na primer:

  • Da li su vozači prošli proveru pre polaska na put? Pouzdani vozači su ključ svakog procesa, zbog toga što se mnogo krađa dešavaju upravo „iznutra”.
  • Da li su svi potpisali potrebnu dokumentaciju? Bitno je uveriti se da su svi papiri potpisani nakon utovara robe.
  • Da li je kamion bezbedan? Nove tehnologije poseban akcenat stavljaju na bezbednost kamiona, samim tim i robe. Plombiranjem kamiona se smanjuje mogućnost zloupotreba.
  • Gde se kamioni parkiraju? Kamione nikada ne treba ostavljati u dvorištu.
  • Sa kime se sarađuje? Svi saradnici takođe imaju mogućnost nadzora, zaštite i kontrole robe, sve dok ona ne stigne do krajnjeg odredišta, i neophodno je da to budu pouzdani partneri.
  • Da li postoji bezbednosna kultura unutar kompanije? Neophodno je da zaposleni i vozači prođu obuku o načinima krađa i mogućnostima prevencije.
  1. Napravite plan u slučaju vanredne situacije

Čak i kada preduzmete sve mere predostrožnosti, uvek postoji određeni procenat mogućnosti da se krađa dogodi. Priprema i brza, ali ispravna reakcija je najbitnija ukoliko se pljačka dogodi. Postojanje mreže kontakata za brzo sprovođenje zakona je neverovatno važno. To znači da će mogućnost pronalaska počinioca i naknade štete biti mnogo brža i efikasnija.

I još nešto. Nikako ne zaboravite na osiguranje robe dok je u transportu! Njime se pokrivaju štete nastale usled fizičkog gubitka, krađa i oštećenja, kako u međunarodnom, tako i u domaćem transportu.

5/5 - (5 votes)
IZVORlinkedin.com
Prethodni članakSrpski desničari više poštuju kozake nego hajduke
Sledeći članakSOA: Jugoistočna Europa je preplavljena sigurnosnim izazovima