Dijalog na Zapadnom Balkanu u fokusu Beogradskog bezbednosnog foruma

Sedmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „Izgradnja zajedničke budućnosti u doba neizvesnosti” održava se od 11. do 13. oktobra 2017. godine, u hotelu „Hajat”

102
Dijalog na Zapadnom Balkanu u fokusu Beogradskog bezbednosnog foruma
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prema rečima direktorke Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonje Stojanović Gajić, u centru pažnje biće dijalog na Zapadnom Balkanu kao jedini put za pronalaženje rešenja i prevazilaženja problema.

  • Ovogodišnji Forum se dešava u trenutku kada deluje da je povećana neizvesnost u svetu, kada dominira politika straha. Naš je cilj da ponudimo nadu i da pokažemo da se kroz dijalog neka od ovih pitanja mogu rešiti ili raščlaniti na neke jednostavnije zadatke, rekla je Stojanović Gajić za Tanjug

Kako je rekla, ključ je okupiti prave ljude na jednom mestu.

  • Beograd je već sedmi put centar balkanske bezbednosne zajednice. Ovde su svi koji nešto znače na temu bezbednosne spoljne politike zemalja regiona, ali i u dijalogu sa svojim kolegama iz Evrope pa i šire , navela je ona, napominjući da su tu i gosti od Palestine, Južne Koreje do SAD.

BBF je jedinstven po tome što se u okviru njega dešava akademska rasprava, drugi forumi nemaju takav format i ta vrsta rasprave ove godine je prepoznata i deo je šire inicijative.

Prema njenim rečima, glavna poruka Foruma okrenuta je balkanskoj bezbednosnoj zajednici, a to je da moramo da održavamo dijalog i među zemljama, ali i unutar zemalja jer podele na mi i oni dovode do kreiranja novih problema, a ne rešenja.

Takođe je važno da ne čekamo EU da nam reši probleme nego da sami nudimo neke alternative, bilo od državnika bilo od predstavnika civilnog društva, pa i novinara, smatra ona.

Forum će sedmu godinu za redom u Beogradu okupiti brojna značajna imena međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivne istraživače i naučnike, kako bi Srbija i region bili deo globalne debate o mogućnostima i izazovima sa kojima se Evropa i svet suočavaju.

Na skupu će, kako su najavili, govoriti i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson, zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler, a očekuje se da se učesnicima obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Forum traje tri dana, a organizatori su Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Forum je pokrenut 2011. godine i danas se smatra najprestižnijim skupom o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u jugoistočnoj Evropi.

5/5 - (1 vote)
IZVORblic.rs
Prethodni članakOvako je bilo u Opatiji: SecuritySEE.com na Hrvatskim danima sigurnosti 2017
Sledeći članakPojačana obaveštajna aktivnost vodećih političkih subjekata: Provociranje ili odmeravanje snaga?