ALARMANTNI PODACI: Koliko zaista koštaju povrede na radu?

Drugi dan obuka za bezbednost i zdravlje na radu, koje se od 24. do 26. oktobra održavaju u hotelu “Kragujevac”, u Kragujevcu, protekao je u znaku bogate razmene mišljenja i iskustava stručnjaka i osoba koje se bave bezbednošću i zdravljem na radu, i zabrinjavajućih u statističkih podataka o tome koliko zaista svaku državu koštaju ove povrede

325
- Sponzor članka -hikvision srbija

Britansku industriju, na primer, narušeno zdravlje i povrede na poslu koštaju oko 3% bruto nacionalnog proizvoda.

U Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu povreda, bolesti i smrtnih slučajeva, poslodavci i njihove agencije svake godine isplate više od 40 milijardi dolara!

U Srbiji se  godišnje na radnom mestu povredi oko 20.000 radnika. U 2015. godini se dogodilo 38 smrtnih povreda na radu.

  • Sigurno je da mi možemo napraviti makar korak dalje, i sigurno je da je mnogo stvari već odrađeno. U odnosu na period sa početka 2000-ih, pre zakonske regulative, situacija u preduzećima je danas mnogo bolja, ali ne dovoljno dobra, rekao je profesor Slobodan Morača, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

On je takođe istakao pozitivan primer osiguravajuće britanske agencije “The AUVA”, koja investira u osiguranje, dajući novac svojim osiguranicima za razvoj sistema bezbednosti i zdravlja na radu. Oni su, kako kaže, izračunali da im je tako mnogo isplativije, jer su njihovi troškovi koje plaćaju kao posledicu lošeg sistema jako veliki.

Posebno je interesantan podatak da su, suprotno rasprostranjenom mišljenju, saplitanje i padanje najčešći uzrok povreda na radu. Od sitnih povreda i posekotina, sve do onih najtragičnijih.

Zadatak svih nas je da kvalitetnim sistemom bezbednosti i zdravlja na radu, koji će se stalno unapređivati, smanjimo verovatnoću povrede ili da makar smanjimo posledicu, zaključeno je.

5/5 - (9 votes)
Prethodni članakOPREZ: Svaki Wi-Fi uređaj na svetu je podložan hakerskom napadu
Sledeći članakO značaju bezbednog i zdravog rada bi trebalo učiti još tokom školovanja