Roboti i softveri za prepoznavanje lica daju novu dimenziju bezbednosti tržnih centara

Učestali teroristički napadi, nasilje na javnom mestu koje nije zaobišlo ni mnoge tržne centre, kao i sve sofisticiraniji načini krađe, naveli su neke od najprometnijih šoping centara da kada je reč o bezbednosti odu korak dalje

199
Roboti i softveri za prepoznavanje lica daju novu dimenziju bezbednosti tržnih centara
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tržni centri koriste različita bezbednosna rešenja za nadleganje kupaca, prevenciju krađa, i uopšte za poboljšanje sigurnosti. U suštini, šoping centri kao komercijalni prostori velike frekvencije robe i posetilaca, zahtevaju posebnu pažnju kada je reč o fizičko–tehničkom obezbeđenju, a rastući bezbednosni izazovi nameću obavezu da se njihovom obezbeđivanju pristupi na savremeniji i inovativniji način.

Mnogi šoping centri u svetu su počeli da koriste tehnologije za prepoznavanje lica, robote za bezbednost, kao i softvere za prepoznavanje registarskih tablica na parkingu.

  • Da, moguće je pronaći jednu osobu u milion. Prepoznavanje lica je savršen dodatak postojećem sistemu nadzora, koji povećava bezbednost i iskustvo kupaca u realnom vremenu. Prepoznavanjem i identifikovanjem osobe, kamera sa softverom za prepoznavanje lica je efikasna solucija koja pomaže u zaštiti imovine i prepoznavanju potencijalnih počinilaca kriminalnih radnji.
  • On prikuplja i šalje informacije i reaguje brže od ijednog čoveka — robot. Roboti patroliraju objektom i pružaju visok nivo bezbednosti. Oni prikupljaju i šalju podatke o temperaturi, vatri, dimu, toksičnim isparenjima, ali i svim neobičnim situacijama koje detektuju, a koje mogu ugroziti bezbednost. Idealan je i za noćne patrole, jer ima mogućnost da se kreće i primećuje neobične detalje čak i u potpunom mraku. Takođe se može koristiti i za veću bezbednost na parkinzima.
  • Potencijalne počinioce krivičnih dela moguće je zaustaviti još na parkingu. Uloga ovih sistema je prepoznavanje registarskih tablica još na parkingu tržnog centra i na taj način je moguća potpuna evidencija i kontrola sumnjivih vozila. Sistemi se pokazuju kao veoma delotvorni u prevenciji kriminalnih aktivnosti i krađa.

Pored novih tehnologija koje su na mnogim mestima još uvek u fazi testiranja, kako bi se iz njihove upotrebe izvukao maksim i izbegle zloupotrebe koje se pre svega odnose na mogućnost korišćenja ličnih podataka, mnogi tržni centri su se pored standardnih bezbednosnih procedura fokusirali na edukaciju i obučavanje zaposlenih za reagovanje u slučaju incidenata i vanrednih situacija.

4.5/5 - (4 votes)
IZVORtime.com
Prethodni članakKako da bezbednosnu kontrolu na aerodromu prođete brzo i bez stresa?
Sledeći članakKonačno imamo odgovor: Evo koji internet pretraživač je najbezbedniji