Čuvajte se: Ponovo su aktuelne prevare sa firmama

Iako ovo nije nov način prevare, ponovo je aktuelizovan i veoma opasan jer pojedine firme mogu doživeti bankrot. To je zapravo stara šema i isprobani način manipulacije koji je vremenom evoluirao. Najčešće, firma koja vrši prevaru jeste registrovana kao d.o.o. i ovako registrovane firme odgovaraju samo osnivačkim ulogom i imovinom firme

1291
Čuvajte se: Ponovo su aktuelne prevare sa firmama
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kako prevara funkcioniše?

Prevarantska firma naručuje robu od firme koja je meta, najčešće su to manje količine robe u početku, i veoma često po višoj ceni od one koju je firma meta prodavala tu istu robu. U nekom trenutku, narudžbina robe se povećava, a kada dođe vreme za naplatu, prevarantska firma nestaje kao i njeni direktori. Često firme koje su mete daju robu na neki vid odložene naplate ili manipulatori iz prevarantske firme uspevaju da izdejstvuju dogovor o kasnijem plaćanju, navodno dok se roba ne isporuči trećem licu. Često te prevarantske firme kao neki vid osiguranja ponude menicu, znajući da će oni svakako nestati pre nego što menica bude puštena.

Prevaranti više ne otvaraju nove firme zbog toga što je to sumnjivo, pa uglavnom kupuju starije koje imaju datum osnivanja od pre nekoliko godina. Takve firme žrtvama nisu sumnjive, jer navodno rade godinama unazad. Međutim, veoma je važno da se u Agenciji za privredne registre proveri da li je ta firma i dalje u vlasništvu starog vlasnika ili je kupljena pre dva, tri meseca. Proveravajte karticu Odluke registratora na sajtu Agencije za privredne registre, zbog toga što tamo stoje svi podaci, odnosno upisano je da li je firma prodata nedavno.

Neretko, takve firme se prebacuju na nekoga sa lažnim dokumentima, ukradenim identitetom ili ljude koji žive van Srbije.

Dešava se da u nekom trenutku firma meta počinje da shvata da posluje sa firmom koja će ih možda prevariti. Međutim, ne može se ništa uraditi jer tu praktičnone postoji krivično delo. Puštanjem menice, dobićete samo određena sredstva koja ta prevarantska firma ima na svom računu, a to je najčešće neka simbolična suma novca. Čak i kada tužite ove firme, uopšte nije lako naplatiti dugove, a sudski procesi su dugi i iscrpljujući.

Šta možete da učinite kako biste se sačuvali?

Redovno proveravajte sajt Agencije za privredne registre, informišite se kod poslovnih partnera koji su iz iste branše ili koji posluju sa tom firmom, proverite svaku informaciju koju vam ispriča predstavnik te firme jer su ti ljudi često veoma vešti manipulatori i spremni na sve radi prevare. Insistirajte na tome da sastanke imate kod njih u kancelarijima, a često insistirajte i na tome da vam pokažu gde skladište robu koju su uzimali ili planiraju da uzmu od vas. Generalno, pre novih poslovnih poduhvata se informišite i budite krajnje obazrivi.

4.7/5 - (4 votes)
IZVORcentarzabezbednost.org
Prethodni članak15 grešaka zbog kojih je vaš dom lopovima laka meta
Sledeći članakAleksandar Živković, finansijski stručnjak: Finansijski izveštaji su osnov za donošenje uspešnih poslovnih odluka