Usred dana opljačkana banka na Senjaku: Obezbeđenje (ne)funkcionalno

Juče je naoružani i maskirani muškarac, usred bela dana, oko 15h, opljačkao ekspozituru „Societe Generale” banke u ulici Andre Nikolića na Senjaku, u kojoj su se u to vreme nalazili zaposleni i klijenti. Naoružani napadač nikoga nije povredio, ali je oteo određenu sumu novca, i ostavio otvoreno pitanje: Koliko smo zaista bezbedni dok se nalazimo u nekoj banci?

673
Usred dana opljačkana banka na Senjaku: Obezbeđenje (ne)funkcionalno
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prema svedočenju prisutnih, on je ušao u banku, zaposlenima i građanima naredio je da budu mirni, a zatim je radnici u koju je uperio pištolj naredio da preda novac, što je ona i učinila.

Stanovnici ovog dela grada su u strahu, i ističu da ne znaju šta oni mogu kao „obični građani” očekivati, kada se ovo dešava u bankama koje bi trebalo da bude veoma dobro obezbeđene.

Iz policije kažu da je najranjiviji deo banke upravo njeno obezbeđenje, a tako je bilo i u ovom slučaju. Prema njihovim rečima, fizičko i tehničko obezbeđenje su neraskidivo povezane stvari, i kada one funkcionišu, funkcionisaće i bezbednost banke.

Dodatni problem je, međutim, paradoks nošenja oružja imajući u vidu da radnici obezbeđenja mogu nositi oružje, ali ga ne smeju upotrebljavati. Čini se da su kriminalci ove činjenice veoma sveni.

Sa aspekta ljudi koji se bave obezbeđenjem, kombinacija fizičkog, mobilnog obezbeđenja, kao i određenih tehničkih sistema zaštite objekata, čini se najboljim mogućim rešenjem.

Podsećamo da je prema Zakonu o privatnom obezbeđenju, Procena rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja obavezna i za banke i druge finansijske organizacije.

Banke sa bezbednosnog aspekta predstavljaju mesta sa najvećim rizikom, i one ovu činjenicu moraju shvatiti vrlo ozbiljno i obezbeđenju pristupiti u skladu sa njom.

4.5/5 - (15 votes)
Prethodni članakNekorišćenje pečata za overu platnih naloga: Olakšica ili ozbiljan rizik?
Sledeći članakRad kao teret: Proverite da li ste žrtva mobinga