Nekorišćenje pečata za overu platnih naloga: Olakšica ili ozbiljan rizik?

Privredni subjekti od 1. oktobra ove godine ne moraju da koriste pečat prilikom overe platnih naloga u zemlji i inostranstvu, za otvaranje novih računa, deponovanje potpisa, menica i drugih dokumenata. Iako je ova odredba Zakona o platnim uslugama obradovala mnoge firme, postavlja se pitanje da li nekorišćenje pečata može otvoriti prostor za razne zloupotrebe?

771
Nekorišćenje pečata za overu platnih naloga: Olakšica ili ozbiljan rizik?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Sigurnost poslovanja i zaštita od raznih zloupotreba je svakoj firmi jedan od prioriteta. Međutim, na prevare koje svakim danom postaju sve sofisticiranije više niko nije imun.

Jedna od veoma čestih zloupotreba je verno falsifikovanje pečata i potpisa na dokumentima, koje je gotovo nemoguće prepoznati. Zbog toga, (ne)korišćenje pečata prevarantima značajno „olakšava posao”.

Praksa pokazuje da su najpopularniji načini krađe novca sa računa firmi upravo povezani sa korišćenjem falsifikovanih dokumenata i naloga za prenos, kao i sa korišćenjem neponištenih biznis platnih kartica. Vrlo često kompanije za krađe saznaju  mesecima kasnije.

Iz jedne banke nam potvrđuju da nisu retki slučajevi kada se sa računa velikih kompanija koje imaju dosta novca, lažnim nalozima za prenos novac prebacuje na račun fizičkog lica u drugoj banci, i istog momenta podiže uz lažna dokumenta i falsifikovani potpis.

Privredni subjekti koji se odluče da ne koriste pečat svakako postaju lakše mete, a iz „Banca Intesa” savetuju da preduzmete sledeće preventivne korake:

  • Izaberite dodatne kontrole platnih instrumenata
  • Izaberite ekspozituru (jednu ili više) u koju ćete donositi naloge za prenos i isplatu. Ukoliko nalog za prenos bude donet u ekspozituru koja nije na spisku registrovanih, realizacija neće biti moguća.
  • Ukoliko nemate potrebu za donošenjem naloga u ekspozituru, opredelite se za elektronsko bankarstvo.
  • Izbegavajte skraćene potpise i parafe na zvaničnim dokumentima jer ih je lakše falsifikovati.
  • Pečat čuvajte na sigurnom i bezbednom mestu.
  • U slučaju da primetite neslaganje stanja na računu u odnosu na vašu evidenciju, u najkraćem roku konkaktirajte banku.

U MUP-u Srbije postoje veštaci za rukopise i dokumenta pri Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru, koji otkrivaju da li je i ko je napisao određeni tekst, da li je originalan potpis na dokumentu, da li je nešto dopisivano ili prepravljano, a bave se i veštačenjem otisaka pečata.

Sudski veštak za grafoskopiju, Rajko Mitić, savetuje da vam potpis bude što komplikovaniji, i kaže da najčešće svedoči u slučajevima spornih bankarskih kredita.

  • Veliki problemi nastaju kod veštačenja parafa – ljudi jednim slovom potpisuju milionske ugovore. No, svet je rešio taj problem tako što je uveo elektronske potpise, a sve više se uvode i neki kodovi, pa verujem da ćemo i mi ići u tom smeru, ističe Mitić.

Podsećamo da je prema Krivičnom zakoniku falsifikovanje potpisa regulisano pod krivičnim delom Falsifikovanje isprave, i falsifikuju se čak i potpisi visokih državnih funkcionera, potpisi koji su potrebni za podršku političkim strankama, ali i slavnih ličnosti koji se po astronomskim cenama prodaju na aukcijama.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakOprez: Najveći rizici u novogodišnjoj noći biće motorna vozila i dronovi!
Sledeći članakUsred dana opljačkana banka na Senjaku: Obezbeđenje (ne)funkcionalno