Kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava udvostručene!

Upotreba pirotehničkih sredstava postaje tradicionalna tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ali i kazne za njihovo korišćenje su povećane, i kreću se od 50.000 do 100.000 dinara. Ohrabruje podatak da proteklih dana nijedno dete nije operisano, niti hospitalizovano u Institutu za majku i dete sa povredama izazvanim petardama

168
Kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava udvostručene!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ipak, bilo je manjih povreda uzrokovanih petardama 31. decembra i prvog januara.

Naizgled bezazlena proslava petardama i drugim pirotehničkim sredstvima mogu dovesti do tragičnih posledica.

Iz tog razloga došlo je do izmena Zakona o javnom redu i miru u vidu povećanja zaprećenih novčanih kazni za remećenje javnog reda i mira upotrebom pirotehničkih sredstava koje mogu iznositi čak 100.000 dinara.

Direktor policije Vladimir Rebić očekuje da će ove izmene smanjiti broj povreda maloletnika.

  • Smatram da ćemo uz takav zakon i našu pojačanu aktivnost na terenu smanjiti broj prekršaja i povreda koje su vrlo česte posebno kod maloletnika, te da ćemo obezbediti sigurnije okruženje, istakao je Rebić.

Ko sme da prodaje pirotehnička sredstva?

Korak napred ka sigurnijem okruženju predstavlja kupovina pirotehničkih sredstava na prodajnim mestima koja su odobrena od strane ovlašćenih organa, kao i da ih koriste isključivo punoletni građani, na mestima koja ne predstavljaju opasnost u pogledu povređivanja drugih osoba ili izazivanja požara.

Da bi se neka radnja bavila prodajom pirotehničkih sredstava potrebno je da poseduje rešenje koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Pored toga, radnja mora ispuniti i uslove u pogledu prostora za čuvanje ovih sredstava kao i određene tehničko-deklarativne karakteristike (kao što je datum stavljanja u promet određenog pirotehničkog sredstva).

U prethodnom periodu zbog ilegalne prodaje pirotehničkih sredstava podneto je više od 150 prekršajnih prijava, i tom prilikom zaplenjeno više od 18 tona nelegalne pirotehnike.

U osnovnim školama se sprovodi projekat edukativnog karaktera pod nazivom „Petarde nisu igračka“ u okviru kojeg se naši najmlađi sugrađani upoznaju sa posledicama korišćenja pirotehničkih sredstava. Uglavnom dolazi do povreda šake, prstiju i očiju, a neretko i do oštećenja sluha.

Posebno zabrinjava činjenica da gotovo 40% povređenih čine deca do 14 godina starosti, a dečaci se povređuju tri puta češće od devojčica.

4.7/5 - (6 votes)
Prethodni članakKako strah od terorizma menja bezbednost evropskih gradova u novogodišnjoj noći?
Sledeći članakIzgorela jedna od najstarijih gimnazija u Srbiji, požar najverovatnije podmetnut