Novi zakon donosi nova pravila i veću podršku dobrovoljnim vatrogascima

Na osnovu javne rasprave o predlogu Zakona o dobrovoljnim vatrogasnim društvima, dobrovoljni vatrogasci ubuduće će moći da budu samo oni koji su obučeni i spremni da gase požare. Po prvi put će dobrovoljna vatrogasna društva imati svoj zakon, a država će, kako se navodi, više ulagati u ova dobrovoljna udruženja

820
Novi zakon donosi nova pravila i veću podršku dobrovoljnim vatrogascima
- Sponzor članka -hikvision srbija

Za novi Zakon o dobrovoljnim vatrogasnim društvima biće bitno angažovanje na gašenju požara. Tako je, na primer, 23 društva u Zrenjaninu imalo u 2017. godini 226 intervencija.

  • Sva ona dobrovoljna vatrogasna društva koja se bave gašenjem požara imaće od strane države sve. Oni koji se bave uspomenama, neće biti registrovani. Predloženo je od strane države da se mi doborovljni vatrogasci jedini bavimo obukom građana i stanovništva. Zašto mi? Zato što imamo vatrogasne sprave, pribor i opremu, kaže sekretar Vatrogasnog saveza Zrenjanina Dragan Jajić.

Inače, dobrovoljna vatrogasna društva širom zemlje rade kao pravi profesionalci i posebno su značajna u malim sredinama, koja su udaljena od profesionalnih vatrogasnih brigada. Organizacija, način okupljanja i odlazak na teren brižljivo su razrađeni, a telefon može zazvoniti u bilo koje doba dana.

U malom mestu Novo Miloševo u opštini Novi Bečej u 2017. godini ugašeno je 74 požara, 23 više nego 2016. godine.

Dobrovoljni vatrogasci iz tog mesta objašnjavaju da su prošli sve neophodne obuke,   kako one za prvu pomoć, tako i obuke koje se tiču samog rukovođenja mašinom, od raznih delova creva, postavljanja, do same formacije.

Vatrogasna društva koja okupljaju dobrovoljce, plemenite ljude različitih zanimanja koji su spremni da se uhvate ukoštac ne samo sa požarima, već i sa poplavama i svim ostalim nepogodama koje izaziva prioroda, ali i ljudska nepažnja, do sada su uglavnom bila prepuštena sama sebi.

Osnivanje i organizacija dobrovoljnih vatrogasnih društava do sada je bilo samo delimično regulisano Zakonom o udruženjima, ali se očekuje da će se uz pomoć novog Zakona ova oblast značajno urediti.

5/5 - (3 votes)
IZVORrts.rs
Prethodni članakKako Facebook direktno ugrožava našu privatnost?
Sledeći članakBudućnost pripada robotima i pametnim mašinama