OPREZ: Laboratorije za proizvodnju narkotika u Srbiji u porastu!

Postoje mnogobrojni dokazi da su ljudi u gotovo svim istorijski poznatim civilizacijama koristili različite prirodne supstance koje su uticale na promenu njihove svesti, raspoloženja, mišljenja i ponašanja

663
Oprez - laboratorije za proizvodnju narkotika u srbiji u porastu!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Pri tom, te supstance, droge, su korišćene isključivo u magijskim i religijskim obredima, kao i u lečenju. Iz tog razloga je njihova upotreba oduvek bila pod strogom kontrolom i samo pojedini predstavnici zajednice su je mogli koristiti u određeno vreme i u strogo određene svrhe. Ali, kakva je situacija danas?

Još pre desetak godina pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su počeli da otkrivaju laboratorije za proizvodnju najrazličitijih droga na prostoru Repbulike Srbije. Taj trend se, nažalost, zadržao sve do današnjeg dana. U 2015-oj i 2016-oj godini, otkriveno je pet laboratorija na području Kucure (okolina Vrbasa), Kragujevca (dve laboratorije), Beograda i Valjeva. U te dve godine je zaplenjeno preko 40 kilograma opojne droge marihuane, a prosečna starost „uzgajioca“ je bila 33 godine – najmlađi je imao 24 godine (sa područja Beograda), a najstariji 52 godine (sa teritorije Valjeva).

Naredne godine se taj trend nastavio i krenuo uzlaznom putanjom. Prethodne godine efikasnim i dobro koordinisanim radom u Srbiji je otkriveno preko 10 laboratorija i zaplenjeno je preko 350 kilograma najrazličitijih droga. Iako su tokom 2015-e i 2016-e otkrivane laboratorije za uzgajanje marihuane, u 2017-oj su pronađene i laboratorije za uzgajanje sintetičkih droga, amfetamina, potom halucinogenih pečurki i ekstazija pored, sada već standardne marihuane. Beograd i Šabac su gradovi u kome su najčešće otkrivane laboratorije, s tim što je jedna laboratorija u Beogradu služila za proizvodnju ekstazija, a druga laboratorija je bila u vlasništvu dva maloletna lica! Ono što je još više poražavajući rezultat jeste starosna granica – u 2017-oj godini prosečna starost lica uhapšenog za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga je bila svega 26 godina, ne računajući dva maloletna lica uhapšena u Beogradu.

Iako nije prošla ni četvrtina ove godine, već je otkriveno pet laboratorija, sve su se bavile uzgojem marihuane i zaplenjeno je preko 15 kilograma marihuane spremne za stavljanje u promet.

Ako uzmemo u obzir da marihuana uspeva kao biljka na našim prostorima i može se gajiti i na otvorenom na zapuštenim parcelama koje su daleko od nepozvanih posmatrača, može se zaključiti da trend proizvodnje opojnih droga u Srbiji ne jenjava, da samo pronalaze nova mesta, nova skrovišta.

Postavlja se pitanje kako policija uspeva da otkrije laboratorije?

Ovakva uzgajališta policija  otkriva praćenjem uživaoca marihuane ili slučajno pri vršenju drugih poslova.

Neki elementi koji mogu da ukažu na gajenje marihuane u zatvorenom prostoru su sledeći:

  • Na prostorijama, podrumima i sličnim objektima su svi prozori oblepljeni neprozirnim folijama ili papirima;
  • Lice nabavlja veliki broj fluorescentnih cevi potrebnih za osvetljenje. Kao izvor svetla za gajenje marihuane se koriste isključivo fluorescentne cevi;
  • Postojanje sistema za ventilaciju koji se relativno često koristi u objektima za koje to nije uobičajeno. Često provetravanje je potrebno za rast biljaka i za smanjenje broja biljnih štetočina koje se lako razmnožavaju u zatvorenom;
  • Povećana potrošnja struje u odnosu na neki referentni prethodni period u istom objektu. Ovo je povezano sa dugotrajnim osvetljenjem, kao i sa grejanjem objekata koje najčešće radi na struju;
  • Povećana potrošnja vode zbog potrebe zalivanja.

Svi podaci o gajenju marihuane su lako dostupni i javni su. Neke prezentacije na Internetu daju postupke (-korak po korak-) za uspešno gajenje marihuane. Tu se može naći niz saveta o agrokulturnim merama potrebnim za dobar prinos, uključujući i postupke i pesticide za zaštitu bilja, koji se koriste u ovakvoj proizvodnji, što može doprineti još većem broju laboratorija i još mlađoj populaciji spremnoj da „eksperimentiše“.

Iako ova mnogobrojna otkrivanja od strane MUP-a izgledaju kao ogroman uspeh, mora se uzeti u obzir da, kada su narkotici u pitanju, uglavnom je na godišnjem nivou otkriveno i zaplenjeno između 1% i 10% ukupnog broja droge, što je i dalje poražavajući rezultat.

5/5 - (44 votes)
Prethodni članakBezbednosni problem budućnosti: INSAJDERSKE PRETNJE
Sledeći članakSIRIJA POD OPSADOM: Turska započela ofanzivu!