SIRIJA POD OPSADOM: Turska započela ofanzivu!

Opservatorija za praćenje ljudskih prava potvrdila je saopštenje turske vojske da je opkolila oblast Afrin i još desetine okolnih sela kao i obližnji grad, prenosi Rojters. Kurdski izvori potvrđuju da je turska vojska zauzela sva važna infrastrukturna područja. Procenjuje se da se veliki broj civilnog stanovništva nalazi u području u blizini ovih tačaka.

129
SIRIJA POD OPSADOM: Turska započela ofanzivu!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Opservatorija za praćenje ljudskih prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, ocenila je da je ugroženo stanovništvo oko 90 okolnih sela i jednog obližnjeg grada, jer su svi putevi usmereni ka turskoj artiljeriji.

Podsetimo, turska vojska započela je ofanzivu na sirijski region Afrin u januaru ove godine. Ovaj region nalazi se pod kontrolom sirijskih Kurda, koje Ankara smatra teroristima povezanim sa turskim pobunjenicima.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 320 hiljada ljudi živelo je u Kurdskoj enklavi pre nego što je turska ofanziva započeta.

Kurdski Crveni krst potvrdio je izveštaje ukojima se navodi da je više od 230 civila, uključujući i decu, stradalo a da je preko 600 civila ranjeno.

Ankara poriče da je za cilj imala ugrožavanje civila i civilne infrastrukture, prenosi Rojters. Umesto toga, turska vojska potvrdila je navode da je oko 3000 terorista „neutralizovano“(zarobljeno, ranjeno ili ubijeno).

Iako su Kurdske vlasti upozorile da civili ne prelaze zvanične granične prelaze, Ujedinenjene nacije procenjuju da je preko 830 porodica krenulo alterantivnim putevima u ponedeljak.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Guteres izjavio je da je bitka za Afrin rezultirala velikim brojem civilnih žrtava i oštećenom  infrastukturom.

Ministar spoljnih poslova Turske izjavio je u utorak da dogovor postignut sa Vašingtonom ima za cilj postavljanje turskih i američkih vojnika, kako bi se osigurao mir u ovom području.

4.5/5 - (2 votes)
IZVORBBC News
Prethodni članakOPREZ: Laboratorije za proizvodnju narkotika u Srbiji u porastu!
Sledeći članakNasmešite se, polećemo!