INTERNET PREVARA: Tražio pomoć lažno se predstavljajući na društvenoj mreži „Facebook“

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, uhapsili su P. M. (1991) iz okoline Vršca, zbog  postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, kao i više krivičnih dela prevara i falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica

697
Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP Republike Srbije
- Sponzor članka -hikvision srbija

On se sumnjiči da je od kraja 2017. godine do trenutka hapšenja neovlašćeno preuzimao naloge na društvenoj mreži „Facebook“, lažno se predstavljao osobama koje imaju status „prijatelja“ kao osoba koja je vlasnik profila i tražio da mu pomognu. U zvaničnom saopštenju se navodi i da je osumnjičeni nakon toga zloupotrebljavao platne kartice većeg broja lica do kojih je došao, i skidao sav raspoloživi novac sa istih, koji je nakon toga preusmeravao na svoje račune i podizao u gotovini.

U zvaničnom saopštenju se navodi da je P.M. , kako se sumnja, tražio da mu se hitno pošalju manji novčani iznose, uglavnom oko 1.200 dinara, ali tako što će fotografisati svoje platne kartice i poslati mu parametre potrebne za plaćanje sa istih ili je tražio da mu uplate 1.250 dinara tako što će ostaviti svoje podatke i podatke o svojoj platnoj kartici na internet stranici „Nemačka – posao“, koju je unapred kreirao, sa namerom da pribavi i zloupotrebi podatke o platnim karticama. Sumnja se da je na ovaj način pribavio za sebe protivpravnu imovinsku korist u do sada utvrđenom iznosu od 1.800.000 dinara, na štetu više desetina građana Srbije.

Tokom pretresa njegovog stana policijski službenici su pronašli 312.000 dinara u gotovini, kesicu droge „ekstazi“, semenke marihuane, računarsku opremu sa ogromnom bazom sa zloupotrebljenim platnim karticama, ličnim dokumentima i softverskim alatima za izvršenje krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako se u zvaničnom saopštenju navod, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti predat Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje da zbog sumnje da je broj oštećenih veći, nego što je dosadašnjim radom utvrđeno, svi građani koji sumnjaju da su oštećeni na ovaj način, svoje podatke proslede na email adresu [email protected] ili da se jave Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a na broj telefona 011/3540-231, tokom radnog vremena.

3/5 - (2 votes)
IZVORmup.gov.rs
Prethodni članakProf.dr Dragan Mlađan: „Apsolutne bezbednosti nema, stanje požarne bezbednosti se postiže preduzimanjem mera zaštite do prihvatljivog nivoa“
Sledeći članakDigitalno opismenjavanje i edukacija u borbi protiv zloupotrebe privatnih podataka na internetu