Digitalno opismenjavanje i edukacija u borbi protiv zloupotrebe privatnih podataka na internetu

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je povodom afere „Kembridž analitika“ i masovnih optužbi na račun društvene mreže „Fejsbuk“ da je dozvolio prodaju privatnih informacija o svojim korisnicima za potrebe političke kampanje, da taj slučaj potvrđuje potrebu za digitalnim opismenjavanjem i sistemskom edukacijom o bezbednosti i zaštiti privatnosti na internetu, ne samo u Srbiji, već i globalno

386
Digitalno opismenjavanje i edukacija u borbi protiv zloupotrebe privatnih podataka na internetu
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ona je ovom prilikom istakla da je prioritet države zaštita dece na internetu, budući da predstavljaju najranjiviju korisničku grupu, ali da su aktivnosti za razvoj informacionog društva Ministarstva usmereni i na sve druge grupe. Prema njenim rečima, zloupotreba ličnih podataka koje korisnici postavljaju na internetu može se zakonski procesuirati, ali ključna je prevencija koja podrazumeva da pre svega korisnici zaštite sopstvenu privatnost.

Neretko, aplikacije i programi traže i dobijaju od korisnika dozvolu da imaju pristup njihovim podacima. Građani se mogu zaštiti od potencijalne zloupotrebe tako što će, pre nego što prihvate uslove korišćenja koje aplikacije i programi za koje su zainteresovani nude, te uslove detaljno proučiti, upozorila je Matić.

Programi i propisi koje Ministarstvo donosi, kako je objasnila, podstiču digitalnu pismenost kod svih građana Srbije, ne samo radi njihove bezbednosti i zaštite, već i radi podsticanja korisne upotrebe novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i komunikaciji, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Ipak, onlajn zaštita jeste prvi korak ka svrsishodnom ostvarenju digitalnih potencijala, navela je Matić i podsetila na to da se građani mogu informisati o ovim temama putem portala www.pametnoibezbedno.gov.rs, kao i besplatnim telefonskim pozivom na broj Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu – 19833.

5/5 - (1 vote)
IZVORsrbija.gov.rs
Prethodni članakINTERNET PREVARA: Tražio pomoć lažno se predstavljajući na društvenoj mreži „Facebook“
Sledeći članakObeležen međunarodni dan borbe protiv mina u BiH