Srbija očekuje Zakon o klimatskim promenama

U Privrednoj komori Srbije održana je javna rasprava o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i u prisustvu predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i poslovne zajednice

97
Srbija očekuje Zakon o klimatskim promenama
- Sponzor članka -hikvision srbija

Srbija se nalazi u pojasu koji će biti najpogođeniji klimatskim promenama jer će srednja godišnja temperatura u našem regionu rasti brže nego u većini ostalih delova sveta, upozorio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, založivši se za brzo donošenje zakona.

Javna rasprava će trajati do 20. aprila, a zakonom će biti uspostavljen sistem za monitoring, izveštavanje i verifikaciju (MRV) podataka i informacija od značaja za oblast klimatskih promena, kao ključni preduslov za održivo planiranje i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, istaknuto je na skupu u Privrednoj komori Srbije.

„Ako su prognoze međunarodnih stručnjaka tačne, onda imamo sve razloge da požurimo sa donošenjem ovog zakona, da požurimo s primenom svih mera, od ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte do pošumljavanja, koje je jedan od najefektnijih i najvažnijih načina da rešimo pitanje klimatskih promena“, rekao je ministar Trivan u Privrednoj komori Srbije.

Na skupu je istaknuto da je Srbija već napravila puno koraka u pravcu prilagođavanja međunarodnim i svim drugim standardima koji su važni da bi se zaista povelo računa o klimatskim promenama.

Prema novom zakonu sve oblasti života i društva, i svi segmenti rada i života u Srbiji, moraće da budu prilagođeni međunarodnim standardima i potrebama, poput definitivnog ograničenja emisije ugljen-dioksida i svih drugih „staklenih“ gasova.

Trivan je rekao da je srećna okolnost što domaća privreda ne proizvodi veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte tako da još uvek ima prostora po međunarodnim standardima. „Međutim, mi time nismo zadovoljni, zbog čega zakon treba da bude donet veoma brzo i da iza tog zakona usledi čitav niz mera, akcionih planova i programa“, rekao je ministar.

Dušan Stokić, rukovodilac Službe za životnu sredinu PKS objasnio je da zakon o klimatskim promenama dotiče praktično sve ključne sektore privrede Srbije – industriju, saobraćaj, energetiku (posebno termoenergetiku) i poljoprivedu.

„Sve državne institucije moraće da se stave u funkciju ovog zakona, imajući u vidu obim investicija koje se očekuju u oblasti smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i brojnih drugih mera koje se očekuju u pogledu adaptacije na klimatske promene. U ovom trenutku, u toku je javna rasprava, trajaće još neke dve nedelje, a iza toga će zakon dospeti u skupštinsku proceduru“, rekao je Stokić.

Donošenje tog zakona predstavlja ispunjenje obaveza prema međunarodnoj zajednici, tačnije Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazuma iz Pariza i usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovima Evropske unije, istaknuto je na skupu.

5/5 - (1 vote)
IZVORpks.rs
Prethodni članakSWOT analiza kao ključ uspeha
Sledeći članakVOZAČI OPREZ: Pojačana kontrola saobraćaja u periodu od 16. do 22. aprila 2018. godine!