Konferencija o prekograničnoj saradnji Hrvatske i Srbije

Konferencija povodom predstavljanja drugog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija održana je danas, 17. aprila, u Gradskoj kući u Subotici

92
Konferencija o prekograničnoj saradnji Hrvatske i Srbije
- Sponzor članka -hikvision srbija

Na događaju su, pored predstavljanja novog konkursa, bili prikazani i dosadašnji rezultati prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije. Ukupan budžet programa je 40 miliona evra, uključujući EU sredstva i nacionalno sufinansiranje, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Pomenuta sredstva namenjena su realizaciji projekata u oblastima poboljšanja kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, turizma, kulturnog i prirodnog nasleđa, konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja programskog područja.

Na konferenciji su govorili pomoćnik ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Vlade Hrvatske Kristina Bilić, kao i predstavnik Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku u Evropskoj komisiji Joana Kirilo.

Prisutnima se obratila i direktor hrvatske Agencije za regionalni razvoj Stela Arneri, kao i Anđelka Hajdek iz Upravljačkog tela programa i šef Zajedničkog sekretarijata Programa Davor Skočibušić.

Direktori policija Srbije i Hrvatske razgovarali o uspostavljanju zajedničkih mešovitih patrola na granici

U cilju bolje i efikasnije prekogranične saradnje ovde dve zemlje, direktor policije Vladimir Rebić sastao se sa direktorom hrvatske policije Nikolom Milinom na Graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo, 13. aprila 2018. godine. Ovom prilikom, direktori dveju policija razgovarali su o uspostavljanju zajedničkih mešovitih patrola na granici.

Rebić i Milina su na sastanku konstatovali da je saradnja dveju policija veoma dobra i da je karakterišu otvorenost, pouzdanost i efikasnost u suzbijanju svih vidova kriminaliteta, posebno prekograničnog.

Razgovarali smo o uspostavljanju zajedničkih mešovitih patrola koje će obezbediti bolju zaštitu državne granice, suzbijanje ilegalnih migracija i bolju razmenu informacija o stanju bezbednosti na zajedničkoj državnoj granici, rekao je Rebić. Uspostavljanje mešovitih patrola sa hrvatskom policijom predviđeno je Akcionim planom za poglavlje 24 i time se jasno pokazuje opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova i Republike Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji, dodao je.

On se ovom prilikom Milini zahvalio na saradnji koja je rezultirala nedavnim hapšenjem srpskog državljanina D. V. (1980) u Hrvatskoj na osnovu međunarodne poternice MUP-a Srbije zbog sumnje da je u Beogradu izvršio krivično delo teško ubistvo.

5/5 - (1 vote)
IZVORsrbija.gov.rs
Prethodni članakVOZAČI OPREZ: Pojačana kontrola saobraćaja u periodu od 16. do 22. aprila 2018. godine!
Sledeći članakNedržavni sektor bezbednosti u Republici Srbiji