Fejsbuk traži saglasnost za prepoznavanje lica u EU i Kanadi

Nakon skandala koji je uzdrmao svet, u vezi "Kembridž analitike" i zloupotrebe podataka, potez kompanije Fejsbuk ponovo šokira!

281
Fejsbuk traži saglasnost za prepoznavanje lica u EU i Kanadi
- Sponzor članka -hikvision srbija

Naime, društvena mreža Fejsbuk počela je da traži od korisnika iz EU i Kanade dozvolu za tehnologiju prepoznavanja lica, kako bi se identifikovali na fotografijama i video klipovima.

Kako se navodi u samoj kompaniji Fejsbuk, cilj primene ove biometrijske metode pomaže Fejsbuku da predloži sklapanje novih prijateljstava.

Ovaj najnoviji zahtev jedan je od nekoliko opt-in dozvola, koje se uvode pred stupanje na snagu novog zakona o zaštiti podataka, kao i Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Međutim, potez se smatra kontroverznim jer je kompanija trenutno umešana u skandal povezan sa upotrebom korisničkih podataka od strane političko konsultantske kompanije Kembridž Analitika.

Direktor britanske civilne organizacije „Big Brother Watch“ Silki Karlo, izjavio je da biometrijska identifikacija i praćenje putem više milijardi fotografija na platformi pogoršava narušavanje privatnosti korisnika. On je dodao i da Fejsbuk mora da dokaže da je naučio kako da poštuje zakon.

Korisnici van EU i Kanade biće pozvani da pregledaju sličan set kontrola privatnosti u narednim mesecima, ali će biti podvrgnuti prepoznavanju lica ako se ne odazovu sistemu.

Za sada, sistem za prepoznavanje lica radi tako što se svakom korisniku dodeljuje jedinstven broja, a neoznačena lica se predstavljaju na određeni način i porede u datotekama. Kada se pronađe podudarno lice, Fejsbuk traži osobu koja objavljuje sliku i osobe koje se pojavljuju u njoj kako bi primenile relevantne oznake s imenom.

Fejsbuk je već jednom započeo korišćenje tehnologije podudaranja lica 2011. godine, ali je ovaj proces zaustavljen, nakon protesta od strane regulatora i kampanje za zaštitu privatnosti.

Fejsbuk se sada suočava s tužbama na sudu u Kaliforniji zbog tehnologije prepoznavanja lica. U tužbi se navodi da je Facebook prikupljao biometrijske informacije bez izričitog pristanka korisnika.

Kako mediji prenose, ovo uključuje predlog „tagova“ (oznaka) koji uoči lice prijatelja na postavljenoj fotografiji, što predstavlja kršenje zakona u Ilinoisu. Iz Fejsbuka je saopšteno da će se energično boriti, jer nema osnova za tužbu.

5/5 - (2 votes)
IZVORrts.rs
Prethodni članakOdržan sastanak o energetskoj efikasnosti i održivom razvoju
Sledeći članakOdržana Međunarodna konferencija na temu Opšte uredbe EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR)