Održan sastanak o energetskoj efikasnosti i održivom razvoju

Predsednica i članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i članovi Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, razgovarali su u Narodnoj skupštini sa delegacijom Ministarstva za životnu sredinu, klimu i energetiku nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg o nastavku saradnje u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, koja je započeta 2015. godine

129
Održan sastanak o energetskoj efikasnosti i održivom razvoju
- Sponzor članka -hikvision srbija

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović istakla je da je za našu državu od izuzetnog značaja upoznavanje sa iskustvima i dobrom praksom ove pokrajine kada je u pitanju korišćenje biomase u energetske svrhe, i uopšte – značaj zelene energije za održivi razvoj. Ona je navela da su od važnosti i teme kao što su pošumljavanje, realizacija projekta prvog zelenog nebodera u Srbiji, upravljanje otpadom i kontrola rizika i održivosti u energetskim postrojenjima.

Državni sekretar za životnu sredinu, klimu i energetiku nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg dr Andre Bauman (Andre Baumann), dodao je da je višegodišnje saradnje od izuzetnog značaja za obe strane,posebno kada je u pitanju tema zaštite životne sredine i bioenergija. Korišćenje biomase može da doprinese efikasnom radu postrojenja za prečišćavanje vode, naveo je Bauman i dodao da se ona može koristiti i u poljoprivredi i šumarstvu i da na taj način pruža značajan doprinos energetskoj tranziciji i održivoj energetskoj politici. Najbolje je koristiti energiju koja ne može da se potroši i koja je svuda oko nas, objasnio je i dodao da je to zajednički izazov i zadatak za sve nas.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), a razgovaralo se i o budućim zajedničkim projektima, koji se sprovode uz podršku GIZ-a, kao i o potrebi većeg korišćenja šumskog potencijala i poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Takođe, istaknut je značaj podsticanja lokalnih samouprava da funkcionišu samostalno energetski, po uzoru na nemačko iskustvo.

Snežana B. Petrović zaključila je da su bioenergija, održivi razvoj i energetika, teme od izuzetne važnosti i naglasila da Nemačka ima institucionalni okvir i dobre rezultate na tom polju, te da je podrška Srbiji kroz projekte veoma važna i korisna.

Rate this post
IZVORparlament.gov.rs
Prethodni članakNedržavni sektor bezbednosti u Republici Srbiji
Sledeći članakFejsbuk traži saglasnost za prepoznavanje lica u EU i Kanadi