Srbija zvanično zabranjuje upotrebu tankih plastičnih kesa

Srbija će zabraniti upotrebu tankih kesa i uvesti obaveznu naplatu plastičnih kesa, rekli su za „Politiku” u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Iako nije članica EU, naša zemlja će, kao što je to nedavno učinila i Crna Gora, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici

234
Srbija zvanično zabranjuje upotrebu tankih plastičnih kesa
- Sponzor članka -hikvision srbija

Obavezu primene nove Direktive iz februara ove godine koja ograničava maksimalnu godišnju potrošnju kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine, za sada imaju samo države članice, ali u Ministarstvu je potvrđeno da će Srbija takođe usvojiti ove smernice, jer se i u EU smatra da se problem može rešiti naplatom kesa.

Iz Ministarstva navode da su u stalnoj komunikaciji sa velikim trgovinskim lancima, kao i nevladinim sektorom, kako bi uticali na razvoj ekološke svesti građana po ovom pitanju.

Kako „Politika” prenosi, prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora u Srbiji, u našoj zemlji godišnje se za nabavku plastičnih kesa potroši oko 20 miliona evra, a 30 do 40 odsto njih se baci, što direktno utiče na zagađenje životne sredine. Jedna kesa trgovce košta u proseku oko dinar. Za sada je od velikih trgovinskih lanaca samo „Delez” počeo da naplaćuje kese, i to u svojim radnjama manjeg formata („Šop end Go”), po ceni od dva dinara.

Nikola Papak, menadžer za korporativne komunikacije „Deleza” u Srbiji, izjavio je da je za samo dva dana smanjena upotreba plastičnih kesa od 30 do 50 odsto, u zavisnosti od radnje, te da se većina potrošača opredelila za platnene torbe.

U Srbiji građani u proseku troše sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno 2.555 godišnje, što je više od dve milijarde u toku jedne godine. U Evropi je naplata kesa počela pre 15 godina, a po pravilima EU ta obaveza važi za sve, tako da danas sve zemlje EU naplaćuju kese u radnjama.

Listu Politika su nedavno i u „Merkatoru S” (hipermarketi „Ideja”, „Roda”, „Merkator”) potvrdili da traže model koji je održiv u praksi, ali nisu otkrili datum od kada kese više neće biti besplatne.

U „Delezu” su ranije rekli da, prema njihovom iskustvu sa drugih tržišta na kojima posluju, mehanizam naplate daje najbolje rezultate, jer dovodi do smanjenja upotrebe kesa do 80 odsto. Pitanje je vremena kada će i drugi trgovci krenuti sa ovom praksom. Među njima je i „Gomeks”, u kome kažu da su spremni za ove promene i da će se pridružiti ostalim trgovcima koji u budućnosti odluče da kese naplaćuju kupcima.

Goran Kovačević, vlasnik zrenjaninske kompanije „Gomeks”, objasnio je da nije problem da kese budu besplatne, jer je to deo usluge koju pružaju potrošačima, ali zabrinjava to što se najmanje trećina tih kesa baca. Zbog toga će bilo kakva cena imati psihološki efekat na kupce kako bi racionalnije razmišljali prilikom korišćenja kesa. On je dodao i da je važno da se ova novina ne iskoristi kako bi neko zarađivao na tome, nego da se nađe što pošteniji model.

Glavnu ulogu u ovim naporima da se smanji upotreba plastike ima država, jer postoji mnogo suprotstavljenih interesa. Kako objašnjava Kovačević, ova mera može znatno da utiče na celu industriju koja se bavi plastikom, pa se mora naći način da se ne ugrozi njeno poslovanje.

5/5 - (1 vote)
IZVORpolitika.rs
Prethodni članakTurska pomoć Srbiji u zaštiti životne sredine
Sledeći članakLukavac pred ekološkom katastrofom?