Turska pomoć Srbiji u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan razgovarao je sa Čagla Gultekin Tosbat (Çağla Gültekin Toşbat) koordinatorkom Agencije za saradnju i koordinaciju Turske, kancelarija u Beogradu, o projektima u oblasti zaštite životne sredine

137
Turska pomoć Srbiji u zaštiti životne sredine
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ministar Trivan je na početku razgovora rekao da Srbija poklanja ogroman značaj bilateralnim odnosima sa Turskom, te da nam je dragocena bila poseta delegacije Turske Srbiji, koju je predvodio predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom koje je dogovorena saradnja i u oblasti zaštite životne sredine.

 

Trivan je izrazio zadovoljstvo jer je otvoren prostor ka odličnim bilateralnim odnosima dve zemlje, kao ii saradnja u oblasti zaštite životne sredine, što je predstavnica Agencije za saradnju i koordinaciju Turske (TIKA) potvrdila.

Praktična saradnja Srbije i Turske u oblasti zaštite životne sredine započinje ovim susretom i dogovorom sa predstavnicima Agencije TIKA. Srbiji su u ovoj oblasti dragocena iskustva Turske i praktična primena projekata od prerade otpadnih voda, zaštite vazduha, do zaštite životne sredine i monitoringa, rekao je ministar Trivan i ukazao da je na putu Srbije ka Evropskoj uniji i otvaranju poglavlja 27, najvažnija projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju projekata koji vrede od nekoliko stotina hiljada evra do nekoliko desetina miliona evra. Ulaganjem u takve projekte je za dobrobit svih građana, kao i životne sredine.

Predstavnica Agencije za saradnju i koordinaciju Turske je dodala da je ekologija jedna od najvažnijih oblasti u Turskoj i podsetila na spremnost Turske Agencije za saradnju i koordinaciju da podrži projekte u oblastima koje MZŽS predloži i odredi kao prioritet, od saradnje stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine Srbije i Turske, preko projekta „Nultog otpada“, do projekata u koje bi bile uključene lokalne samouprave i građani, kako bi saradnja u oblasti ekologije bila na povoljna za građane obe zemlje. Ona je ovom prilikom navela da je u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Turske, a pod pokroviteljstvom Prve dame Turske Emine Erdogan, započet projekat „Nulti otpad“ koji se sprovodi i van granica Turske.

Rate this post
IZVORekologija.gov.rs
Prethodni članakBezbedna radna mesta: Obeležen svetski Dan bezbednosti i zdravlja na radu
Sledeći članakSrbija zvanično zabranjuje upotrebu tankih plastičnih kesa