(Ne)Uspesi izraelske obaveštajne službe

Špijunaža je igra u kojoj pobeđuje Mosad! To je nešto što može da se zaključi na osnovu nekoliko decenija postojanja ove institucije, čije ime na hebrejskom doslovno znači „institut". Glavne dužnosti ove službe su skupljanje obaveštajnih podataka, tajne operacije i borba protiv terorizma, ali i dovođenje u Izrael Jevreja iz onih zemalja koje zabranjuju imigraciju u ovu državu.

721
(NE)USPESI IZRAELSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dramatično pokazivanje dokumenata o navodnom iranskom vojnom nuklearnom programu, redak je slučaj da izraelske vlasti izlaze u javnost sa operacijama svoje obaveštajne agencije Mosad.

Time se šalje poruka da izraelski špijuni mogu da se domognu iranskih najskrivenijih tajni, navodi AP i dodaje da se smatra da Mosad stoji iza nekih od najodvažnijih tajnih operacija u prošlom veku. Samo neke od njih su izbile na svetlo dana i to često posle više godina.

Izrael tipično okleva da objavi podvige svojih obaveštajnih službi, u strahu da bi mogao da otkrije njihove izvore ili da podrije misteriju koja ih okružuje. AP konstatuje da su akcije Mosada češće postajale poznate onda kada bi stvari ispale loše, nego obratno.

Među najpoznatijim uspesima ove obaveštajne službe su hvatanje naciste Adolfa Ajhmana u Argentini 1960. godine, koji je kasnije osuđen na smrt zbog svoje uloge u Holokaustu.

Jedan od najvećih uspeha bio je i ubacivanje čoveka Mosada u najviše redove sirijskog rukovodstva. Izraelac Eli Koen uspeo je da uspostavi bliske kontakte sa političkom i vojnom hijerarhijom Sirije u ranim 1960-im godinama i da postane glavni savetnik sirijskog ministra odbrane. Iako je „provaljen“ 1965. godine, tajne do kojih je na tom položaju došao pomogle su brzu pobedu Izraela u ratu 1967. godine.

Zatim, Mosadovi ljudi su u Italiji uhvatili Izraelca Mordehaja Vanunua, koji je 1986. godine britanskoj štampi odao detalje i fotografije izraelskog programa nuklearnog oružja. Vanunu je u zatvoru proveo 18 godina.

Međutim, veruje se da je Mosad odgovoran i za niz ubistava palestinskih militanata širom sveta. Mosad je, takođe, odgovoran za ubistvo nekoliko iranskih naučnika koji su radili na nuklearnom programu, kao i za ubistvo Imada Mugnijea, komandanta libanskog Hezbolaha.

Posle ubistva izraelskih sportista na Olimpijadi u Minhenu, u Mosadu je formirana specijalna jedinica da kazni odgovorne iz palestinske grupe „Crni septembar“. Izraelski agenti su ih progonili širom sveta, sve dok Mosad nije napravio svoj prvi veliki fijasko: ubili su pogrešnog čoveka – marokanskog kelnera u Norveškoj, a agentima je suđeno.

Za Mosad je vezan još jedan fijasko, kada su njegovi agenti 1997. pokušali da u Amanu ubiju tadašnjeg lidera Hamasa Haleda Mašala. U Jordan su ušli sa lažnim kanadskim pasošem i otrovali ga, ali su brzo uhvaćeni. Jordanski kralj je zapretio napuštanjem mirovnog sporazuma ako Mašal umre, pa su iz Izraela poslali protivotrov, a agenti su pušteni. Tadašnji šef Mosada Deni Jatom je posle toga podneo ostavku.

Novi Zeland je 2004. godine na kratko prekinuo odnose sa Izraelom nakon što je uhvatio dva agenta Mosada u pokušaju da se lažnim papirima domognu novozelandskog pasoša.

Mosad svojim uspehom ne može da smatra ni ubistvo Mahmuda al Mabhua, visokog operativca Hamasa, izvedeno 2010. u hotelskoj sobi u Dubaiju. To ubistvo je privuklo međunarodnu pažnju jer su mnogi od agenata snimani bezbednosnim kamerama i optuženi za posedovanje lažnih pasoša. Iako Izrael nikada nije priznao da su to izveli njegovi ljudi, fotografije 26 osumnjičenih sa njihovim lažnim imenima odmah su stavljene na listu Interpola.

MOSADOVI AGENTI SA SRPSKIM PASOŠIMA

Šef malezijske policije Muhamad Fuzi Harun izjavio je da su ubice palestinskog inženjera Fadija el Bača, koji je ubijen prošlog meseca u Kuala Lumpuru, koristile lažne pasoše Srbije i Crne Gore kako bi ušle u Maleziju. Harun je rekao da su ubice imale i druge pasoše, prenosi izraelski Haarec.

Šef malezijske policije rekao je da je policija pronašla automobil i pištolj, koji su korišćeni u ubistvu palestinskog inženjera, inače pripadnika Hamasa.

Strani mediji su javili da su Bača verovatno ubili agenti izraelske obaveštajne agencije Mosad. Podsetimo, palestinski inženjer ubijen je kada su dvojica muškaraca pucala sa motocikla na njega 14 puta, ispred njegove zgrade 21. aprila.

5/5 - (4 votes)
IZVORTanjug
Prethodni članakBorba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije
Sledeći članakOtpad kao resurs za nove proizvode