Borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je prvom sastanku Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju preporuka Grupe zemalja protiv korupcije – GREKO, koji je održan u Vladi Srbije

156
Borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije
- Sponzor članka -hikvision srbija

Brnabić je na početku sastanka istakla da je rad ovog tela izuzetno značajan, jer je borba protiv korupcije među prioritetima Vlade. Važno je da kreiramo ambijent u društvu da korupcija nije nešto sa čim ne možemo da se izborimo. Odlučna borba protiv svake koruptivne aktivnosti je bitna, bilo da je reč o tzv. „maloj ili velikoj” korupciji, poručila je ona i dodala da ima velika očekivanja od rada ovog vladinog tela.

Borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije, što pokazuje i samo formiranje ovog tela. U zvaničnom saopštenju se navodi da je ovom prilikom naglašeno da je netačna tvrdnja da Srbija nije ispunila nijednu od GREKO preporuka, jer je većina njih makar delimično ispunjena. Naime, u toku je proces izmena Ustava u oblasti pravosuđa, kao i rad na izradi Zakona o lobiranju, čije će usvajanje upravo predstavljati ispunjavanje velikog broja antikorupcijskih mera.

Ministarka pravde Nela Kuburović je, uzimajući u obzir da je više institucija uključeno u sprovođenje GREKO preporuka, istakla da sve nadležne institucije moraju biti maksimalno posvećene radu na tom planu. Ona je, pored Narodne skupštine i Agencije za borbu protiv korupcije, navela da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca imaju značajnu ulogu u ispunjenju tih mera.

Prema njenim rečima, veliki broj antikorupcijskih mera koje su definisane Akcionim planom za Poglavlje 23 ujedno predstavljaju i GREKO preporuke, tako da od brzine i kvaliteta njihovog ispunjenja zavisi i proces evropskih integracija Srbije.

Koordinaciono telo koje se bavi preporukama Grupe zemalja protiv korupcije – GREKO čine predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije, Narodne skupštine, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, kao i Ministarstva pravde i Ministarstva spoljnih poslova.

 

Uhapšene četiri osobe zbog primanja mita

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo primanje mita.

Policija je uhapsila B. A. (1975), B. P. (1969) i B. P. (1981), svi iz Beograda, zaposlene u „Elektrodistribuciji Beograd“, kao i S. M. (1986) iz Beograda, bivšeg radnika „Elektrodistribucije Beograd“.

Osumnjičeni su od oštećenog zahtevali novac u iznosu od 1.500 evra kako ne bi izvršili službenu radnju iz svoje nadležnosti, odnosno kako ne bi poslali na veštačenje brojilo za merenje utroška električne energije koje je skinuto sa objekta oštećenog.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Uhapšeno 16 osoba zbog koruptivnih i drugih krivičnih dela

Od početka meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici tog ministarstva, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije uhapsili 16 osoba osumnjičenih da su u periodu od 2013. godine do danas počinili više koruptivnih i drugih krivičnih dela, dok su protiv još 42 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Sumnja se da su oni izvršenjem krivičnih dela budžetu Republike Srbije i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli materijalnu štetu od oko 800 hiljada evra.

Osumnjičenima, koji su uhapšeni na teritoriji policijskih uprava Beograd, Pančevo, Kruševac, Bor, Valjevo, Kragujevac, Novi Pazar i Sremska Mitrovica, na teret se stavljaju zloupotreba službenog položaja, davanje mita, poreska utaja, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljena proizvodnja, nedozvoljena trgovina, pronevera u obavljanju privredne delatnosti, falsifikovanje službene isprave i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti.

Među uhapšenima su ovlašćeno lice preduzeća „Soko interprodukt“, odgovorno lice doo „Ratatouille“ iz Pančeva, vlasnik agencije za ketering „Jelena & White symphony“, odgovorno lice zanatsko molerske radnje „Panelan“ u Pančevu, odgovorno lice agencije „Vision media“; ovlašćeno lice preduzeća „Eurosicam plus“, odgovorno lice preduzeća „Stojković prevoz plus“.

Takođe, krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv još 42 osobe, među kojima je policijski službenik, četiri carinska službenika, odgovorno lice Narodnog univerziteta Mali Iđoš u Lovćencu, odgovorno lice Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda Melenci“, funkcioner saveta Mesne Zajednice „Zlot“, v.d. odgovornog lica JKP „Higijena Zaječar“, kao i vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava.

Rate this post
Prethodni članakSEMINAR: Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i primena Opšte uredbe evropske unije GDPR
Sledeći članak(Ne)Uspesi izraelske obaveštajne službe