Javna rasprava o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategije odbrane Republike Srbije

U postupku pripreme nacrta Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategije odbrane Republike Srbije, Ministarstvo odbrane sprovelo je javnu raspravu, u skladu sa Programom javne rasprave koji je odredio Odbor za pravni sistem i državne organe Vlade Republike Srbije, na 44. sednici održanoj 18. aprila 2018. godine.

309
Javna rasprava o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategije odbrane Republike Srbije
- Sponzor članka -hikvision srbija

Javna rasprava održana je u periodu od 20. aprila do 15. maja 2018. godine. Učesnici u javnoj raspravi bili su predstavnici državnih organa, stručna javnost, ali i drugi zainteresovani subjekti.

Tom prilikom, učesnici javne rasprave bili su pozvani da svoje primedbe, predloge i sugestije dostave Ministarstvu odbrane, putem elektronske pošte na e-mail adresu: [email protected]  ili poštom na adresu: Ministarstvo odbrane Sektor za politiku odbrane Uprava za strategijsko planiranje, Birčaninova 5, 11 000 Beograd, sa napomenom „Za javnu raspravu o Nacrtu Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Nacrtu Strategije odbrane Republike Srbije“.

Tekstovi nacrta Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategije odbrane Republike Srbije predstavljeni su na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Prvi okrugli sto održan je 8. maja 2018. godine u Domu Vojske Srbije u Novom Sadu, zatim 10. maja 2018. godine u Domu Vojske Srbije u Nišu i konačno, treći okrugli sto na kome su nacrti predstavljeni, održan je 15. maja 2018. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

U postupku pripreme nacrta Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategije odbrane Republike Srbije, Ministarstvo odbrane sprovelo je javnu raspravu u skladu sa Programom javne rasprave koji je odredio Odbor za pravni sistem i državne organe Vlade Republike Srbije. Nakon Novog Sada i Niša, tekstovi nacrta Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane predstavljeni su i beogradskom auditorijumu.

Javna rasprava u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Beogradski centar za bezbednosnu politiku, u sali Saveza samostalnih sindikata Srbije, 8. maja 2018. godine organizovao je skup pod nazivom „Nova Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane – ključne promene i njihove posledice“. 

Najveći izazovi, rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana, nova arhitektura sistema nacionalne bezbednosti i ključne promene u orijentaciji bezbednosne i spoljne politike Srbije – bili su glavne teme skupa koji Beogradski centar za bezbednosnu politiku organizovao kao doprinos javnoj raspravi o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane. 

Na skupu su govorili Jelena Pejić, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Tanja Jakobi, izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika, Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fonda, Anđa Petković, projektni menadžer Centra za evroatlantske studije, Marko Savković, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost, kao i Goran Tepšić, saradnik Centra za studije mira na Fakultetu političkih nauka.

Rasprava je bila podeljena u tri segmenta:

  • Bezbednosni izazovi, pretnje i rizici- Na kome se odgovaralo na pitanja poput koje su ključne promene u novim strateškim dokumentima i kakve posledice će one izazvati u praksi? Koje su najveće pretnje po bezbednost Srbije i njenih građanki i građana i da li ih nacrti strateških dokumenata prepoznaju, te da li je pretnja od spoljne agresije izraženija nego 2009?
  • Spoljna i bezbednosna politička orijentacija Srbije- Gde se pokušalo odgovoriti na pitanja kao što su značenje uvođenja vojne neutralnosti u strategije; Da li je vojna neutralnost održiva i da li su nacrti strateških dokumenata usklađeni sa Spoljnom i bezbednosnom politikom EU?
  • Nova arhitektura sistema nacionalne bezbednosti- U ovom panelu se raspravljalo o novom sistemu nacionalne bezbednosti: bez pravosuđa i nezavisnih državnih organa (sistem nacionalne bezbednosti podeljen je u nacrtu nove Strategije nacionalne bezbednosti na upravljački i izvršni deo. Upravljački deo čine Narodna skupština, Predsednik Republike, Vlada i Savet za nacionalnu bezbednost); Za razliku od važeće Strategije nacionalne bezbednosti, nacrt nove ne prepoznaje profesionalnost, nepristrasnost i politička neutralnost kao načela funkcionisanja sistema nacionalne bezbednosti. Zašto je došlo do toga i kakve bi to posledice moglo da proizvede u praksi? Šta se očekuje od Akcionog plana za sprovođenje Strategije nacionalne bezbednosti, koji bi trebalo da bude usvojen nakon njenog donošenja?

Zaključci sa stručne rasprave poslati su Ministarstvu odbrane u procesu javne rasprave o nacrtima strategija, koja je bila otvorena do 15 maja. 

Javna rasprava o značajnim strateškim dokumentima Republike Srbije

U Domu Vojske Srbije, 15. maja 2018. godine je, u organizaciji Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane održana još jedna javna rasprava o nacrtima Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije i Strategije odbrane Republike Srbije, kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, v.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović, kao i predstavnici ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova i Ministarstva za evropske integracije.

Tom prilikom, u javnoj raspravi učestvovali su predstavnici državnih organa i nevladinih organizacija, stručna javnost, kao i ostali zainteresovani subjekti.

Osim toga, svi zainteresovani su svoje primedbe, predloge i sugestije mogli da dostave Ministarstvu odbrane elektronskim putem. Svi predlozi, primedbe i sugestije koji su izneti u konstruktivnoj raspravi ova dva dana, biće uzeti u razmatranje, sa ciljem da građani svojim aktivnim učešćem daju doprinos u izradi dva najznačajnija strateška dokumenta iz oblasti bezbednosti i odbrane koje donosi Narodna skupština Republike Srbije.

Nacrti dokumenata koji su predmet javne rasprave objavljeni su na sajtu Ministarstva odbrane (www.mod.gov.rs  ) i Portalu e-uprave.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakOdržana Međunarodna konferencija „Cyber risk“ u Zagrebu
Sledeći članakSrbija ka boljem upravljanju električnim i elektronskim otpadom