EUROBAROMETAR: Migranti i terorizam i dalje najveća briga građana EU

Imigracija i terorizam najviše zabrinjavaju Evropsku uniju kao blok, ali poverenje u EU i optimizam u pogledu njene budućnosti beleže uspon, pokazuju objavljeni rezultati ankete Evropske komisije.

124
EUROBAROMETAR: Migranti i terorizam i dalje najveća briga građana EU
- Sponzor članka -hikvision srbija

Anketa „Eurobarometar”, koju Komisija dva puta godišnje sprovodi, pokazala je da 38 odsto, od ukupno 510 miliona građana EU, vide imigraciju kao najvažnije pitanje sa kojim se blok suočava, prenosi Rojters.

Imigracija se smatra najvažnijim pitanjem sa kojim se suočava Evropska unija i to je vodeće pitanje u 21 državi članici, dok je drugo najvažnije pitanje u svim preostalim državama članicama, osim Portugala, gde se nalazi na petom mestu (sa 16%).

Paradoksalno, najveća zabrinutost u vezi s tim pitanjem zabeležena je u zemljama u kojima je imigracija minimalna, a to su Estonija, Češka Republika i Mađarska.

Terorizam je označen kao druga glavna briga. Zabrinutost zbog terorizma navelo je čak 29 odsto Evropljana, a ona je, ponovo, najzastupljenija u zemljama u kojima nije izveden ni jedan jedini teroristički napad proteklih godina – Litvaniji, Kipru, Irskoj, Češkoj Republici, Bugarskoj, Poljskoj i Letoniji.

Ovo pitanje nalazi se na prvom mestu u sedam zemalja, gde je dostigao najviše ocene – u Litvaniji (49%), na Kipru (44%) i Irskoj(40%), a na drugoj poziciji se terorizam našao u Češkoj Republici (47%), Bugarskoj i Poljskoj (42%) kao i Letoniji (41%) i Nemačkoj, gde takođe zauzima drugo mesto sa 24 procenata.

Iako ostaju glavna pitanja koja građani zemalja članica Evropske unije navode kao zabrinjavajuća, oba pitanja beleže pad u odnosu na rezultate istraživanja sporvedenog na jesen 2017. godine.

Imigracija tako ostaje vodeće pitanje ali sa padom od -1% u odnosu na 2017.godinu, dok terorizam beleži procentualno 9% manje u odnosu na jesenji, a čak 15% manje u odnosu na prolećni izveštaj iz 2017. godine.

Takođe, anketa je pokazala i da je poverenje građana u EU poraslo za jedan odsto u poređenju sa rezultatima istraživanja sprovedenog na jesen 2017., te sada iznosi 42 odsto. S druge strane, 48 odsto ispitanika kaže da nema poverenja u EU, dok 49 odsto evropskih građana smatra da se njihov glas – ne čuje.

Najnoviji „Eurobarometar“ otkriva i da je optimizam u pogledu budućnosti EU, koju će Britanija napustiti u martu iduće godine, porastao po treći put zaredom, i to na 58 odsto, što je najviši nivo od proleća 2015.

Najveću nadu u budućnost EU izražavaju građani svih članica Unije, osim Grčke i Britanije, gde dominiraju pesimisti.

Takođe, u 25 zemalja EU, većina građana veruje da je situacija u evropskoj ekonomiji „dobra“, ali u Italiji, Francuskoj i Španiji, trima od četiri najveće ekonomije evrozone, većina situaciju evropske ekonomije ocenjuje kao „lošu“.

Ovaj izveštaj predstavlja prve rezultate standarda Eurobarometar za proleće 2018. godine (EB89), koji je sproveden između 17. i 28. marta 2018. godine u 34 zemlje: 28 zemalja članica Unije (EU), pet zemalja kandidata (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Turska, Crna Gora, Srbija i Albanija) i zajednicu kiparskih Turaka u delu zemlje koje ne kontroliše vlada Republike Kipar.

Ovaj izveštaj o rezultatima pruža podatake o temama kao što su evropska politička situacija, ekonomija i evropsko državljanstvo, fokusira se na rezultate dobijene u 28 država članica EU i objavljuje se zajedno sa rezultatima standardnih pitanja Eurobarometra koji su postavljeni u aneksu.

5/5 - (1 vote)
IZVORTanjug
Prethodni članakProcena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća
Sledeći članakKAIZEN metoda: Kako da poboljšate poslovanje Vaše kompanije?