UMOR SVE ČEŠĆI UZROK SAOBRAĆAJNIH NESREĆA: Pokrenuta kampanja „VOZI ODMORAN“

Tokom letnjih meseci, u vreme najvećeg broja putovanja, dešava se i najveći broj saobraćajnih nezgoda. Veliki broj istih nastaje i usled umora koji rezultira propustima zbog kojih mogu nastradati i čitave porodice.

804
UMOR SVE ČEŠĆI UZROK SAOBRAĆAJNIH NESREĆA: Pokrenuta kampanja „VOZI ODMORAN“
- Sponzor članka -hikvision srbija

Istraživanja uticaja umora na bezbednost saobraćaja pokazala su da je umor glavni uzrok u 10–20% saobraćajnih nezgoda. Studije pokazuju da vožnja u stanju umora povećava rizik od saobraćajne nezgode skoro četiri puta.

Saobraćajne nezgode u kojima umor ima udela često rezultiraju teškim telesnim povredama.

Umorni vozači i ne pokušaju da izbegnu nezgodu ili da koče, što saobraćajnu nezgodu čini intenzivnijom i s težim posledicama.

Umor ima uticaj na raspoloženje, motivaciju, psihomotorne i mentalne funkcije vozača. To je posebno fiziološko i psihičko stanje koje značajno utiče na sposobnost za vožnju.

Ko su rizične grupe?

Većina nezgoda u kojima umor ima ulogu, dešava se na auto-putevima, kasno noću i rano ujutru, nakon dugog vremena provedenog u vožnji.

Posledice ovih nezgoda su teške jer vozači često uopšte i ne koče, ili počinju kasno s kočenjem.

Može se izdvojiti nekoliko grupa koje su relativno često učesnici ovakvih nezgoda:

  • osobe mlađe od 25 godina,
  • osobe s poremećajima sna,
  • osobe koje noću voze,
  • osobe koje voze na velike daljine,
  • profesionalni vozači,
  • osobe koje rade po smenama.

Opšti znaci vožnje u stanju umora uključuju osećaj pospanosti i zamora. Vozač često zeva, oseća se iritirano, nervozno ili ima teškoće da se koncentriše na vožnju, oseća ukočenost tela, napetost i peckanje u očima, ima osećaj da su mu kapci teški i da mu je otežano da drži oči otvorene.

Simptomi umora se direktno odražavaju na vožnju kroz:

  • napor da se vozilo održi u kolovoznoj traci,
  • napor da se održi stalna brzina uz nevoljne promene brzine,
  • smanjena sposobnost vozača da prepozna potencijalnu opasnost,
  • produženo vreme reagovanja,
  • teškoće u prisećanju na poslednje prevezene kilometre.

Između 15 i 20 odsto saobraćajnih nezgoda u svetu sa učešćem komercijalnih vozila izazvano je umorom vozača, dok se 56 odsto profesionalnih vozača oseća pospano, a kada bi se takva istraživanja radila kod vozača u regionu, ove statistike bile bi još poraznije, kažu stručnjaci iz oblasti saobraćaja.

Prema rečima Milije Radovića, direktora Agencije za bezbednost saobraćaja RS, pri veštačenju saobraćajnih nezgoda dovodi se u pitanje psihofizičko stanje vozača, kao što je uticaj alkohola i narkotika, a sve češće se u praksi susreću  i sa umorom, koji nije poremećaj, ali ima veliki uticaj na nastanak udesa, a u nekim zemljama upravo se umor navodi uzrok i do 20 odsto saobraćajnih nezgoda.

“Kao jedan od osnovnih faktora saobraćajnih nezgoda kod profesionalnih vozača jeste upravo umor. Nažalost, kod nas je ta statistika sigurno gora, jer se vozači ne odmaraju dovoljno i voze po 10 do 15 sati i na svoje i na tuđe kartice, što je zaista apsurdno. Situacija je takva da ako regularno vozimo sate, nema nas nigde, takav nam je socijalni status“, kaže za „Nezavisne“ Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika RS.

On takođe napominje da je na Zapadu praksa da u pauzi vozači ne smeju biti u kamionu, kao i da odmaraju u hotelima pre nastavka puta, dok je to za naše vozače misaona imenica.

„Naši vozači u pauzi sednu, popiju kafu ili eventualno legnu u kabinu u kojoj je temperatura nepodnošljivo visoka. To nikako nije odmor i umor definitivno savlada vozača“, kaže Grbić.

Dragan Podraščanin, vozač kamiona, kaže za “Nezavisne” da je, pored umora, preveliki pritisak na vozače takođe veliki problem jer moraju sve obaviti na vreme, a razmišljajući o svemu tome, ne paze dovoljno na ono što im je primarni zadatak, a to je bezbedna vožnja.

„Žurimo i nismo koncentrisani na vožnju, a na to dođe i umor, onda i ta finansijska situacija koja nas tera da vozimo više, sve to izaziva saobraćajne nezgode“, kaže Podraščanin.

On napominje da se vozači koji imaju tahografe uglavnom drže predviđenog vremena odmora, međutim pauza im ne posluži za odmor, već da obave neke druge poslove.

„U pauzi ili je angažovan na drugom poslu ili čeka papire na granici, ali sigurno ne odmara adekvatno i prosto nema vremena za pravu pauzu. Situacija je, nažalost, takva da ako bismo sve radili po propisima, ništa ne bismo zaradili jer smo svi uglavnom plaćeni po kilometru ili procentu“, kaže Podraščanin.

Pri istraživanju, kao veoma značajan faktor koji doprinosi nastanku i razvoju umora kod vozača gradskih autobusa ističu se prodaja, provera i naplata karata, a ispitanici su naveli da im interakcija s putnicima predstavlja aktivnost koja često predstavlja izvor umora i stresa.

Takođe, nefleksibilnost u rasporedu vožnje dodatno doprinosi tome pa psihofizičke sposobnosti vozača budu oslabljene, što za posledicu može imati nezgodu. Takve nezgode često imaju teške posledice jer nastaju pri velikim brzinama zbog nepreduzimanja nikakvih radnji, pa tu najčešće nisu ni prisutni tragovi kočenja.

U SAD oko 50 odsto nezgoda sa najtežim posledicama dogodi se usled umora vozača, a manje od šest sati sna povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode, dok manje od pet sati sna ovaj rizik povećava čak pet puta!

U Srbiji je utvrđeno da se oko 70 odsto profesionalnih vozača oseća pospano tokom vožnje, a njih 17 odsto je bar jednom zaspalo tokom vožnje.

Veći rizik na monotonim deonicama

Rizik je, navodi se u istraživanju, 10 puta veći u noćnom nego u dnevnom periodu, a od dva do deset časova čak 50 puta veći.

Verovatnoća nesreće je veća kad je vozač sam u vozilu ili kad putnici spavaju, a monotone i jednolične deonice brzih puteva su lokacije na kojima se nesreće najčešće dešavaju.

Kada je reč o rizičnim grupama, to su muškarci vozači do 29 godina, a 75 odsto saobraćajnih nezgoda uzrokovanih umorom izazovu muškarci, dok vozači mlađi od 25 godina čine više od polovine učesnika u nezgodama izazvanih umorom.

Kampanja “Vozi odmoran”

Predstavnici kompanije EKO Serbia, sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja, na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj u utorak 19. juna 2018. godine, tradicionalno su najavili nastavak saradnje na letnjoj kampanji prevencije saobraćajnih nezgoda pod nazivom „Vozi odmoran“. Cilj kampanje je isticanje važnosti redovnih pauza prilikom dužih putovanja i namenjena je svim putnicima tokom letnje sezone koji su u tranzitu, ali i na lokalnim relacijama.

Tokom ove kampanje EKO Serbia će biti uključena putem edukativnih lifleta sa savetima za bezbedno putovanje koji će na EKO pumpama biti distribuirani svim vozačima širom Srbije. Lifleti sadrže praktična uputstva i pravila za bezbednu vožnju. Usled povećanja prometa na domaćim saobraćajnicama i inostranih vozača, liflet o bezbednosti u saobraćaju je urađen na četiri jezika – srpskom, engleskom, nemačkom i turskom.

Sa ciljem bezbednog dolaska na željenu destinaciju svih učesnika u saobraćaju, vozačima se savetuje da na put krenu odmorni, prave pauze na svaka dva sata i izbegavaju vožnju kako tokom noći, tako i tokom najtoplijih delova dana. Pored lifleta, svi vozači na usluzi imaju i besplatnu proveru automobila, tzv. Pit Stop. Naime, osoblje na EKO pumpama je obučeno da proveri ključne bezbednosne tačke automobila kao što su pritisak u gumama, svetlosna signalizacija, ulje, rashladna tečnost i tako dalje. Na ovaj način pruža se dodatna pomoć vozačima u pripremi za put i to 24 časa dnevno.

„Kompanija EKO Serbia u svom poslovanju bezbednost stavlja na prvo mesto. U skladu sa tim jedan od najvažnijih segmenta predstavlja bezbednost u saobraćaju čiji smo i sami deo jer se nalazimo na usluzi vozačima na putevima širom Srbije i regiona. Ovakvom kampanjom koju, možemo slobodno reći, već tradicionalno podržavamo treću godinu za redom, pokušavamo da doprinesemo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju kroz edukaciju vozača i suvozača. Osnovna ideja i cilj ove kampanje je da poruka „Vozi odmoran“ dođe do svih posetilaca EKO benzinskih stanica, ali i svih vozača u Srbiji.“ izjavio je generalni direkotr kompanije EKO Serbia Vuk Radović.

Ova preventivna kampanja pokrenuta je pre dve godine i nastavlja se već tradicionalno i tokom čitavog leta 2018. kroz zajedničke aktivnosti kompanije EKO i Agencije za bezbednost u saobraćaju sa ciljem edukacije vozača i putnika koji kreću na različite destinacije u Srbiji i izvan granica naše zemlje.

„Naša saradnja je dala već rezultate u prethodnim godinama, koje se ogleda u smanjenju stradanja u saobraćaju. Prošle godine, kao rezultat smo imali smanjenje broja i poginulih i povređenih na našim putevima u toku letnjih meseci, 9% manje poginulih i gotovo 300 manje povređenih. Letnje mesece karakteriše pojačan intezitet saobraćaja, a samim tim se i povećava rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda. Naša saradnja i ove godine ima za cilj da ovaj rizik minimalizuje i da dočekamo kraj letnje sezone sa što više očuvanih života. Apelujem na građane da zaista odmorni kreću na put, da poštuju saobraćajne propise i da se ponašaju bezbedno u saobraćaju. Na ovaj način čuvaju i svoj život i živote svih učesnika u saobraćaju”, izjavila je v.d. direktora Agencije za bezbednost u saobraćaju Jasmina Milošević.

Pojačana kontrola autobusa kojima se obavlja prevoz turista

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije će početi sa sprovođenjem pojačane kontrole autobusa kojima se obavlja prevoz turista, sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u kojima su autobusi prevoznika neposredni učesnici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva građane koji koriste usluge turističkih agencija da, ukoliko posumnjaju u tehničku ispravnost autobusa kojim se prevoze ili u psihofizičko stanje vozača usled umora ili alkoholisanosti, o tome odmah obaveste Upravu saobraćajne policije, na broj telefona 011/274-1067, uz navođenje relacije na kojoj autobus prevozi putnike, kao i mesta gde se trenutno nalazi. Nakon prijave, patrola saobraćajne policije izaći će na teren i izvršiti kontrolu autobusa i vozača.

Apeluje se na sve turističke agencije da vozačima autobusa obezbede odgovarajuće uslove za korišćenje zakonom propisanih odmora.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakSmernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama
Sledeći članakKako odgovoriti na zahteve ISO 13485:2016?