Srpska kompanija Tigar iz Pirota počela proizvodnju obuće za finsku i švedsku armiju

U pirotskoj fabrici obuće, planirana proizvodnja za finsku armiju je 15.000 pari specijalne, letnje i zimske obuće u vrednosti od oko 660.000 evra (za 2018/2020 godinu), a očekuje se da će u sledećoj godini u čizmama „Kaira", istog brenda proizvedenog u Tigrovoj fabrici, koračati i švedska armija.

454
Srpska kompanija Tigar iz Pirota počela proizvodnju obuće za finsku i švedsku armiju
- Sponzor članka -hikvision srbija

U pirotskoj fabrici obuće, planirana proizvodnja za finsku armiju je 15.000 pari specijalne, letnje i zimske obuće u vrednosti od oko 660.000 evra (za 2018/2020 godinu), a očekuje se da će u sledećoj godini u čizmama „Kaira“, istog brenda proizvedenog u Tigrovoj fabrici, koračati i švedska armija.

Prema rečima generalnog direktora kompanije „Tigar a.d.“ Vladimira Ilića, radi se o zahtevnom tenderu čija specifikacija traži da obuća mora biti otporna na hemijske agense, visoke temperature, da štiti noge od RHB kontaminacije, termalnog impulsa nuklearne eksplozije kao i da pruži zaštitu od kapi goruće napalm smeše.

Zaposleni u Tigrovoj fabrici u Pirotu već prave obuću za vatrogasce u Hong Kongu, radnike na naftnim platformama u Kanadi, lovce… Među kupcima se, još od 2009. godine nalazi Vatrogasna brigada iz Hong Konga, čiji vatrogasci zahvaljujući kvalitetu Tigrovih čizama mogu bez straha da hodaju kroz otvoreni plamen. Osim vatrogasne jedinice Hong Konga, kompanija „Tigar a.d.“ zaštitnom obućom snabdeva skandinavsku vojsku, a gumeni opanak dobro je poznat i prihvaćene čak i u dalekom Japanu, ističe direktor Ilić.

Ilić je u intervjuu „Pirotskim“ objasnio da je uprkos finansijskim teškoćama, pirotska kompanija dokazala da je sistem koji vredi i da ima proizvod koji je prepoznatljiv na tržištu, pa tako Tigrove specijalne vatrogasne čizme kupuju vatrogasci Hong Konga, zaštitnu obuću skandinavska vojska, a čuveni pirotski opanak stigao je čak do Japana.

Pirotski Tigar u osvajanju švedskog i danskog tržišta

Sa kompanijom „Ilse Jacobsen”, liderom u proizvodnji modne odeće i obuće u Skandinaviji, kompanija „Tigar a.d.“ ugovorila je realizaciju proizvodnje od oko 50.000 pari obuće, u vrednosti od 1.200.000 eura i to sa perspektivom rasta od 15-20% u 2019. i 2020 godini.

Prema rečima generalnog direktora Vladimira Ilića na osnovu pregovora sa švedskom firmom „Wise Shoes”, pirotski „Tigar“ bi od avgusta ove godine trebalo da krene sa probnom proizvodnjom novog proizvoda – patike od gume, koje bi se u prodaji pojavile u sezoni jesen/zima 2018.

U domenu gumene obuće, švedska firma „Shepherd”  planira da realizuje do 2.000.000 eura u 2018. godini, sa značajnim udelom proizvodnje pirotske kompanije „Tigar a.d.“.

Za švedsko tržište pirotski „Tigar“ proizvodi standardni zaštitni program pod brendom L&N, a osim toga pod brendom Sulman, proizvodi i kompletan asortiman standardne zaštitne opreme tzv.  „leisure boots” , sportski i modni program. Tokom posete, sa firmom „Shepherd” pregovaralo se i o uvođenju dečijeg programa koji bi zahtevao zajedničko ulaganje i moguće partnerstvo dveju kompanija, navedeno je u saopštenju.

Prema rečima Ilića, „Tigar“ bi na osnovu pregovora sa švedskom firmom „Wise Shoes“ od avgusta ove godine trebalo da počne probnu proizvodnju patika od gume, koje bi se u prodaji pojavile u sezoni jesen/zima 2018.

Balistički blokovi i blokovi za odbranu od poplava od recikliranih guma

Osim pomenutih, kompanija „Tigar“ radi na lansiranju novih proizvoda poput gumenih balističkih blokova i balističkih zavesa, a posebno su interesantni blokovi za odbranu od poplave koji će se proizvoditi od otpadnih auto-guma.

Ovaj proizvod može predstavljati spas za mnoge gradove pogođene poplavama, jer je u odnosu na džakove sa peskom, koji su kod nas trenutno jedini vid odbrane od poplava, gumeni blokovi su daleko efikasniji, lakše se postavljaju, demontiraju, a kada se pohabaju vrlo lako se recikliraju i od iste gume prave se novi. Ovaj proizvod bi trebalo da ima svaki grad i veće naseljeno mesto kako bi se značajno umanjile ili potpuno izbegle posledice katastrofalnih poplava.

Blokovi za odbranu od poplave, kažu u „Tigru“, najbolji su način za ponovno korišćenja starih automobilskih guma, a ujedno i pomoć u zaštiti životne sredine. Za razliku od tradicionalnih vreća sa peskom, ovaj sistem ne zahteva materijale za punjenje, tako da se blokovi od reciklirane gume mogu brzo raspoređivati koristeći minimalne resurse.

Gumeni balistički blokovi, odnosno paneli, su proizvodi od reciklirane gume, dizajnirani tako da zadrže (apsorbuju) metke prilikom vežbi gađanja, spreče rikošet, stvaranje olovne prašine i da utiču na smanjenje buke u streljanama.

Balistički blokovi pozicionirani su iza meta i otporni su na kompletan spektar municije lakog naoružanja koji se koristi u vojsci, policiji i civilnom streljaštvu. Razvijeni su sopstvenom tehnologijom i pored navedenih karakteristika i dimenzija, specifikacija može da se menja prema zahtevu kupca.

U razvoju je i proizvodni program balističkih zavesa koji se radi u segmentu gumenih folija na bazi prirodnog kaučuka. Balističke zavese obezbeđuju automatsko začepljenje penetracije metka i efektivno sprečavanje rikošeta, sprečavanje podizanja olovne prašine i olovnih čestica i prigušuju buku. Osnovna prednost balističkih zavesa je velika fleksibilnost, a pogodne su za spoljašnju upotrebu zbog otpornosti na ozon i UV zrake.

Kada su dalji planovi u pitanju, Vladimir Ilić kaže da su  „mogućnosti velike, kako u delu proizvodnje gumene obuće za profesionalnu upotrebu i sportski program, tako i u delu specijalizovanih proizvoda za namensku industriju, saobraćajnu infrastrukturu, auto-industriju i građevinarstvo“.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakU Subotici održana akcija „Policajac u zajednici“
Sledeći članakKvalitetni alarmni sistemi kvare planove provalnika