U Subotici održana akcija „Policajac u zajednici“

Prošle nedelje, u okviru akcije „Policajac u zajednici“ građani Subotice imali su priliku da se upoznaju sa veštinama i metodama rada policijskih službenika i opremom koju koriste, a program je bio posebno prilagođen najmlađim sugrađanima. Mališani su imali priliku da se uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice penju na veštačku stenu, na improvizovanom pešačkom prelazu uče kako se bezbedno prelazi ulica, a u druženju sa policijskim službenicima nezaobilazni su bili vatrogasci i uživanje u vatrogasnoj peni.

310
u-subotici-odrzana-akcija-policajac-u-zajednici
Akcija: "Policajac u zajednici" - Foto: subotica.com
- Sponzor članka -hikvision srbija

Akcija “Policajac u zajednici” i strategije ovakvog tipa predstavljaju deo transformacije policijskog sistema Srbije koje teže identifikaciji sa evropskim vrednostima, inicirajući reforme u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Poglavlje 24 pod nazivom Pravda, sloboda i bezbednost zahteva regulisanje pitanja ljudskih prava i sloboda, emigracija, imigracija, borbe protiv organizovanog kriminala, trgovine narkoticima. Očekivanja se fokusiraju na više preventivnih obuka u oblasti policijskih poslova.

Rad policije u zajednici se klasifikuje kao jedan timski rad, gde svi teže jednom istom opšte društvenom cilju – obezbeđivanju javnog reda, mira i bezbednosti. Ovo je pristup gde policijski službenici, kao kvalifikovana lica, i građani, kao oni kojima je potrebno takvo stanje, zajedno rešavaju poslove iz delokruga nadležnosti MUP-a.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin su u sklopu obeležavanja godinu dana rada Vlade obišli na Trgu Slobode u Subotici akciju „Policajac u zajednici“, na kojoj su pripadnici policije građanima prikazali veštine, sposobnosti, metode rada i opremu sa kojom raspolažu.

Po obilasku taktičko tehničkog zbora, ministar Stefanović istakao je da je ponosan na rezultate koje je za godinu dana rada ostvarila Vlada Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova i naglasio da će policija nastaviti snažno da se bori protiv kriminala.

Stefanović je ukazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo je dobre rezultate u zapleni narkotika i borbi protiv organizovanog kriminala, da je razbijeno više od 14 velikih organizovanih kriminalnih grupa, ostvaren dobar rad na rasvetljavanju krivičnih dela, smanjivanju opšte stope kriminaliteta i jačanju sigurnosti građana.

Predsednica Vlade Brnabić zahvalila se ministrima Stefanoviću i Vulinu na svemu što su učinili kako bi policija i vojska bili bliži građanima i time simbolično pokazali da je Vlada Srbije tu za građane, da ih obezbeđuje, štiti i njihov život učini kvalitetnijim.

„Imamo još mnogo da radimo da bi podigli Srbiju. Službe bezbednosti su dobar pokazatelj šta možemo da uradimo kada radimo svaki dan i damo sve od sebe, jer smo za relativno kratko vreme uspeli da podignemo službe bezbednosti, uložimo puno u njih i vratimo našu tehnologiju, znanje i da makar malo povratimo životni standard i tako se zahvalimo našim službama bezbednosti koje se bave najopasnijim poslom u zemlji zarad svih nas“, rekla je Brnabić.

„Ove i prošle godine nabavili smo novi kontigent vozila, unapredili naoružanje i opremu, ali radimo i na nabavci novih helikoptera, obnovi zgrada, ulažemo više u obuku kadrova jer hoćemo da pripadnici policije budu dobro obučeni i opremljeni, kako bi smo zaštitili njihove živote i bili efikasniji u zaštiti građana i njima bili na usluzi“, rekao je Stefanović.

Ministar je poručio da je policija uvek uz svoj narod, da je uvek tu da ga zaštiti i da naša deca treba znaju da je policajac taj kome mogu da se obrate, da mu traže pomoć.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo odbrane čine jedinstven sistem bezbednosti Republike Srbije.

„Svi zajedno činimo Srbiju sigurnom, bezbednom. Tu smo da svakom našem detetu osiguramo bezbednost, pravo da se razvija, pravo da napreduje“, poručio je Vulin  i dodao da je Vojska Srbije u stanju da zaštiti integritet i svaku stopu naše zemlje.

Prema njegovim rečima, svi pripadnici Vojske Srbije daju svoj maksimum i sve od sebe da sačuvaju život i bezbednost svakog građanina.

U okviru akcije „Policajaca u zajednici“ građani Subotice imali su priliku da se upoznaju sa veštinama i metodama rada policijskih službenika i opremom koju koriste, a program je bio posebno prilagođen najmlađim sugrađanima.

Mališani su imali priliku da se uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice penju na veštačku stenu, na improvizovanom pešačkom prelazu uče kako se bezbedno prelazi ulica, a u druženju sa policijskim službenicima nezaobilazni su bili vatrogasci i uživanje u  vatrogasnoj peni.

Pažnju Subotičana, kao i svakog puta pri organizacije ove akcije, privukla je četa konjanika, službeni psi, vozila i motocikli, ali i borilačke veštine koje su prikazali pripadnici Žandarmerije.

Građani su imali priliku da se upoznaju, ali i da sami oprobaju neke metode koje kriminalistička policija koristi prilikom rasvetljavanja krivičnih dela i identifikovanja počinilaca, poput izazivanja otisaka papilarnih linija.

Rate this post
IZVORmup.gov.rs
Prethodni članakOve godine nova vozila i radne i zaštitne uniforme za vatrogasce
Sledeći članakSrpska kompanija Tigar iz Pirota počela proizvodnju obuće za finsku i švedsku armiju