Podrška kompanije DIS akciji smanjenja upotrebe plastičnih kesa: Prihod od prodatih kesa ide u humanitarne svrhe

Najveći domaći trgovinski lanac DIS od 17. avgusta 2018. priključio se velikoj akciji zaštite životne sredine kroz naplatu biorazgradivih plastičnih kesa u svim svojim maloprodajnim objektima na teritoriji Srbije. Cena jedne kese će iznositi dva dinara.

300
Podrška kompanije DIS akciji smanjenja upotrebe plastičnih kesa: Prihod od prodatih kesa ide u humanitarne svrhe
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Srbiji više od dve milijarde plastičnih kesa godišnje završi na otpadu, rečeno je na konferenciji povodom uključivanja jednog od najvećih domaćih trgovinskih lanaca DIS u veliku akciju Privredne komore Srbije za zaštitu životne sredine. Kompanija DIS je počela da naplaćuje korišćenje biorazgradivih plastičnih kesa u svim maloprodajnim objektima na teritoriji Srbije.

Najveći domaći trgovinski lanac DIS od 17. avgusta 2018. priključio se velikoj akciji zaštite životne sredine kroz naplatu biorazgradivih plastičnih kesa u svim svojim maloprodajnim objektima na teritoriji Srbije. Cena jedne kese će iznositi dva dinara.

U ovoj akciji, kompanija DIS je donela odluku da od svake prodate kese polovinu novca, odnosno jedan dinar, donira u humanitarne svrhe. Novac koji bude prikupljen od prodaje biorazgradivih kesa biće doniran porodilištima u Smederevskoj Palanci, Kraljevu i Vršcu, kako bi pomogli ustanovama koje su najznačajnije za razvoj naše zemlje.

„Cena jedne kese će u DIS-u iznositi dva dinara i kompanija je donela odluku da od svake prodate kese polovinu novca, odnosno jedan dinar, donira u humanitarne svrhe“, rekao je komercijalni direktor kompanije DIS Ivan Šuleić u centrali DIS-a u Krnjevu.

„Novac koji prikupimo od prodaje biorazgradivih kesa biće doniran porodilištima u Smederevskoj Palanci, Kraljevu i Vršcu, kako bi pomogli ustanovama koje su najznačajnije za razvoj naše zemlje“, istakao je Šuleić.

On objašnjava da će se na svakih 30 dana novac dodeliti po jednom porodilištu ili dečjem odeljenju u bolnici.

„U vremenima kada Srbija svake godine gubi 30.000 stanovnika i kada se dece rađa manje nego ikad, smatramo da je to najmanje što možemo da učinimo za zemlju koju volimo“, objašnjava Šuleić.

Sekretar za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović kaže da ga raduje što se i trgovinski lanac DIS priključio ovoj akciji.

On je podsetio na zabrinjavajuću činjenicu da je u našoj zemlji prosečna dnevna potrošnja sedam kesa iz super marketa po glavi stanovinika, kao i da na godišnjem nivou to ukupno bude više od dve milijarde kesa.

„Prosečna potrošnja kesa pre pokretanja ove akcije iznosila je sedam komada po stanovniku, što je više od dve milijarde kesa godišnje koje završe na otpadu. Ako znamo da prosečan račun iznosi 450 dinara, da li realno imamo potrebu za tih sedam kesa dnevno“, zapitao je Malinović i dodao da je naplata kesa najefikasniji način da se smanji njihova upotreba kao i da je već sada upotreba kesa kod trgovaca koji su počeli da ih naplaćuju smanjena za 50 do 60 odsto.

„Cilj je da njihovu upotrebu smanjimo za 70 odsto“, rekao je Malinović dodajući da trgovci na tim kesama ne zarađuju već da ih usmeravaju u humanitarne aktivnosti. Malinović ističe da treba edukovati građane, kako bi što više koristili korpe i cegere, umesto plastičnih kesa.

„Privredna komora Srbije je posvećena unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti zaštite životne sredine, i Komora edukuje privrednike u tom smislu. Pokušavamo da rešimo i problem visokih naknada za odnošenje komunalnog otpada, naročito kod malih prodavaca“, istakao je Malinović.

Potrošnja kesa u trgovinskom lancu DIS na mesečnom nivou pre početka naplaćivanja iznosila je između 2,2 miliona do 2,4 miliona kesa. U kompaniji DIS su istakli da se nadaju da će se naplatom ta brojka smanjiti za milion kesa.

Rate this post
Prethodni članakEdukacije u oblasti poslovne bezbednosti: Model stručnog usavršavanja i oblik širenja bezbednosne kulture
Sledeći članak6. Međunarodna konferencija SAMKB: “Korporativna bezbednost u Republici Srbiji 2018“ 11. oktobar 2018. – Holiday INN, Beograd