Ko je odgovoran za tragediju u Narodnoj biblioteci?

Dvojica radnika firme za protivpožarne sisteme "Empeks" preminula su prošle nedelje usled trovanja ugljen-dioksidom (CO2) u beogradskom naselju Vračar. Dva radnika smrtno su stradala prilikom probe sistema za gašenje požara u Narodnoj biblioteci u Skerlićevoj ulici u Beogradu.

477
ko-je-odgovoran-za-tragediju-u-narodnoj-biblioteci
- Sponzor članka -hikvision srbija

U arhivu Narodne biblioteke u Beogradu, u petak oko 13 časova, došlo je do curenja gasa, a od posledica gušenja dve osobe su stradale. Kako su mediji preneli, dvojica radnika isprobavala su funkcionisanje protivpožarnog sistema biblioteke, kada je, kako se pretpostavlja, došlo do curenja gasa.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah po dojavi izašli su lice mesta sa pet vozila i 18 vatrogasaca spasioca, a prilikom pretrage zgrade pronašli su dva muškarca u besvesnom stanju. Lica su predata Hitnoj pomoći i nakon pokušaja reanimacije, konstatovana je smrt dvojice radnika, navodi se u zvaničnom saopštenju MUP-a.

Ugljen-dioksid je vrlo opasan, posebno po respiratorne organe. Individualna osetljivost na njega je različita, a srčani i plućni bolesnici su rizična kategorija. Akutno trovanje i njegovi simptomi zavise od koncentracije ugljen-dioksida i trajanja izloženosti njemu. Osim delovanja na nervni sistem i gubitka svesti, ugljen-dioksid u velikoj koncentraciji može da izazove i paralizu mišića, poseb­no miokarda, pa može doći do konvulzije, hipotenzije, smrti…

Vanredna kontrola

Ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da su, prema prvim podacima, dve osobe stradale u Narodnoj biblioteci Srbije zbog izlivanja otrovnih materija, dodavši da se nesreća desila na malom prostoru, kao i da nije bilo opasnosti ni po koga drugog. Vukosavljević je rekao da su, prema informacijama kojima raspolaže, u pitanju radnici preduzeća koje se dve godine bave kontrolom sistema u Narodnoj biblioteci, odnosno da je reč o stručnjacima.

„Ovo je bila jedna u nizu vanrednih kontrola, a redovne se obavljaju na svakih šest meseci. Poslednja redovna kontrola bila je 22. aprila, o čemu postoji zapisnik“, rekao je Vukosavljević novinarima ispred Narodne biblioteke.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izrazio je saucešće porodicama stradalih radnika privatne kompanije koja je održavala protivpožarni sistem u Narodnoj biblioteci. Vesić je dodao da je ovaj incident treći u poslednjih nekoliko dana u Beogradu i apelovao na sve koji dolaze u dodir sa tim materijama da budu pažljivi i da obraćaju pažnju na zakonske i bezbednosne procedure.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković izjavio je da će biblioteka biti zatvorena sve dok nadležni iz protivpožarne zaštite ne potvrde da je bezbedna za korisnike i zaposlene. Prema njegovim rečima, nastradali su bili u biblioteci na njihov poziv kako bi proverili instalacije zbog najavljene inspekcije protivpožarne zaštite.

 

Međutim, Ranko Savić dugogodišnji šef obezbeđenja Narodnog muzeja u Beogradu ukazuje na bezbednosne propuste koji su doveli do tragedije. On je objasnio da direktor firme „Empeks“, i njegov radnik nisu bili prikladno obučeni za intervenciju u kojoj ima visokog rizika. Savić je ukazao i na činjenicu da je služba fizičko-tehničkog obezbeđenja Narodne biblioteke Srbije napravila veliki propust zato što radnicima, koji su došli radi intervencije zbog nastalih problema, nije obezbedila pratnju od najmanje dva izvršioca. On dodaje da je u „svakom trenutku jedan zaposleni morao da bude sa njima, a drugi da bude na distanci, spreman za intervenciju”.

“Obezbeđenje je moralo da bude sve vreme uz njih”, objašnjava Savić za „Novosti“. “Nezamislivo je da dođu majstori sa strane i da se bez pratnje kreću po zgradi. Bibliotekar zadužen za određenu zbirku morao je da bude sa njima ako idu u depo”.

Kad je gas počeo da curi, vrata prostorije u kojoj se nalazi sistem za gašenje požara su se automatski zatvorila i sav vazduh je isisan. Serviseri nisu imali šanse da pobegnu iz depoa, jer je vrata moguće otvoriti samo sa spoljne strane.

“Uređaji za gašenje požara ugljen-dioksidom su veoma rizični. Svi moraju da izađu iz prostorije kad se aktiviraju”, kaže Savić.

“Mislim da je u nekim državama zabranjena njihova upotreba. Ovaj sistem nije zamenjen punih 46 godina, a za to su odgovorni svi bivši ministri kulture. Policija je upozoravala da protivpožarni sistem treba da se zameni, ali oni nisu nadležni da to i narede. Direktor Laslo Blašković nije kriv za nesreću, ali je strašno i poražavajuće za profesiju što za vreme svog mandata od gotovo četiri godine nije kročio u depo”, zaključuje Savić.

“Novosti” navode da ovaj objekat, od neprocenjivog kulturnog značaja, godinama nema sve potrebne bezbednosne dozvole, a sistem za zaštitu od požara, ugrađen još 1976. godine, do dana današnjeg nije zamenjen.

 

Tragedija u Narodnoj biblioteci Srbije, koja je u nepovrat odnela dva života, Darka Šuškala (50), direktora firme „Empeks“, i njegovog radnika Lazara Blagojevića (25) prilikom ispitivanja sistema za gašenje požara, bila bi izbegnuta da se odgovornije pristupilo rešavanju problema sa instalacijama, na koji su stručnjaci ukazivali pre gotovo šest godina, pišu „Večernje novosti“ .

Ovaj list je objavio i mišljenja stručnjaka koja su ukazivala na postojanje ozbiljnih bezbednosnih propusta prilikom poslednje rekonstrukcije zgrade koja je iz budžeta odnela četiri miliona i tri stotine hiljada evra! Objekat nakon rekonstrukcije, kako navodi list “Večernje novosti”, do danas nije dobio dozvolu o bezbednosti službe za protivpožarnu zaštitu.

Da je stanje u Biblioteci alarmantno, što se tiče bezbednosti knjiga, osoblja i korisnika, ukazivali su i zaposleni, a svedoči Miroslav Tasić, nekadašnji državni sekretar Ministarstva kulture.

“Kada sam svojevremeno obilazao Biblioteku rečeno mi je da instalacije ne rade. Protivpožarni aparati su bili van funkcije, a čitav knjižni fond bez ovlaživača”, objasnio je za Tasić.

“Po svim pravilima protivpožarne bezbednosti, ovo je nezamislivo”, upozoravao je Ljubomir Branković, rukovodilac sektora za čuvanje i pristup fondovima nedugo posle rekonstrukcije. ”U depoima je toplije nego napolju. Depo, u kome se čuvaju stare i retke knjige iz 16. veka je u funkcionalnom, ali ne i u fizičkom stanju kakvo bi trebalo da bude”.

Skoro nedelju dana od tragedije nije utvrđena „odgovornost nadležnih zbog eventualnih bezbednosnih propusta“. Rezultati istrage o tome šta se tačno dogodilo u Narodnoj biblioteci, kada su nesrećni ljudi izgubili život dok su servisirali sistem za gašenje požara u nacionalnoj riznici knjiga, još uvek nisu objavljeni.

3/5 - (2 votes)
IZVORVečernje novosti, Danas, Tanjug
Prethodni članakVANREDNA KONTROLA GRADILIŠTA U BEOGRADU: Radnik koji je stradao bio angažovan bez ugovora
Sledeći članakPotpisan Protokol o saradnji na programu „Osnovi bezbednosti dece“