Hakeri napali British Airways, ugroženo 380.000 kartica

Kompanija “British Airways” saopštila je da su lični i finansijski podaci klijenata, koji su kupili ili rezervisali karte u periodu između 21. avgusta i 5. septembra 2018. godine, ukradeni nakon hakerskog upada u sistem. U saopštenju se navodi da su ukradeni podaci sa 380.000 platnih kartica.

60
Hakeri napali British Airways, ugroženo 380.000 kartica
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kompanija “British Airways” (BA) obavestila je javnost u petak da su njihova internet stranica i mobilna aplikacija od 21. avgusta do 5. septembra bile pogođene hakerskim napadom i da situaciju istražuju „kao hitan slučaj”, piše BBC.

Avionska kompanija saopštila je da su ugroženi finansijski i lični podaci njihovih korisnika. Pogođeno je 380.000 transakcija, ali ukradeni podaci nisu uključivali pojedinosti o putovanjima ili pasošima, navodi se u saopštenju.

Istraga je u toku. Reč je o krađi podataka klijenata sa našeg veb-sajta i naše mobilne aplikacije. Ukradeni podaci ne uključuju putne i podatke sa pasoša“, navodi se u saopštenju.

„Napad na stranicu je rešen i naša internet stranica sada radi normalno. Obavestili smo policiju i nadležna organe”, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje kako su korisnici, čiji su podaci hakovani, kontaktirani u četvrtak.

Iz kompanije dodaju i da se svako, ko veruje da je možda pogođen ovim napadom, obrati svojoj banci ili izdavaocu kreditnih kartica i potom sledi njihova uputstva.

„Žao nam je zbog nemira koji je ova kriminalna aktivnost prouzrokovala. Zaštitu podataka naših korisnika shvatamo ozbiljno”, poručio je Alen Kruz, predsednik i izvršni direktor kompanije “British Airways”.

Nacionalna agencija za kriminal i Nacionalni centar za bezbednost na internetu potvrdili su da trenutno rade na proceni štete koju je ovaj incident izazvao.

Kompanija je savetovala putnicima, koji su pogođeni ovim upadom, da se obrate svojim bankama i slede instrukcije, te da će „British Airways” pregovarati lično sa putnicima u vezi eventualne odštete, preneo je AFP.

Rate this post
IZVORBBC, Srna
Prethodni članakSrbija i Južna Koreja potpisale Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine
Sledeći članakSaradnja države i privatnog sektora u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma