Srbija i Južna Koreja potpisale Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministarka životne sredine Koreje Kim Eunkyung potpisali su u Seulu Memorandum o razumevanju i saradnji dva ministarstva.

207
Srbija i Južna Koreja potpisale Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite životne sredine
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan boravi u zvaničnoj poseti Republici Koreji, na poziv ministarke zaštite životne sredine Republie Koreje Kim Eunkyung, i učestvuje u radu konferencije Globalni zeleni centar (Global Green Hub Korea) koja se održava od 5. do 7. septembra u Seulu.

Na jedanaestogodišnjici najveće korejske konferencije koja se fokusira na zelenu industriju, okupili su se ekološki svetski lideri, kako bi se povezali i identifikovali mogućnosti buduće saradnje.

Ministar Trivan obratio se prisutnim predstavnicima zemalja uvodnim obraćanjem, u ceremonijalnom delu otvaranja Konferencije.

Na marginama Konferencije, održani su bilataralni sastanci delegacija Republike Srbije i Republike Koreje, predvođene zamenikom ministra životne sredine Republike Koreje Cheon-gyu Park-om. Razgovaralo se o prioritetnim oblastima saradnje između dve zemlje, posebno o investiranju u projekte upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i u sferi kontrole aerozagađenja, zagaćenja od poljoprivredne delatnosti, remedijacije zemljišta i klimatskih promena.

Ministar Trivan inicirao je saradnju između univerziteta i naučnih institucija u oblasti prostornog i urbanog planiranja, planiranja predela, razmenu znanja, iskustva, kao i učešće naših predstavnika na obukama i seminarima radi usvajanja znanja o novim tehnologijama u oblasti zaštite životne sredine.

Potpisivanje memoranduma predstavlja šansu i temelje na kojima Republika Srbija i Republika Koreja mogu razvijati kooperativne projekte u oblasti zaštite životne sredine. Ključne poruke i predlozi saradnje Korejske strane, odnose se na saradnju u prenošenju iskustava u donošenju i izmeni zakona i propisa u oblasti zaštiti životne sredine, izgradnji okvirne strukture za upravljanje životnom sredinom, izradi i implementaciji sveobuhvatnih mera za očuvanje životne sredine, kao i pružanju administrativne i finansijske podrške lokalnim vlastima za upravljanje životnom sredinom.

Ministar Trivan pozvao je predstavnike Ministarstva životne sredine Republike Koreje, predstavnike KOTR-e (Agencije za promociju trgovinskih investicija) i biznis sektora u zvaničnu posetu Republici Srbiji, kako bi se razgovaralo o konkretnim projektima i aktivnostima saradnje u partnerskom i otvorenom dijalogu.

Borba protiv klimatskih promena višestruko korisna

Borba protiv klimatskih promena biće izvor rasta i stvaraće bogatstvo, navodi se u objavljenom izveštaju međunarodnih eksperata koji žele da, procenjujući moguće dobitke, ubede države i kompanije da se više angažuju na tom polju.

Promena trenutnog ekonomskog modela ka ekonomiji koja manje emituje ugljen-dioksid „nosi brojne mogućnosti“, navodi se u izveštaju Svetske komisije za ekonomiju i klimu formirane 2013. godine, koju podržavaju nekadašnji politički lideri, šefovi kompanija i ekonomisti.

Zahvaljujući pojavi najmanje zagađenih gradova, razvojem čiste energije, infrastrukture i poljoprivrede usklađenije sa životnom sredinom „biće dobijena veća produktivnost, ušteda i veća socijalna inkluzija“, navodi se u izveštaju.

Prema autorima, koristi od promene modela bi mogle biti u vidu 26 hiljada milijardi dolara dodatnih ekonomskih dobitaka do 2030. godine, kao i stvaranje 65 miliona dodatnih radnih mesta.

Takođe, prema navodima izveštaja, države bi mogle da od poreza u 2030. prihoduju 2 hiljade milijardi dolara ukidanjem subvencija za energiju iz fosilnih goriva do 2025. i uvođenjem cene uglja od 40 do 80 dolara po toni u 2020. godini.

„Nalazimo se u odlučujućem trenutku. Političari treba da daju jasan signal u kom pravcu će se ići“, rekla je potpredsednica Komisije Ngozi Okondžo-Iveala, nekadašnja ministarka finansija Nigerije.

U izveštaju se posebno naglašava povećanje ulaganja u trajnu infrastrukturu, poput energetskih, saobraćajnih i drugih mreža.

5/5 - (2 votes)
IZVORekologija.gov.rs, Beta
Prethodni članakDobar zakonski okvir u oblasti informacione bezbednosti
Sledeći članakHakeri napali British Airways, ugroženo 380.000 kartica