MUP Srbije aktivno učestvuje u primeni i implementaciji Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković potpisala je u Beču, na Ministarskoj konferenciji „Bezbednost i migracije – promovisanje partnerstva i fleksibilnosti“, Sporazum o automatskoj razmeni DNK podataka, daktiloskopskih podataka i podataka o registraciji vozila, sa pratećim Sporazumom o sprovođenju i Memorandumom o razumevanju, u okviru Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi.

286
Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković
- Sponzor članka -hikvision srbija

U uvodnom izlaganju, Popović Ivković je istakla posvećenost i aktivno učešće Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako u primeni Konvencije, tako i u njenoj implementaciji.

„Praktično sprovođenje Konvencije ujedno značajno doprinosi i postepenom približavanju kapaciteta organa za sprovođenje zakona u zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, standardima i dobrim praksama Evropske unije i Šengena“, poručila je Biljana Popović Ivković.

Državna sekretarka naglasila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova zaključivanjem ovog Multilateralnog sporazuma ispunjava deo obaveza koje predviđa Akcioni plan za Poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost u procesu pristupanja EU.

„Dogovor o ovom sporazumu predstavlja korak napred prema evropskoj perspektivi za sve zemlje potpisnice Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi sa zapadnog Balkana, a ujedno doprinosi jačanju policijske saradnje među ugovornicama i unapređenju kako regionalne, tako i evropske bezbednosti“, istakla je Popović Ivković.

Na kraju svog izlaganja državna sekretarka je poručila da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije nastaviti da se angažuje u svim procesima očuvanja regionalne bezbednosti.

„U okviru svojih nadležnosti pružićemo pun doprinos stabilnosti, miru i razumevanju u regionu uz punu saradnju sa međunarodnim partnerima“, zaključila je Biljana Popović Ivković.

5/5 - (1 vote)
IZVORmup.gov.rs
Prethodni članakNajveći ekološki projekat u regionu povodom Svetskog dana čišćenja
Sledeći članakDA LI JE GUŽVAMA DOŠAO KRAJ? Najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza sa Mađarskom u 2019. godini